Állandó kiállítás:

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

Az 1983-ban megnyílt és 2007-ben megújult kiállítás 205 m2-en mutatja be, azokat a magyar utazókat és földrajzi felfedezőket, akik különböző korokban, különböző kontinenseken jártak és kutató tevékenységet folytattak. Van közöttük céhbeli vándorlegény, bátor tengerész, megszállott őshazakutató, önzetlen misszionárius, elüldözött politikai emigráns és szakképzett tudós is. 6 különböző terem tárlói elevenítik fel és hozzák közel a látogatónak mindazt, amit átéltek, láttak és tapasztaltak ezek az utazók. Az ő életükbe nyerhetünk betekintést.

 

A Kárpát-medence feltárói, Magyarország tudományos felfedezői

Külön állandó kiállítás mutatja be a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróit. Az 1988-ban megnyílt és 2007-2008-ban felújított, Balázs Dénes által rendezett kiállítás elsősorban jeles geográfusainak, Teleki Pál (1879-1941) Cholnoky Jenő (1870-19ű) és id. Lóczy Lajos (1849-1920) földrajzi munkásságát, valamint Érd és környéke természeti-, geológiai- és történeti értékeit, műemlékeit mutatja be.

 

Hely- és Sporttörténeti Kiállítás

A Magyar Földrajzi Múzeum legújabb kiállítási egysége az érdi Hely- és Sporttörténeti kiállítás. A négyteremnyi tárlat a város történetét a neolitikumtól a XX. századig mutatja be régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeken keresztül. Leglátványosabb és legkülönlegesebb régészeti tárgyai a Liber páternek (a görög Bacchus boristennek) szentelt oltárkő és egy kis Héraklész szobor.

 

Időszaki kiállítás

Balog Antal:Varázslatos Mongólia

 2010. április 13. - 2010. június 6. Kedd-vasárnap 10-18

A kiállítás megtekinthető a múzeum dísztermében. A belépés díjtalan!

 

Balog Antal matematikus , 1981 óta a MTA Matematikai Kutatóintézetének munkatársa. Az utazás, kapcsolattartás a világ matematikusaival munkájának része lett. Világjárásait, a tájakat, embereket fényképezőgépével örökíti meg családja, barátai számára. A fényképezés mellett az állatok, lovak szeretete gyerekkora óta része életének. Néhány képe jelent meg a Fotóvilág 2007 című albumban, 2005-ben második helyezést ért el MÚOSZ József Attila fotópályázatán. 2009 júniusában egy kis csapattal felkerekedett, hogy megismerkedjen a legendás mongol lovakkal, akik a történelem során egyszer már eljutottak Magyarországra. Mongólia északi sztyeppéin kalandoztak, Ulánbátortól Mörönbe terepjáróval, majd onnan a Hatgal fölötti hegyekbe lóháton. A kiállítás ezt az utazást kíséri nyomon, bemutatva a mongol életet és tájat.

 

Elérhetőségeink:

Címünk: 2030 Érd, Budai út 4.
Tel/Fax 06-23/363-036
Web: www.foldrajzimuzeum.hu
E-mail: info@foldrjazimuzeum.hu

Nyitva tartás: hétfő: szünnap
kedd-vasárnap 10-18 óra