• A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a vészhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül.
 • Fogorvosi alapellátásban csak sürgősségi ellátás nyújtható.
 • A rendelés az eddig megszokott rendelési időben történik.
 • A rendelést személyesen csak a legszükségesebb esetben keressék fel, ügyelve arra, hogy minél kevesebb kontaktussal járjon a megjelenés. A minisztérium utasítása alapján 2020.03.16-tól egészségügyi ellátás CSAK akkor kerül elvégzésre, ha arra SÜRGŐS SZÜKSÉG miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Kérem önöket, hogy a vészhelyzet idején ne menjenek előjegyzett szakvizsgálatra a rendelőintézete, klinikákra! Legyenek türelmesek!
 • A vírusfertőzésre gyanús páciensek és a lehetséges kontaktok kizárólag telefonon jelentkezzenek! SZEMÉLYES MEGJELENÉSÜK TILOS!
 • Az enyhe légúti panaszokat vény nélkül kapható köhögéscsillapítókkal, lázcsillapítókkal, torokfertőtlenítővel és köptetőkkel kezeljék otthon. A gyógyszerekkel kapcsolatban a gyógyszerészek pontosan tájékoztatják önöket.
 • Továbbra is tanácsos a rendszeres recepteket e-recept formájában kérni, azaz telefonon, vagy e-mailben kérni az orvosától. Az e-receptet a hozzátartozó is kiválthatja a patikában, ha tudja a recept tulajdonosának TAJ számát és igazolja saját személyazonosságát. A recepteket maximum 3 hónapra lehet felíratni.
 • A receptek felírását legkésőbb a következő munkanapra tudják az orvosok biztosítani.
 • Sajnos nem látszanak e-receptként egyes segédeszközök és készítmények, így a pelenkák, tűk, tesztcsíkok, kábító fájdalomcsillapítók. Ezekért a vényekért be kell menni az orvosi rendelőbe.
 • Amennyiben a válsághelyzet ideje alatt jár le a szakorvosi engedély, (ezek a szakorvosi engedéllyel felírható gyógyszerek) azt a háziorvos is meghosszabbíthatja a válsághelyzet végéig! Így nem kell most a lejáró javaslatok miatt a rendelőintézetbe, klinikára menni. Ha van új szakorvosi javaslat, az sajnos nem látszik elektronikus úton, ezért az új, javaslatos gyógyszer felírásához ezt be kell mutatni. Azt javasoljuk, hogy e-mailben kerüljön a háziorvosok részére elküldésre.
 • A lejárt jogosítványok és közgyógyellátási igazolványok érvényessége meghosszabbodik a válsághelyzet végéig. A jogosítvány alkalmassági vizsgálatra vagy gyógyszerigazolásért ne jelentkezzenek.
 • Az ügyeleti és a sürgősségi ellátást, csak a legszükségesebb mértékben és indokolt esetben vegyék igénybe. Keressék előbb a háziorvost, és beszéljék meg telefonon, ha a rendelési időn kívül van szükségük egészségügyi ellátásra. Az ügyeleti rendszer túlterhelt és az ott megforduló betegtömeg újabb fertőzések kialakulására ad lehetőséget.
 • Vírusteszt nem áll a háziorvosok rendelkezésére, ilyen kérést nem tudnak teljesíteni.
 • A háziorvosok nem tudnak olyan igazolást kiadni, ami azt igazolja, hogy ön nem fertőzött a vírussal.
 • A tartós táppénzes betegeknek (daganatos betegek, operált betegek, kismamák) nem kell 2 hetente megjelenni és nem kell a felülvizsgálatra bejönni. A táppénzes papír kiállítását lehet telefonon kérni, ezeket az orvosok kiadják.
 • A vírusfertőzés miatt karanténba kényszerülőket érintő táppénzes állományt a Kormányhivatal által kiadott határozat alapján tudják az orvosok igazolni. Aki tehát hatósági karanténba kényszerül első körben az érdi „ÁNTSZ”-hez (Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályán, cím: 2030 Érd, Felső u. 39., tel.:06 (23) 354-765, 06 (30) 297-5042) forduljon! Erről telefonos és e-mailes értesítést kérnek az orvosok, emiatt személyesen nem kell a rendelésen megjelenni. Ugyanez vonatkozik a kitiltott kontaktok táppénzes állományára is.
 • TÁPPÉNZES IGAZOLÁST NEM ÁLL MÓDjukban ADNI az orvosoknak, ha azt a munkáltató azért kéri, mert leáll a munkahely működése és sajnos a miatt sem, ha azért lenne szükséges az igazolás, mert az iskolaszünet miatt otthon maradt gyermekekre kell a szülőnek felügyelnie.

Kérjük a Tisztelt Lakosokat, hogy akinek légúti panaszai vannak, használjanak maszkot, papír zsebkendőbe vagy könyökhajlatba köhögjön, tüsszögjön.

 

A váróban tartsanak legalább 1 méter távolságot a másik betegtől.

Ha kismama érkezik, használjon maszkot és azonnal kopogjon be orvosához. 

A szappanos kézmosást vegye igénybe érkezéskor és távozáskor is. 

Vigyázzanak egymásra, az idős betegekre és szüleinkre, nagyszüleinkre, családtagjainkra! 

Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat! Mossunk kezet, fertőtlenítsünk!

Ahogy azt a fertőzéssel nagymértékben érintett országok esetén is látjuk, a betegség terjedése jelentős mértékben függ attól is, hogy mennyire vagyunk tudatosak és fegyelmezettek.

 

Kérjük az idős, krónikus beteg, immunhiányos pácienseket, hogy maradjanak otthon! Csak a legszükségesebb mértékben érintkezzenek másokkal, kerüljék a közvetlen kontaktust!

A fiatalabbakat pedig arra kérjük, hogy segítsék a környezetükben élő veszélyeztetett embertársaikat!