A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezései szerint az Európa Parlamenti képviselők választásán választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékét a szavazás napja előtt 60 nappal 8 napra közszemlére kell tenni.

 

Ennek megfelelően a névjegyzék 2009. április 8. és április 15. között megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Népesség-nyilvántartó Csoportjánál (Okmányiroda, Érd, Budai u. 8.).

A névjegyékből való kihagyás vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt a közszemlére tétel időtartama alatt (április 8. és április 15. között) lehet kifogást benyújtani a Helyi Választási Iroda Vezetőjéhez (Polgármesteri Hivatal, 2030 Érd, Alsó u. 1.).

 

A névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt és az ajánlószelvényt a választópolgárok 2009. április 6. és április 10. között kapják meg.

 

Az Európai Unió tagállamának állampolgárai kérelemre felvehetők a névjegyzékbe, ha nem szerepelnek a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában. A névjegyzékre való felvételt 2009. április 30-áig lehet kérni a Polgármesteri Hivatal Népesség-nyilvántartó Csoportjánál az Országos Választási Iroda által kiküldött formanyomtatványon.

 

Az a magyar, illetőleg Magyarországon választójogát gyakorolni kívánó uniós polgár, aki a választás napján külföldön (nemcsak az EU területén) tartózkodik, kérheti a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel 2009. május 22-éig kérhető.

 

Helyi Választási Iroda