Tisztelt Közgyűlés!

 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 74. § (1) bekezdése alapján 2013. január 1-jétől az iskolákkal kapcsolatos fenntartói, működtetői, valamint egyes irányítói jogokat és kötelezettségeket az állam vette át.

 

Magyarország Kormánya az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI.10.) Korm. rendelet 1. § alapján az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervként 2017. január 1-jei hatállyal a tankerületi központokat jelölte ki. Az Érdi Tankerületi Központ feladatellátási területe a rendelet 1. melléklete szerint az Érdi, a Budakeszi és a Pilisvörösvári járásra terjed ki.

 

A szakképzés országos átalakítása során 2015. július 1-jétől a szakképzés a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozó 44 Szakképzési Centrumba szerveződött. Létrejött az Érdi Szakképzési Centrum, melynek tagintézménye az Érdi Kós Károly Szakgimnázium és Szakiskola.

 

Az Érdi Tankerületi Központ igazgatója, valamint az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelezte önkormányzatunk felé azon szándékát, hogy Érd Megyei Jogú Város Közgyűlését tájékoztatni kívánja az érdi iskolák 2017/2018. tanévben végzett munkájáról. Ennek megfelelően az igazgatók benyújtották beszámolójukat, melyek az előterjesztés mellékletét képezik.

 

Annak ellenére, hogy az önkormányzat nem fenntartója és nem működtetője az érdi iskoláknak, fontosnak tartom a Közgyűlés tájékoztatását, tekintettel arra, hogy az iskolák működése, illetve az ott dolgozó pedagógusok munkája a település gyermekeinek életét nagymértékben meghatározza.

 

Kérem a T. Közgyűlést a tájékoztató tudomásul vételére!

 

 

Érd, 2018. november 16.

T. Mészáros András

 

Érdi Tankerületi Központ beszámoló

ÉSZC Kós Károly beszámoló