Rövid összefoglalás:
 
A felelős tervező Kovács Csaba (NART Építész Műterem Kft.) ismertette a terveket.
 
Lakossági kérdések, felvetések, és arra adott önkormányzati válaszok (válaszolók: T. Mészáros András polgármester, dr. Bács István alpolgármester, Antunovits Antal helyi képviselő) következtek:
 
-     Van-e igény játszótérre, korosztályi felmérés készült-e, biztonságos-e a buszforduló közelében?
 
V: Igen, a helyi képviselő már több megkeresést kapott, a városban már sok helyen létesült, a játszótér kerítéssel védhető, a Volánnál kezdeményezni kell, hogy körjárati megálló legyen és ne végállomás.
 
-     A sebességkorlátozásokat nem tartják meg, fekvőrendőr kéne!
V: A közlekedési táblák ki vannak és lesznek téve, „pozitív kátyút” nem szerencsés építeni, visszatartó erő lehet HD kamerák kihelyezése.
 
-     Mikor kezdődne a Modern Városok Program keretében a beruházás?
V: Tekintve a jelenlegi magyarországi építőipari leterheltséget, mindez nehezen kiszámítható, de a tervezés ez évben folyik, a kivitelezésre a közbeszerzést jövő év elején tervezzük kiírni. 8 közlekedési csomópont esetén pl. nem volt jelentkező.
 
-     A Hamzsabég tér menti Vető utcában van egy romos lakóház, mi történik azzal?
V: Hosszú ideje küzdünk a tulajdonossal, hogy helyreállítsa, vagy elbontsa.
 
-     A Minaretbe való feljutást segítené a lépcső melletti világítás!
V: A Minaret felújítása során ez megoldható. (megj.: a bemutatott tervnek nem témája a műemlék felújítása).
 
-     A turista forgalom növekedésével buszparkolóra is szükség lesz – itt elhangzott néhány javaslat.
V: Megvizsgáljuk a lehetőségeket.
 
-     A következő kérdező aggályait fejezte ki a megvalósíthatósággal kapcsolatban, pl. a gátra vezető rámpa esetében, ivókút elhelyezését hiányolja.
V: A rámpát egyeztetni kell a hatóságokkal, de nem gyengíti az árvízvédelmi műtárgyat. Az ivókút jó javaslat, illeszthető a tervbe.
 
-     Túl sűrű lett a terv, a buszfordulót túl kellene vezetni a Minaret téren, ott legyen a parkoló is, tetszik a terv, de túl sűrű! Lesz-e aszfaltozás végig az új útszakaszon?
V: Igen, a buszjárat és a forduló miatt is mindenképpen igény.
 
-     A tér kb. 3000 m2, vízelvezető árok lefedése, járdaépítés, egyirányúsítás tervezett-e?
V: Igen, az árok lefedését javasoljuk, a tervezőknek a helyi képviselő már több észrevételt tett írásban, pl. a vízelvezetési problémákra is utalva (megj.: ezeket majd az út kialakítására kiadott tervezési megbízásban kell szerepeltetni).
 
-     Közösségi fejlesztési projektek levezénylésében nemzetközi tapasztalattal rendelkező lakos támogatta a tervet, az önkormányzati kezdeményezést.
 
-     A Fogadalmi Kápolnát is be kellene vonni a rendezésbe!
V: Most a két tér rendezése a tervezési megbízás, de köszönünk minden javaslatot.
 
-     Nyilvános wc-t is biztosítani kéne a Minaret körül!
V: A Minaret tér körül 2 ingatlan megvásárlása/kisajátítása tervezett, ezekben később közösségi funkciót tervezünk, itt lehet wc is.
 
-     Szobor (vagy csak posztamense) van a Hamzsabég tér felszíne alatt!
V: Kivitelezéskor fel lehet tárni.
 
-     A teret használók magaviseletével kapcsolatos aggályok is elhangzottak.
V: A megfelelő közvilágítás kialakítása ezért is fontos.
 
dr. Bács István alpolgármester zárásul összefoglalta az önkormányzati szándékokat, jelezve, hogy ez az alkalom a helyi építési szabályzat szükséges módosításának a helyi közösség általi támogatása miatt is fontos. Sok további részlet még tisztázandó, a tervezés egyik része – a Hamzsabég tér kialakítása – közösségi tervezésként folytatódik, ezért is jó egy ilyen alkalom. A beruházás első elemei legkorábban 2019. év végére készülhetnek el. További kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a vízmű gépjárműinek közlekedése egyelőre máshogy nem oldható meg, csak a Minaret téren való átközlekedési lehetőség biztosításával. A Mecset utca felújítása, ill. az Ófaluba vezető út megújítása sajnos ennek a projektnek nem része, ez utóbbinál a meglévő útszerkezet bontása, elszállítása, feldolgozása is már 300 millió Ft-ba kerülne. Kérte a lakosok támogatását, és megköszönte a nagyszámú részvételt.