Webcim: http://www.virtualpoynton.co.uk

Poynton város története

Poynton 1200 hektár területu, község rangú település Manchester központjától 17 km-re délre, Cheshire megye délkeleti részén. Az A 523-as foút és a Manchaster-London-i vasút keresztezi a települést.

Poynton 1340-tol 1826-ig a Varren család birtokához tartozott. 1635-ben indult meg a helyi szén bányászata, amit egészen 1935-ig folytattak.

Az 1700-as években vált falu nagyságú településsé a Macclesfield-i erdoben, mely a szénbányászatnak, a mezogazdasági tevékenységnek és a szolgáltató ipar erosödésének köszönheto. Ezt elosegítette a birtok tulajdonosa birtokainak felparcellázásával, az elso templom, számos szociális intézmény, iskola és munkás ház felépítésével.

A munkáscsaládok notagjai az akkoriban fellendüloben lévo textiliparban vállalhattak munkát. A fejlodo községben a helyi szolgáltatóipar képviseloi, akik kezdetben a kovács szakmát uzték, áttértek a mezogazdasági gépek illetve a személy- és tehergépjármuvek karbantartására. Különbözo érdekeltségu boltok és szolgáltatások jellemezték a jól szervezett község növekedését. A farmok mindig friss áruval látták el a lakosságot.

Az ipari tevékenység fellendülésével, foleg a szén elszállítása miatt új utakra volt szükség.

Ez ido alatt épülnek a Poyntonon átmeno foutak, vasútvonalak és vízi utak, amelyek a mai napig behálózzák egész Anglia területét. Mindegyik gozzel üzemelo iparág a helybeli szenet használta fel mindaddig, amíg az új futoanyag, az olaj fel nem váltotta azt.

A 18-ik század végén alapították a helyi téglagyárat, melyre a bérházak építéséhez volt szükség. 1801-ben 75 bérház épült 432 munkás és családja részére, 1931-ben már 1116 bérház 3944 fonek.

Az elso iskola 1703-ban épült a helyi Angelikanus templom vezetésével majd 1848-ban Lord Vernon kezdeményezésére újabb iskola épült, késobb külön fiú és lány iskola alakult. A mai felsotagozatos iskola-gimnázium 1972-ben épült fel.

A bányák megszunésével a község növekedése megállt, a helyi lakosság a környezo nagyobb településeken talált munkát, mint Manchester, Stockport, Macclesfield. A község alvó jellege és a környezeti adottságai nagyon sok középrétegbol származó családot csábított letelepedésre a 70-es 80-as években. A szórakozási, felüdülési lehetoséget a folk klub, a muvelodési ház, az uszoda és golfpálya biztosítja.

Poynton mai ipari érdekeltsége nagyon leszukült, a község határán épült egy 24 hektáros ipari park kisebb cégek részére valamint 1924-ben egy repülogépgyár.

Poynton teljes egészében megtartja az angol "country village" karakterét, lakói 80%-ban bevándorlók. Vallási hovatartozásukat tekintve is vegyes összetételu a lakosság, azonban mindenkinek adott a lehetoség, hogy helyben gyakorolja a vallását. A kis lakosságszám ellenére sok különbözo stílusú étterem, klub gazdagítja a községet.

Poynton közös vonása Érddel a földrajzi helyzet, a nagyváros közelsége, a kertváros jelleg, az alvóváros jelleg, a tiszta levego és a szorosabb közösségi szellem megléte egy sikeresebb jövoért.

A tetejére