A tavasz közeledtével közelednek azok az időpontok is, amiket az adófizető polgárok minden évben szem előtt tartanak. Ilyenek többek között a legfőbb helyi adók, például az építmény- és a telekadó. Mindkettőnek március 15-e az első negyedéves fizetési határideje.

Ám a megszokottól eltérően idén késhet annak az értesítőnek a postázása, amit az önkormányzatok – így az érdi is – küldenek ki a helyben élőnek, amely a sárga csekkeket is tartalmazza. Előfordulhat tehát, hogy nem kapja meg mindenki március 15-ig a csekket, esetleg nem sokkal a határidő lejárta előtt kerül majd a postaládájukba.

Ez nem az önkormányzatok hibája, a központi rendszer, az államkincstár által üzemeltetett ASP adóprogram – amelyhez Érd 2019 áprilisában csatlakozott – nemrég frissítésen esett át és azóta akadozik a működése. Az érdi önkormányzat azt a központi tájékoztatást kapta, hogy a szakemberek dolgoznak a hibák kijavításán, ám a lakosság kiértesítésében csúszásokkal kell számolni.

Az érdi önkormányzat éppen ezért természetesen eltekint a késedelmi pótlék felszámolásától, amennyiben a csekkek késve, a március 15-i határidőn túl érkeznek a postaládákba.

Ugyanakkor ma már van kényelmesebb módja a befizetésnek, mint a postai sorban állás:

  • ügyfélkapus azonosítással befizethetjük a központi adóprogramban (ami legegyszerűbben az ado.erd.hu oldalon keresztül érhető el), ahol előtte lehetőség van lekérdezni az adó pontos összegét;
  • banki átutalással, viszont ez esetben fel kell tüntetni az adóazonosító jelet/adószámot.
  • Köszönjük, hogy az adókötelezettségek teljesítésével, valamint a befizetett adókkal hozzájárulnak Érd Megyei Jogú Város működtetéséhez, fejlődéséhez!

Egyúttal szeretnék értesíteni, hogy a polgármester, Dr. Csőzik László javaslatára januárban az érdi közgyűlés a nyugdíjasoknak igen kedvező döntést hozott: a döntő többségüknek idén már nem kell építményadót fizetniük. Ennek részleteiről az önkormányzatunk adóosztályán, a +36 23 522 348-as számon vagy az ado@erd.hu címen kérhetnek tájékoztatást.

A különböző adónemek befizetésének határidői és számlaszámai az alábbiak: