• A rókák esetében általánosan ismert tény, hogy veszettség hordozói, ezért fontos gondoskodni a házi kedvencek oltásainak beadatása is!
  • Amennyiben a kertben van komposzt, úgy ajánlott egy zárható tetejű ládával befedni!
 
Felhívom a lakosok figyelmét, hogy a kertükbe tévedt rókát sem vadászni, sem megfogni nem szabad, illetve semmilyen méreggel nem szabad megetetni! Ezek mind törvénybe ütköznek! 
 
Kérem a Tisztelt Lakosokat, ha elhullott rókatetemet találnak, azt NE érintsék meg, kutyájukat, macskájukat igyekezzenek attól távol tartani! Amennyiben elhullott állatot találnak úgy a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán, a 06-80/263-244 telefonszámon lehet bejelenteni. 
 
Amennyiben lakott területen rókát látnak, úgy a pontos hely megjelölésével az alábbi módon jelezhetik felénk: 
2)postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,
3)telefonon: 06-23/522-300.
Ha fenti elérhetőségek valamelyikén jelzik, hogy hol látnak rókát, úgy a hivatal fel tudja mérni azon területeket, ahol a róka veszélyre fokozottabb figyelmet kell fordítani.
 
 
A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket, ezért az alábbi módszerekkel akadályozhatjuk meg, hogy a rókák az ingatlanra bemenjenek:
 
Villanypásztor
Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy esélyük sincs a rókáknak átugorniuk rajta.
 
Reflektorfény
Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólt vagy nyúlketrecet szeretnénk biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása elrettentő hatású a vadállatok számára.
 
Vadriasztó
Az ultrahangos vadriasztás az állatok jó hallását fordítja ellenük. Az eszközzel számukra zavaró, számunkra hallhatatlan hangokat sugárzunk feléjük, mellyel a róka távol tartható a kertünktől.
 
 
 
 
 
 
 
 
dr. Konkoly Zita
jegyző