A Trükkös tolvajok (minimum ketten vannak) a legváltozatosabb ürügyekkel – eladnivaló portékájuk van, gyűjtést szerveznek, a mosdót szeretnék használni, szociális gondozók, valamelyik közszolgáltató alkalmazottainak kiadva magukat jutnak be az ingatlanokba – arra kérik a későbbi áldozatot (jellemzően az idősebb korosztályt), hogy engedje be őket a lakásába. Amíg az egyikőjük a házigazdával beszélget, a másik észrevétlenül, a keze ügyébe kerülő értéktárgyakat eltulajdonítja! Rosszabb esetben erőszakosan lépnek fel az őket jóhiszeműen beengedő házigazdával szemben!

Ön is tehet a Trükkös tolvajok ellen!

Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket! Kérjenek igazolványt (fényképes, a szolgáltató nevével ellátott igazolványt)! Kérjék meg őket, hogy lakásuk, házuk előtt várakozzanak, amíg a szolgáltatónál ellenőrzik jövetelük okát! Otthonukban ne tartsanak nagyobb mennyiségű készpénzt és jelentős értéket! Ha mód van rá, igényeljék azt, hogy a nyugdíj és egyéb várható jövedelem pénzintézeti számlára érkezzen!

Fokozottan figyeljenek, és maradjanak éberek azokkal az idegenekkel szemben, akiket alkalmi ismeretség során a lakásukba beengednek!

…, ha megtörtént a baj!

Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljanak semmihez és értesítsék a rendőrséget a 107, 112 telefonszámon!

Feljelentéssel, bejelentéssel, panasszal kapcsolatban információt olvashat a http://www.police.hu/ugyintezes/beadvanytetel oldalon.