JEGYZőKÖNYV

 

 

 

Készült: Az Érdi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat 2009. december 14-én megtartott közmeghallgatásáról.

 

 

Jelen vannak:  Márta Ildikó elnök,

                          Nagy Tímea, elnökhelyettes,

                          Horváth Anikó,

  Molnárné Jorgova Mária,

  Tanevné Vladova Bojána képviselők

 

 

Márta Ildikó elnök: Köszönti a megjelent képviselőket. A jegyzőkönyv hitelesítésére Nagy Tímea elnökhelyettest kéri fel. Mivel érdeklődő a közmeghallgatáson nem jelent meg, tájékoztatást ad képviselőtársainak az Érdi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat 2009. évi tevékenységéről, további céljairól.

 

Az éves kulturális tervet, költségvetési koncepciót a Magyarországi Bolgárok Egyesületével, a Fővárosi Bolgár Önkormányzattal, a Budapesti Bolgár Iskolával, a Bolgár Ifjúsági Egyesülettel és a Bolgár Ortodox Egyházközösséggel, a Bolgár Kulturális Intézettel szorosan együttműködve, a helyi (fővárosi és vidéki) magyar és kisebbségi önkormányzatok tevékenységének összehangolásával kívánja megvalósítani. Az állandó programokon és az egyes rendezvényeken való részvételen, támogatásának megszervezésében a rendelkezésre álló összegek ismeretében közreműködik.

 

Tájékoztatást ad a 2009. évben megrendezett helyi rendezvényekről:

 

Balkán Est a Szepes Gyula Művelődési Központban a szerb kisebbségi önkormányzattal történt közös szervezésben, zenekarok, táncegyüttesek meghívásával, amely hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre

 

Első Tavaszi Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Fesztivál Érden

Az ófalusi Pincebarátok Egyesülete fő szervezésében első alkalommal került megrendezésre - hagyományteremtő szándékkal - az összes érdi kisebbség tánccsoportjainak, zenekarainak, kórusainak meghívásával. A Bolgár Kisebbségi Önkormányzat a Jantra és Roszica táncegyütteseket hívta meg a Pravo zenekarral. Minden kisebbséget egy-egy pince tulajdonosa „fogadta be”, a kisebbségek pedig egy-egy jellegzetes ételüket kínálták a pincékben a betérő vendégeknek. Mi kebabcsével és ljutenicával ill. sopszka salátával készültünk. A rendezvény nagyon sikeres volt, sok vendéggel, remek hangulatban telt.

 

Szüreti Bál Érden

A tavaszi szőlővirág ünnep sikere miatt az ófalusi Pincebarátok Egyesülete ismét meghívta a kisebbségeket egy-egy művészeti fellépésre az ófalusi pincesorra. A Jantra és a Roszica táncegyütteseket hívtuk meg a Pravo zenekarral.

 

 

 

Malko Teatro Érden

Az alternatív nemzetiségi színház meghívása a Szepes Gyula Művelődési Központba. Határeset c. darabjukat mutatták be, az előadás után bolgár borkóstolót és táncházat szerveztünk.

Rendszeres részvétel Érden az állami és városi ünnepségeken, Érdi Napok alkalmával rendezett konferencián.

 

Kérdés, észrevétel nem hangzott el, megköszöni a részvételt, és az egész éves munkát!