14. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Az Érd Médiacentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. évi üzleti tervének elfogadása

            Előadó: dr. Csőzik László polgármester

 

Simó Károly képviselő: Rögzíteni szeretném, hogy amikor a költségvetésnél szó volt arról, hogy bár a Kormány odaadja a pénzt az Önkormányzatnak, mégis például azok, akik a városért dolgoznak, nem kapnak többet, mint 10 %-os jövedelemnövekedést, akkor továbbra is több, mint 250 millió forintot fordít a város arra, hogy egy olyan Médiacentrumot működtessen, ami Kövesdi Péter úr elmondása szerint –a Pénzügyi Bizottság ülésén hangzott el - tulajdonképpen nem közszolgálati. Úgy gondolom, ő ezt jogilag értette és ezt később pontosította is, hogy jogilag nem tud közszolgáltatási szerződést kötni az Önkormányzat, viszont szerintem ez egy freudi elszólás volt, mert az Érd Most és az Érdi Újság nem látja el ezt a feladatát. Aki nem a mostani városvezetés pártjait, képviselőit támogatta a legutóbbi választáson, az nem jelenik meg, vagy ha megjelenik, akkor csak szerkesztve, negatív kontextusban. Például a képviselői beszámolókat korábban legalább megismerhette a város, elmondhattuk, hogy mit gondolunk és tevékenykedtünk a város érdekében. Most ezt is korlátok közé szorítják, arról nem is beszélve, hogy a mi álláspontunk csak erősen szerkesztett módon, negatív, vagy olyan kommentekkel együtt jelenik meg, ami gyakorlatilag megpróbálja elvenni a mondanivaló értelmét. Felelőtlen ezekben az időkben évente 250 millió forintot egy ilyen médiára fordítani.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Nincs semmi különös a számok mögött, leginkább az, hogy a papír ára a négyszeresére nőtt, a terjesztést pedig magas költségek árán lehet csak megoldani az Érdi Újság esetében, de ez részletesen szerepel az üzleti tervben. A mostani döntés is tulajdonképpen egy jelentős megtakarítást eredményez, ha jobban belegondoltok.


Szűcs Gábor képviselő: Simó Károly képviselő úrral ellentétben úgy látom, hogy Érden egy tisztességes, független, közszolgálati és etikus média van. A 10 %, amit előbb említett képviselő úr, az 15 %. A hozzászólását ahhoz tudnám hasonlítani, hogy „nem Teheránba, hanem Jerevánba és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”.


Lengyel Péter képviselő: Simó Károlynak mondom, hogy kicsit figyeljen arra, hogy mikor mit mond és abból mi valósul meg. A mai Közgyűlésen bámulatos, hogy a Fidesz képviselői szájából egyre több burkolt vagy burkolatlan kormánykritika hangzik el. Nem tudom, hogy ennek mi lesz a következménye, mert közmédia kapcsán csak egy összeget mondanék, még lehet, hogy pontatlan is, 82 milliárd forint. Aki érti, azt tudja. Tehát 82 milliárd forint az, amiért közmédiának csúfolt „valami” ömlik az országba. Ehhez képest csatlakozom Szűcs Gábor alpolgármester úrhoz, hogy van egy független, kiegyensúlyozott médiája a városnak.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Azért sem jogos szerintem, hiszen az Összefogás Egyesület nem kevés közpénzből működteti az Érdi Hírek nevű kiadványt, ami semmi másra nem épít, mint hazudozásra és féligazságok közzétételére, minket egyáltalán meg sem kérdezve. Csak utalnék arra, hogy most a képviselői beszámolók, illetve a képviselők elmúlt évi értékelése videó keretében, cikk keretében is megjelenhet természetesen. Tehát amikor a tükröt a kezünkben tartjuk, akkor bizony azt is el kell mondanunk, hogy van itt közpénzből rendesen pártpropaganda Érden is, jól lehet ez a közpénz csak közvetve az érdi adófizetők pénzéből származik, mindenféle miniszterelnökségi pályázatokon keresztül.

 

Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője: Simó Károly képviselő úrnak elmondanám, hogy 3 évvel ezelőtt vettem át az Érd Médiacentrum, akkor még Érdi Városi Televízió Nonprofit Kft. vezetését, és az a struktúra, amiben akkor működött, egy kicsivel volt csak másabb, mint a mostani struktúra jogi szempontból. Kerestük a lehetőséget, hogy közszolgáltatási szerződést kössünk a várossal, és nem arról van szó, amit Simó Károly képviselő úr mondott, hogy nem lennénk közszolgálati médium, hanem arról van szó, hogy meg kell próbálnunk minél többet spórolni a város pénzéből, ha lehet, és a közszolgáltatási szerződéssel lehetett volna spórolni. Sajnos ez nem jött össze, ennek voltak jogi okai. Ezt el is mondtam a Pénzügyi Bizottság ülésén, de természetesen az kevésbé attraktív, azzal nem lehetett volna nekünk támadni. Köszönöm az elmúlt 3 évet, nagyon sokat tanulhattam szakmáról és politikáról is. A kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatást főleg az Érdi Oldaltól tanultam, tehát nagyon fontos szerintem, hogy nem a Fidesz által működtetett Érdi Oldalon mindig meghallgattak minden oldalt és ott, egy nagyon széles körű és jó tájékoztatás zajlott, ebből én is nagyon sokat profitáltam az elmúlt időszakban. Amit még mondani szeretnék ezzel kapcsolatban az, hogyha felmerül a kérdés, hogy miért nő a Médiacentrum költségvetése, akkor ehhez azt kell mondjam, szintén Simon Károly képviselő urat idézve, aki még a költségvetés vitájában azt mondta, hogy az infláció előfordulhat. Hát az infláció előfordult - nem is kicsit - januárban, amikor ezt a költségvetési tervezetet végső formába öntöttük, akkor éppen 25,3 % volt az infláció és nem lehetett látni a végét. Ehhez képest 16,5 %-os növekedést kértünk a tavalyi pénzhez képest, a többit mind megtakarításokkal értük el, hogy csak ennyi legyen a növekmény. Teszem hozzá az, hogy kisebb újságnak kell megjelennie, mint megjelent tavaly, ennek valóban az az oka, ahogy polgármester úr mondta, de valójában nem is négy, hanem ötszörösére nőtt a lapelőállítás, tehát ezt valahol vissza kellett nyernünk. Egyébként pedig a hirdetési bevételeink azért csökkennek, mert a nagyon sikeres és a hirdetők által is nagyon szeretett újság fele példányszámban, méretben és fele gyakorisággal jelenik meg, de a működésünk ettől még ugyanolyan, hiszen az emberek ugyanúgy ott dolgoznak, őket ki kell fizetni, ahogy az energiaárakat, a benzint, a megnövekedett papírköltséget és terjesztési költséget, tehát nem kérhetünk lényegesen kevesebb pénzt a várostól, mint amennyit kérünk. Még egyszer mindenkinek köszönöm az elmúlt 3 év együttműködését. Utódomat -ha megszavazzák - ajánlom a figyelmükbe, kiváló szakembert, nagyon jó ember és nem lesz könnyebb vele sem mint velem, ezt Simó Károly képviselő úrnak mondom.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Én is szeretném megköszönni Kövesdi Péternek az elmúlt 3 évet és sok sikert kívánunk további szakmai életében.


Simó Károly képviselő: Ha már Kövesdi Péter úr említette a 3 évvel ezelőtti belépőjét, a Kulturális Bizottságon úgy kezdte, hogy ő pártpolitikai feladatot jött teljesíteni Érdre, de akkor látszik, hogy ameddig sikerült eljutott. Igazából nem tudom, hogy van-e köze az ő karrierváltásához annak, hogy egy bizonyos Samantha Power nevű hölgy Érden is lehet, hogy járt, de Budapesten mindenképpen és különböző propaganda hálózatépítés kezdődött. Elképzelhető, hogy majd fogjuk látni más szerepben. Az előterjesztés kapcsán megkérdeztem Pénzügyi Bizottságon és Kövesd Péter úr elismerte, azzal is megpróbálkoztak, hogy az önkormányzat intézményei és cégei megrendeléseket adjanak, ezt eddig próbálták leplezni, de igazából úgy tűnik, hogy még ez sem jött be. Azt gondolom, hogy önkormányzati képviselőként arról kell, hogy véleményt mondjak, hogy a választóink, például a 2. választókerületben levő emberek, akik megkeresnek, hogy miért nem épül járda vagy út, nekik mondjam azt, hogy azért, mert polgármester úr és a mögötte álló többség úgy tartja, hogy 250 millió Ft-ot a kürtökre kell adni. Én azt gondolom polgármester úr, hogy kevesebb pénzt fordítsanak erre, inkább a munkával kellene foglalkozni, mint a kommunikációval, a különböző összevágott videókkal és nem azzal, ha bármelyik, a többséghez tartozó képviselő valamit feltesz a Facebookra, akkor 10 másodperc múlva az ÉrdMost oldalán meg legyen osztva. Ez maga a propaganda, azt gondolom, hogy ez nem közszolgálat, ez egy nagyon leplezetlen vagy burkolt pártpropaganda. Azt gondolom, hogy inkább arra kellene fordítani ezeket az erőforrásokat - 250 millió forintot évente -, hogy a város lakói érdekében használják fel.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Kis inasok vagyunk mi hozzátok képest. Olyan mesterszinten űzitek mindazt, amiről most beszéltél országosan is, és mindenhol, ahol a hatalom székébe beültök.


Szűcs Gábor alpolgármester: Kövesdi Péter úrnak én is szeretném megköszönni egyrészt a munkáját a frakció nevében és jómagam nevében, és sok sikert kívánok a jövőre nézve. Arra meg, úgy hallottam, hogy te is kíváncsi lennél, hogy ki az a Samantha Power, mert ezt egyikük sem tudja, de hátha majd kiderül.

 

T. Mészáros András képviselő: Kövesdi Péter úr megjegyzésére, hogy „megtakarította”, helyesen szolgáltatást csökkentettek főszerkesztő úr, hiszen fele akkora az újság, mely már nem hetente, hanem kéthetente jelenik meg, tehát ez nem megtakarítás, hanem a szolgáltatás csökkentése oly módon, hogy a kiadások is csökkenjenek. Ennek ellenére még 16 %-kal még mindig bővül a finanszírozás. Még az is lehet, hogy a számtanpélda jó, tehát ezt senki nem vonja kétségbe, de arra azért kíváncsi lennék, hogy Simó Károly úr mikor szerepelt utoljára az Érdi Rádióban vagy az Érdi Újság hasábjain, mikor jelent meg tőle valamely nyilatkozat, vagy bármely másik képviselőtársamtól. Kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi ellenzék, aki az önkormányzati választáson 40%-ot kapott, most az országgyűlési választásokon pedig több mint a felét megkapta a szavazatoknak, vagy éppen az országgyűlési képviselő úr mikor szólal meg anélkül, hogy ne legyen a nyilatkozata mögött egy vörös farok. Ön, Kövesdi Péter úr nemcsak a Kulturális Bizottság akkori ülésén, hanem ebben a teremben is itt volt, amikor először megválasztotta a többség főszerkesztőnek, és akkor mondta el, hogy Önnek ez egy politikai küldetés és ennek mindenféleképpen meg kell felelni. Megfelelt, sikeresen megfelelt, nincs is ezzel semmi baj, a többségi testület egésze nem dolgozott annyit a saját sikerükért, mint Ön, úgyhogy tényleg lehet Önnek gratulálni. Sőt, Szűcs Gábor úr jogosan köszönte meg mindezt a politikai tevékenységet. Nincs vele baj, ez volt a dolga, Önt ezért fizetik. A baj ott kezdődik, hogy az a fél, amelyik nem ért egyet azzal a politikai nézettel, amit Ön képvisel, annak vajon hol van a megjelenési lehetősége? Sok sikert kívánok Önnek a legközelebbi propaganda feladatainak teljesítéséhez, nincs vele gond, de ez nem újságírás, hanem propagandakészítés. Ezzel sincs baj, akkor csak akkor azt kell mondani. Nem azt kell mondani, hogy dúl a demokrácia, hanem azt kell mondani, hogy Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése demokráciadeficites. Megvonjuk a szót a képviselőktől mindenáron, a másiknak jelzős szerkezetekkel viszik a vérnyomását egyre feljebb. Ez a feladata Érd Megyei Jogú Város Polgármesterének - idézőjelbe téve -, mert inkább csak városvezető. Ez a feladata a Sport Bizottság vezetőjének, aki egyébként aláírást gyűjtött a Magyar Olimpia ellen, és sorolhatnám, hogy milyen politikai nézetű embereket támogatott Ön és segítette, hogy ezek a nézetek itt Érden elszaporodjanak és ezek a nézetek itt Érden, ha csak ideiglenesen is, de politikai sikert érjenek el. Úgyhogy ehhez csak tényleg gratulálni lehet, nagyon remélem, hogy a legközelebbi helyén is sikeres lesz, nagyon remélem, hogy meg lesz elégedve a munkáltató is a munkájával és meg lesz elégedve Ön is az elvégzett munkával.

 

Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője: Nem egészen értettem mindent, amit T. Mészáros András úr mondott, de igyekszem ezeket emésztgetni. Hazamegyek és visszanézem, leírom és megpróbálom értelmezni, hogy ez pontosan mit is jelentett, amit mondott, és hogy kinek, miért, hogyan gratulált. Ami számomra fontos és megütötte a fülemet az az, hogy amikor ide érkeztem, akkor egy olyan Médiacentrumot találtam itt, amelyben ugyan nagyon kedves és tisztességes kollégák dolgoztak, de visszanézve az azt megelőző időszakot, az ellenzék körülbelül 4-5 %-ban szerepelt és szinte kizárólag negatív kontextusban az újságban, a rádióban, az online felületen. Kérésem az volt, amikor idejöttem, hogy csináljunk médiát, és amikor értelmeset és idézhetőt és fontosat mondanak az igen tisztelt ellenzéki képviselő hölgyek és urak, akkor természetesen megfelelő mennyiségben adjunk nekik helyet, hiszen ők is a város működéséért felelnek, pontosabban a közgyűlésben ők is részei a város döntéshozatali mechanizmusának. Így sikerült elérnünk, hogy ez a szám, ami 4,5-5% volt, és az is szinte kizárólag negatív kontextusban - ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni - fölment a megfelelő, körülbelül 30-35%-ra, amit folyamatosan mértünk, tehát ez egy létező szám volt.  Simó Károly képviselő úr ingatja a fejét, de azt nem mondhatja, hogy az érkezésemet megelőzően az Érd Médiacentrum felületei kiegyensúlyozottak és minden tekintetben a szakma elvárásainak megfelelőek voltak, mert ha így van, akkor azt kell mondjam, hogy Simó képviselő úr nem ért ehhez a szakmához, amihez viszont én értek. Ezt szeretném a kollegáim nevében is kikérni magunknak. Azt gondolom, hogy mindent megtettünk, ami szakmailag megtehető volt, természetesen nem mindenről számoltunk be és nem mindenről úgy számoltunk be, ahogy a képviselőknek az szimpatikus volt, amikor azt mondja, hogy minő aljas dolog, hogy szerkesztett formában tettük közzé a mondanivalójukat. Igen, mert ez egy szerkesztett újság, egy szerkesztett rádióműsor és egy szerkesztett online felület. Ez a mi dolgunk, hogy szerkesszünk. Az Önök dolga pedig, hogy vezessék a várost, vagy amit éppen csinálnak. Úgyhogy nagyon szépen köszönöm még egyszer a belém vetett bizalmat, T. Mészáros Andrásnak a köszönetet és mindenki másnak is.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Kövesdi Péter úr öröm volt hallgatni, mert minden szavával egyetértek. Azért ne felejtsük el, mi volt itt 2019. előtt, a városháza által kőkeményen kézivezérelt helyi médiában, micsoda propaganda folyt a polgármesteri és az országgyűlési képek, tudósítások és cikkek tömkelegében, úgyhogy lehet, hogy könnyen felejt a választói emlékezet, de  mi azt ébren tartjuk.

 

Lengyel Péter képviselő: Tehát folytatódik a burkolt kormánykritika. Propagandát, pártpolitikai kommunikációt és sajtótermékeket emlegetnek akkor, amikor egyértelművé vált a napokban, hogy 42 milliárd forintot költött el a Kormány a saját népszerűsítésére, kamu népszavazásra és minden egyébre. Még a végén változás lesz ebben az országban.  Még egy dolog Károly, én ki merem mondani, amit Kövesdi Péter úr finoman fogalmazott úgy, hogy nem ért hozzá, mert képviselőként azt gondolom, hogy megtehetem. Tehát ha ezt megteszed a polgármesterrel szemben, hazudsz Károly. Másrészt pedig a hálózatépítéssel kapcsolatban, mindketten tudjuk, mindketten dolgoztunk benne, az más business, azt network marketingnek hívják. T. Mészáros Andrásnak mondanám, hogy a 2017-es, a Momentum Mozgalom által kezdeményezett aláírásgyűjtés nem arról szólt, hogy ne legyen olimpia, hanem az arról szólt, hogy kikényszerítsünk egy népszavazást, hogy valóban a budapestiek dönthessék el, hogy akarnak-e olimpiát.


Szűcs Gábor alpolgármester: Úgy gondolom, hogy az utolsó hozzászólások a köszönet hangját kellett volna, hogy megüssék. Amik ellenzéki oldalról a mai napon elhangzottak a helyi médiával kapcsolatban, azok a 2019. előtti helyi médiára teljesen igazak voltak, de én mégis megköszöntem Fekete Zoltánnak is annak idején és nem mondtam olyanokat, amikor búcsúzott, mint amit most Kövesdi Péter úr kap igaztalanul, pedig ott helytálló lett volna.


Gregus László képviselő: Csak egy kicsi adalék ahhoz, hogy mennyire irányított és mennyire a mi oldalunkhoz közel álló ez a média. El lehet dönteni. Az elmúlt 4 évben 3 alkalommal szerepeltem az Érdi Rádió műsorában. Először, mint aki a Covid kapcsán az önkormányzati dolgozók szűrését végezte, aztán mint aki létrehozta, illetve segítette a két nyilvános defibrillátort és megszervezte a dolgozóknak, illetve bárkinek az újraélesztési gyakorlatot. Harmadszor pedig az ominózus bulvár tévében való megjelenésem kapcsán. Mindenről szó esett ezekben, elhangzott az is persze, hogy a Szövetség Érdért képviselője vagyok, de szó nem volt – bánatomra - arról, hogy egyébként a Demokratikus Koalíció helyi vezetője. Korrekt, két oldalas cikk jelent meg most már lassan 2 éve velem, mint ahogy a többi képviselővel is az Érdi Újságban, ahol mindent elmondhattam, leírták, egy mondat maradt ki ebből az interjúból, hogy mindezek mellett egyébként a DK helyi képviselője vagyok. De az ellenzék úgyis minden alkalommal hozzáteszi a nevem mellé, hogy gyurcsányista DK-s, így az érdi közvélemény tudja, hogy a DK tagja vagyok. Tehát ennyit arról, hogy mennyit segített az érdi sajtó abban, hogy pártpolitikai megnyilvánulásokat tudjak itt véghezvinni. Erről szó nem volt, pedig be kell vallanom harcoltam érte, de kilátástalan harc volt.

 

T. Mészáros András képviselő: Kövesdi Péter úrnak akarom elmondani, hogy nem köszönetet mondtam, hanem gratuláltam. Ez számomra különböző dolog.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Amennyiben több kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett, felteszem szavazásra az üzleti terv elfogadásáról szóló határozati javaslatot.

 

Az előterjesztett és szavazásra feltett határozati javaslat:

„Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. 2023. évre vonatkozó üzleti tervét elfogadja.

Az önkormányzat az üzleti tervben foglaltaknak megfelelően az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. részére tevékenysége ellátásához 2023. évre 250.896.000 forint önkormányzati forrást biztosít.

Határidő:        azonnal, illetve a szerződés aláírására 15 nap

Felelős:           dr. Csőzik László polgármester”

 

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének jelenlévő 18 tagja 10 igen szavazattal, 6 nem szavazattal, 1 tartózkodással az alábbi határozatot hozta:

 

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

46/2023. (II. 23.) határozata

 

az Érd Médiacentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. évi üzleti tervének elfogadásáról

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. 2023. évre vonatkozó üzleti tervét elfogadja.

 

Az önkormányzat az üzleti tervben foglaltaknak megfelelően az Érd Médiacentrum Nonprofit Kft. részére tevékenysége ellátásához 2023. évre 250.896.000 forint önkormányzati forrást biztosít.

 

 

Határidő:         azonnal, illetve a szerződés aláírására 15 nap

Felelős:            dr. Csőzik László polgármester

 

 

A határozati javaslatról a Közgyűlés az alábbiak szerint szavazott:

 

Andrasek Mónika

Igen

Antunovits Antal

Nem

Dr. Asztalos Éva

Nem

Dr. Bács István

Nem

Balla Imre

Igen

Csépán István

Igen

Csornainé Romhányi Judit

Igen

Dr. Csőzik László

Igen

Demjén Attila

Távol

Fülöp Sándorné

Nem

Gál Alex

Igen

Gregus László

Igen

Lengyel Péter

Igen

Simó Károly

Nem

Szűcs Gábor

Igen

Tekauer Norbert

Tartózkodik

Tetlák Örs

Igen

T. Mészáros András

Nem