29. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Egyebek

 

Simó Károly képviselő: Szeptemberben az Mötv. 32. § (2) bekezdés f) pontjára hivatkozva kértem információt, de azóta sem kaptam semmit. Jegyző úr javasolta, hogy kérjem ilyen módon, de akkor minek kérjem, ha egyébként sem kapom meg? Többször felszólaltam az Egyebek napirendi pontban, melyre azt a választ kaptam, hogy 15 napon belül megkapom a választ, de sem választ nem kaptam, sem intézkedés nem történt. Az egyik ilyen téma, hogy a Batthyány Gimnázium esetében mi a helyzet? Jelenlegi információim szerint nem lettek időben meghozva a megfelelő döntések, nem lett átadva a vagyonelem, így 2023-ban sem tud elindulni a gimnázium. A környékbelieknek, akiknek oda járnának tovább a gyerekeik, fontos lenne tudni, hogy tudják-e ott folytatni a tanulmányaikat vagy sem. A Sas utca és Fehérvári út által határolt területen a csapadékvíz elvezetésről, illetve a belvíz helyzetéről szeretnék választ kapni. Nagyobb esőzések alkalmával az egész környéken óriási a víz, az ott élők várják a megoldást. Amikor még a hivatalban dolgoztam, készítettek erre egy koncepciótervet. Ez folytatódott vagy teljesen el lett vetve? A Zámori úti körforgalom építéséhez kapcsolódóan a Fehérvári útnál a kapubejárók nem megfelelően lettek kialakítva, fényképes dokumentációt fogok küldeni erről, kérem a közútkezelői kivizsgálását. Mivel ez állami út beruházói oldalról,  kérem, hogy az önkormányzat hivatala a kooperáción vesse fel, hogy ezt alakítsák ki rendesen, mert az eredeti állapothoz képest a mostani nem megfelelő. A Fácán közben felmarták az utat, kérdésem, hogy aszfaltozva lesz-e az út? A Tanácsos utca átmenő forgalmával kapcsolatban, a Jegyző utca és a Velencei út felé nagyon sokan járnak, kezd balesetveszélyessé válni. Kérem, hogy forgalomtechnikailag oldják meg a keresztező Orvos utca és a következő utcák esetében a problémát, mely a forgalom biztonságát növeli, vagy nem engedik az arra történő közlekedést, esetleg egyirányúsítják. Erre kellene egy megfelelő szakember, aki ezt megvizsgálja és megfelelő javaslatot tesz, hogy polgármester úr közútkezelői hatáskörben mit tud tenni. Korábban többször jeleztem a Pacsirta utcában azt a bizonyos ingatlant, ami a Fehérvári útra L-alakban nyílik. Tudom, hogy polgármester úr személyesen megnézte, erre sem a megfelelő választ kaptam. Érd-Nagyállomásnál polgármester úr a helyszínen megerősítette, hogy valóban azt a 8-10 méteres szakaszt kellene javítani, hogy a kisbolt és a Nagyállomás épülete között ne a vízben közlekedjenek az emberek, majd pedig kaptam egy olyan választ, hogy meg kell keresni a MÁV-ot. Úgy gondolom, amennyiben van rá szándék és akarat, azt a kis szakaszt rendbe kellene tenni, hogy a környék lakói megfelelően tudjanak közlekedni.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Ahogy telefonon beszéltünk, próbáltuk rendberakni ezeket. A Sas utcával kapcsolatos rendezéssel, avagy koncepciótervvel nem találkoztam, de akkor utánanézek. A Fácán köznek a lemarása új információ, utána fogok nézni. A Nagyállomásnál a szóban forgó sávot körülbelül 2 méter szélességben hajlandó vagyok megrendelni, csak azt kellene látni, hogy a MÁV-on keresztül nem érvényesíthető-e ugyanez. Akkor erre vállalok egy gyors határidőt, mert kint jártam és láttam, hogy rossz a helyzet. A legelső mondat mire irányult?


Simó Károly képviselő: Azokat az információkat kértem írásban, hogy az önkormányzat és intézményeiben mennyi energiaszámla volt és milyen szerződések alapján? Ezt szerettem volna megkapni, mint képviselő.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Lassan végez az OLC a rendszer feldolgozással, úgyhogy lesz végre egy agregált adatbázisunk a több száz fogyasztásmérőre. Véleményem szerint egyébként ez volt csak az akadálya. A rezsiválságnak ez volt az egyetlen járulékos haszna, hogy végre sikerült egységes adatbázist létrehozni az összes közösségi fogyasztásmérő helyre. A Batthyány Gimnázium esetében a Tankerülettel egyeztettem hétfőn, úgy néz ki, hogy tartható a pótbeiratkozás és indulhat egy osztály szeptemberben. Maruzsa Zoltánnal is egyeztettem, Rigó Katalin tankerület vezető is elindította a folyamatot, a vagyonkezelési szerződés is hamarosan meglesz.


Lengyel Péter képviselő: Szeretném, ha esetleg elhangozna itt a közgyűlés nyilvánossága előtt is, reagálva a városi ellenzék médiája által keltett hírre, miszerint pazarlás folyik, mert személyautók tömegeit vásárolja az önkormányzat. Elég kinézni a parkolóba és pontosan látszik, hogy sok éves gépjárművek parkolnak, többek között polgármesteri, alpolgármesteri használatban is. Ugyanerről született egy poszt már, de talán ennél részletesebben is most megtudhatják az egyébként pontosan tudott tényt a Fideszes képviselők is, hogy milyen módon történtek ezek a gépjárműbeszerzések, melyek nagy része nem is személygépjármű.

 

Dr. Csőzik László polgármester: A Modern Városok Program keretében került sor, illetve kerül sor ezeknek a gépjárműveknek a beszerzésére és a Szociális Gondozó Központ ezeknek a kedvezményezettje. Központosított közbeszerzésből hozzuk le, rengeteget kellett várni az autókra, olyan gépjárműveket rendeltünk, amelyek az ottani - egyébként rendkívül elavult - flotta lecserélésére alkalmasak és a szociális ellátórendszerben nagy hasznát veszik a kollégáink. Volt két Suzuki Vitara kb. 15 millió forint értékben, volt a VW kombi kisbusz beszerzése, négy darab érkezik a szociális ellátó ágazathoz és még két ilyen gépjármű, illetve az ÉKFI számára rendeltünk még egy haszongépjárművet. Az ÉKFI-nél elhangzott, hogy 160 tételből álló gépjármű flottája van, és ezeknek a megújítása egyszerűen múlhatatlan, viszont pénz nincs rá. Egyet ki tudtunk váltani és még azon gondolkodom, hogy megnyissuk az egyik fejlesztési hitelt, hiszen 5 X 100.000.000 Ft OTP fejlesztési hitelfelvételről határoztunk, de nem kezdtünk hozzá még ezeknek a hiteleknek a felhasználásához. Az egyik pont az ÉKFI részére a gépjárműpark megújítása vonatkozott. Ott elképzelhető, hogy még egy fog érkezni és akkor talán még két Ford Tranzit van hátra a Szociális Gondozó Központ részére. Tehát szó sincs arról, hogy a polgármester vagy jegyző alá tennénk be nagy értékű autót. Az Áder János féle pályázaton, amikor egy 30 milliós keretet nyert a város még az előző önkormányzat alatt, de már nekünk kellett gondoskodni a lehívásról, visszamondtuk az elektromos Crossover beszerzését és két e-Golf lett belőle átvéve, ezek a városrendészeti autók.


Tekauer Norbert képviselő: Több lakóval beszéltem az Ágota utcából, ahol új szintre emelkedett a bandázásoknak és az autós üldözéseknek a száma. A fiatalok gyorsulási pályának használják a Budai utat, eddig a két nagy bevásárlóközpont parkolójában gyülekeztek. A kereskedelmi egységek nagyjából megpróbálták ezt kezelni, de nyilvánvaló, hogy nem várható el tőlük, hogy közrendvédelmi feladatokat is ellássanak saját területükön kívül. Ez ügyben szeretnék majd kérni egyeztetést a rendőrséggel, polgárőrséggel. Ugyanebben az utcában valamikor felállításra került egy kettős kereszt a gyalogátkelőnél, azonban nem történik semmi karbantartás, véleményem szerint kezd most már balesetveszélyessé válni. Ha jól tudom, valamelyik politikai párt kapta meg annak idején a kereszt állításának az engedélyét, hogy öntsék kulturált formába a kettős keresztnek a környékét. Maga az elhelyezés sem tűnik szerencsésnek, de ha már ott van, akkor legalább olyan legyen, hogy valami európai kinézete legyen, a kettős kereszt körüli területnek.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Az autós üldözések ügyében Nogula Tamás és Macsotay Tibor urakkal fogok egyeztetni. A kettős keresztet a régebbi Jobbik helyeztek ki, azóta sokat változott a politikai paletta. Természetesen meg fogom keresni őket, nem szeretném elbontani, nem lenne helyes szerintem se, jogos a felvetés, hogy karban kellene tartani. Valahogy meg fogjuk oldani.


Antunovits Antal képviselő: A korábbi közgyűlésen Szűcs Gábor alpolgármester úr azt ígérte, hogy 15 napon belül válaszol a kérdéseimre, ebből kettő választ kaptam meg. Ismét kérdezem, hogy a Tárcsázó köz, Kastély, Judit, Júlia utca, a Battai út, Nyereg köz, Járom és Dózsa György utca, a Hosszú utca állapotát mikor hozzák rendbe? A gyalogátkelőhelyekből, amiket az ófalusi piachoz, a focipályához, illetve az SZTK-hoz kértem, a megvalósítandó 8 gyalogos átkelőhely között egyik sem szerepel. A lakótelepen lévő, illetve az Alsó utcában leparkolt autókat is felvetettem. Van a zenei könyvtárnak egy udvara, tulajdonképpen a NAV tulajdonát képezik ezek az autók, ezeket ne itt tárolják az Alsó utcában, ha meg tárolják, nem lehet közterület foglalásért pénzt kérni érte? A Kornélia utcában az egyik ingatlanon hatalmas szeméthegy van, kérem, hogy ennek felszámolására tegyenek lépéseket. 2019-ben a Te Szedd mozgalom keretében Macsotay Tibor úrral legalább 3 konténernyi szemetet elvittünk onnan, de ez egyre fokozódik, áldatlan állapotok vannak, a szülők panaszkodtak, továbbá patkányok is vannak. Sebességmérést szeretnék az Alsó, Felső, Külső-Római és Erzsébet utcában az iskoláknál, az Alsó és Erzsébet utcában a gyorshajtás borzalmas. Kaptam az Elvira és Paula utca között, a Budai úti járdára választ, hogy a MOL-lal felvesszük a kapcsolatot, de már 2020. óta ugyanezt a választ kapom. A Felső utcai oszlopokra még mindig nem kaptam választ. A repülőtérrel kapcsolatban lesz egy emlékmű, Katona Sándorral a tavalyi évben kimentünk a területet megnézni, most a területet feltöltötték földdel. A Mély úton a pincéből a Kálvária közbe van deponálva a föld, azt buldózerekkel elsimították. Mindig kapom a levelet, hogy osztályozva lesz és el lesz szállíttatva. A pince megvalósítással hogy állunk, mert levonultak az építtetők, a világítás egyfolytában megy, a terület előtt hatalmas rendetlenség van. A Molnár utcában elindult a várva várt útépítés, innen az egyik lakó az „Érden láttam” facebook csoportba feltette a képet, hogy az ott lévő munkások, akik bejelölik az utat, lefújták a kutyáját ezzel a narancs színű vagy piros festékkel. A Paula utcában a MOL levágta a Budai úton a sövényt és azt mondta, hogy onnan nem fogja elszállítani, majd az ÉKFI megoldja. A kápolnával kapcsolatban a pozitív választ megkaptam, hogy 12,5 millió forintot kapunk a kápolnának a felújítására. Ha tudna erre a polgármester úr valamit mondani, hogy mi fog ebbe beleférni? Ófaluban a Hamzsabég téren lesz játszótér? Mert a Szapáry utcából elkaptak és azt mondták, hogy itt az ideje, hogy legyen, mivel a polgármester úrnak is született egy gyereke. A mecset környékén hogy állunk az Ófaluban lévő 1,2-1,3 milliárd forint összegű Modern Városok Programmal, mi fog ebből megvalósulni? 2019. előtt kaptak a képviselők laptopot, melyek már akkor használhatatlanok voltak. Mikor kapnak a képviselők használható laptopot?

 

Dr. Csőzik László polgármester: A laptopokkal kapcsolatos kérdésnek utánanézek. A MOL-lal és a kutya lefújásával kapcsolatos információ nagyon megrendített, mind a kettőnek utánanézünk és szigorúak leszünk.

 

Antunovits Antal képviselő: Szeretném bejelenteni, hogy a Horvát Önkormányzat által 12 éve alapított Igraj Kolo táncegyüttes Mohácson, a Sokác révnél, a fő színpadon és délután a tűzgyújtás előtt mintegy 50-60.000 ember előtt lépett fel. Úgy érzem, hogy erre büszke lehet a város vezetése és az érdiek.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Valóban az érdiek zajos sikert arattak, háromszor léptek fel. A 3. fellépést több tízezren látták, de a Sokac révnél is rengetegen voltak. Az Igraj Kolo táncegyüttes már jó pár éve fellép Selcében is, ami Crikvenica melletti falu. Idén is mennek, mindig július közepén, a városvezetés, az önkormányzat támogatja anyagilag az utazásukat. Amikor itt volt a crikvenicai küldöttség, szóba került, hogy legyen horvát testvérvárosunk ez a kis város, ez ügyben kiment a megkereső levél, reméljük, hogy pozitív lesz a fogadtatása. Köszönöm a részvételt, a Közgyűlés nyilvános ülését bezárom.

 

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

nyilvános ülése 16:10 órakor ért véget.

 

K.m.f.

 

 

 

 

 

dr. Feik Csaba

jegyző

dr. Csőzik László

polgármester