24. NAPIRENDI PONT

 

 

Tárgy: A „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról szóló önkormányzati rendelet újraalkotása

            Előadó:                      Tetlák Örs alpolgármester

 


Dr. Csőzik László polgármester:
A Virágzó érdi porta elismerő cím alapítására vonatkozó rendelet újraalkotása következik, nagy kitekintéssel az ökológiai gazdálkodásra és a környezeti szempontokra, bevezetjük az ökokert fogalmát.


Simó Károly képviselő: Úgy látszik, hogy egyre több területen hozzák be a különböző mérhetetlen támogatottságú pártok képviselői az ideológiájukat. Szeretnék egy példát elmondani. Polgármester úr azt mondta, hogy bevezetésre kerül az ökokert. Választókerületemben évek óta küzdünk a Pintyőke és Fürj utca sarkán lévő elhanyagolt ingatlannal, mely a közterületen és ingatlanon belül is gazos. Amennyiben ez a példa rendeletbe lesz iktatva, ez az erőszakos ideológia, az lesz a trendi, hogy ne vágjuk le a füvet, és azt fogják mondani, hogy ez tulajdonképpen ökokert. Azt látom, hogy az a szándék ezzel a rendelettel is, meg a helyi médiát olvasva, hogy a trehányság, a rendetlenség konkrétan dícsérendő, kitüntetendő és elismerendő dologként legyen megfogalmazva. Ez nem jó irány itt Érden, hiszen kertvárosban rendnek kell lenni, mindenki tartsa rendben a kertjét, az a normális dolog. Ha belegondolunk, hogy hol tartunk 2023-ban, jó dolog, ha odafigyelnek arra is, hogy legyenek a beporzóknak is házi méhlegelők, de ne csináljunk már önkormányzati politikát, közterületeken az elhanyagoltságot, a trehányság ne indokoljuk azzal, hogy akkor ez öko. Ez egy teljesen elhibázott előterjesztés és azt gondolom, hogy nem támogatandó. Legyen végre rend és ne próbálja megmagyarázni a városvezetés, hogy amit nem képes elvégezni, arra hoz majd egy rendeletet és megmagyarázza, hogy ez milyen trendi, mert ez nem az.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Kedves képviselő úr, nem ez volt a legszakszerűbb és a legsportszerűbb megszólalásod itt a Közgyűlésben. Ha itt lenne Varga Illés Levente, akkor nyilván el tudná mondani sokkal jobban, mint én, vagy mint ahogy alpolgármester úr fogja azt, hogy miről van itt szó, de nyilvánvalóan tudatosan kevered. Egyébként már múltkor hajlottam rá, hogy azt a bizonyos sarki részt magam fogom fűnyíróval lenyírni. Természetesen nem a gondozatlan kertek pályázati rendszeréről van szó itt, egész másról, de ezt elolvashatod az előterjesztés 3. oldalán, hogy mi számít ökokertnek, mi az, ami olyan kiemelkedő képet mutat, hogy feljogosítja arra, hogy induljon a pályázaton és eredményt érjen el.


Tetlák Örs alpolgármester: Simó Károly képviselőtársam bízom benne, hogy ennél azért felkészültebb vagy. Olyan idejétmúlt blődséget adtál elő, hogy rossz volt hallgatni. Ezek szerint a városban a trehányságot, meg mondjuk a 21. századnak sokkal inkább megfelelő meg a klímaváltozás által okozott nehézségnek megfelelő kertek - még csak nem is közterületekről szóló pályázatnak a kiírását - ezek szerint te vagy az egyetlen, aki nem tudja megkülönböztetni.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Valóban érdemes felolvasni ezt a definíciót, mert ha az elhangzik, szerintem kezeli a felvetésnek a cáfolatát. Tehát ez az 5. kategória, az ökokert úgy szól, hogy „olyan épületkert, udvar vagy ingatlan előtti járda, árok, árokpart, zöldterület együttes élőhelyi környezete, amely ökológiai szolgáltatásaival, biodiverzitásával a településrész ökológiai rendszerébe oly módon illeszkedik, hogy annak megoldásai példaértékűek a város zöld és kék infrastruktúrája számára.”


Simó Károly képviselő: Erről beszéltem, ez a megfoghatatlan trendinek tűnő szöveg, aminek nincsen pontos definíciója és ez az ideológiai erőltetése, amikor ideológiai szinten piedesztálra próbáljátok emelni a trehányságot. Az Erzsébet utcában a szomszédok évek óta küzdenek egy lakóval, aki kijelentette, hogy úgy jó, ahogy van az az elhanyagolt dzsumbuj az milyen trendi és öko. Ki mondja meg, hogy az öko vagy nem öko? Én azt mondom, hogy öko, a szomszédok meg szenvednek miatta, és erre azt lehet mondani, hogy ez a példamutató? Az előbb olvastad fel, hogy közterületen is, tehát az, hogyha valaki nem vágja le a közterületen, egyszerűen elhanyagolja, és azt mondja, hogy szeretne a méheknek legelőt, nem vágja le a füvet, hadd nőjön nagyra. Ugyanaz a kategória, mint amikor szinte üldözésben szenvednek az autósok, mert az ember időnként azt érzi, hogy bűn autóba ülni, mert csak a kerékpározás az, ami teljesen elfogadható. Hozzáteszem én kerékpározni és futni is szoktam, de nehogy valaki rosszul érezze magát azért, mert a kertjét rendben tartja, mert levágja a füvet a kertben. Érezze magát rosszul, mert autóba ül és nem kerékpározik? Ti most ezt az ideológiai harcot, ideológiai erőltetést próbáljátok behozni, merthogy többségben vagytok. Nyilván meg fogjátok szavazni.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Ez egy csúsztatás. Olyat biztos nem gondolok sem én és mások sem, hogy mondjuk a Pintyőke sarok az jogosult lenne ennek a címnek az elnyerésére. Teljesen másról van szó. Aki ökokert kategóriába pályázik, nyilvánvaló, hogy kell legyen esztétikája annak a produktumnak. Amiről te beszélsz, hogy magasan nő a fű és a gaz vágatlanul, az egy teljesen külön kategória, tehát ne mossuk össze a kettőt. Nekem azért nehéz erről beszélni, mert ez egy szakma és nyilván, ha valaki a szakma szabályainak megfelelően képes lenne ezt előadni, akkor eloszlatná ezeket a kételyeket, de nem arról van szó, hogy a Pintyőke utcai említett sarkok trendik lennének ma Érden, szó sincs erről.

 

Mészáros András képviselő:Annak adományozható, akinek a zöldterület együttes élőhelyi környezete ökológiai szolgáltatásaival”, mi az az ökológiai szolgáltatás a gyakorlatban, hogy én is tudjam? Mert ez nem azt jelenti, hogy levágják a füvet vagy nem, hanem azt jelenti, hogy nem jelent semmit. „Biodiverzitásával a településrész ökológiai rendszerébe oly módon illeszkedik”. Fogalmazzuk meg a település ökológiai rendszerét is, amibe illeszkedni kell és fogalmazzuk meg a konkrét biodiverzitást, hogy mit jelent ebben az esetben például hangyát, szarvasbogarat, levéltetűt esetleg patkányt vagy egeret. „Annak megoldásai példaértékűek a város zöld és kék infrastruktúrája részére”. Nagyon érdekes lenne meghallgatni a kék és zöld infrastruktúra mibenlétét akár konkrét példákat fölsorolva. Ez egy izgalmas kérdés, hogy ilyen semmitmondó szövegeket beteszünk, majd díjazzuk, és közben nem tudjuk, hogy miért csináljuk.


Szűcs Gábor alpolgármester: Csak szeretném Simó Károly képviselőtársamat megnyugtatni abban, hogy ha valaki nem vágja le maga előtt a füvet és nem tartja rendben, ahogy a közterület használati rendeletben szól, az megbüntetésre kerül, mert ebben mi is a rend pártján állunk. Mondjuk nagy újdonság volt képviselő úrtól azt hallani, hogy a Jobbik régi szlogenjeit ismételgeti, de hát változnak az idők. Még azt szeretném képviselő úrnak jelezni, ahol a rendelettel szemben szabálytalanságot követtek el, ott nem díjazzuk, hanem kötelezzük, illetve büntetjük.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Ajánlom mindenkinek a Google internetes oldalt, ahol az könyvtárnyi irodalom írja le, hogy mi az ökokert. Nagyjából a lényeg, hogy a természetközeli állapotok fenntartásáról van szó, és azt gondolom, hogyha az ökokertet díjazzuk, akkor természetesen az esztétikumra is odafigyelünk, tehát nem az ész nélkül burjánzó gazokat akarja az ember jutalomban részesíteni. Az egésznek a kiindulópontja a repülő bogarak számának a csökkenése volt, mintegy 80%-kal indultak fogyásnak az elmúlt 30 évben. Az ökokerti divat, hogy visszahozzuk a vadont a kertünkbe, nem azt jelenti, hogy elcsúfítjuk, hanem gondoskodunk arról, hogy szabadon fejlődhessenek a természetközeli, őshonos növények, a természetvédelmi farakástól kezdve, a száraz kőfalakon át, a madárodúk biztosításáig. Azt jelenti, hogy nem használunk rovarirtót, műtrágyát, tőzeget, hogy ilyen a kertünk, ahol őshonos évelő és fás szárú növények vannak zömmel. Ivóhelyeket találunk, a komposztálást előnyben részesítjük, komposztálunk, a vadon növő fák környezetét rendezzük, tehát nem egyenlő, nem szinonim a gondozatlan, csúf kerttel az ökokert, hanem olyan szép kert, ami a természetközeli állapotokat próbálja meg minél inkább tükrözni.

 

Gál Alex képviselő: Simó Károly képviselőtársamnak szeretném ajánlani, hogy nem szégyen, ha utánaolvas a dolgoknak és tájékozódik. Egyébként a Városházán többen is foglalkoznak ezzel a témával és meg is lehet kérdezni. Én is így tettem, mert nekem sem volt teljesen tiszta. Felmerült, hogy mi az az ökológiai szolgáltatás. Polgármester úr elmondta, hogy például megjelennek olyan állatfajok, rovarok, amik korábban egyébként nem jelentek meg, vagy eltűntek, tehát az egész gondolat arról szól, hogy egy fapados pázsit helyett, ami biológiailag egy sivatag, sokkal különlegesebb meg színesebb legyen a kert. Tehát biodiverzitás alatt, én is megkérdeztem Varga Illés Leventét elmondta, hogy például növénypárosításokat értünk, tehát hogyha egy fát például nem akarunk terhelni azzal, hogy permetezzük, akkor olyan növényeket ültetünk mellé, ami a kártevőknek a megjelenését akadályozza. Tehát nem olyan nagy munka, utána lehet keresni vagy olvasni és az ilyen rosszindulatú feltételezéseket be lehetne fejezni.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Javaslom mindenkinek, hogy látogassa meg a testvérvárosunkat Lévát, ott olyat fog látni ezzel kapcsolatban, amit itthon még nem nagyon, tehát a közterületek gyakorlatilag ökokertekké váltak. Tudom, hogy a politika erre ráragasztott egy negatív konnotációt, hogy van a süngarázs, rovarhotel stb., amelyekkel itt Érden is találkoztunk, de szerintem most nevetünk rajta, piszkáljuk egymást, de sajnos ezek föl fognak értékelődni, ha olyan a helyzet. Azt gondolom, próbáljunk meg legalább ezzel a pályázattal tenni ellene. Mivel több kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett, felteszem szavazásra a rendeletalkotásra vonatkozó javaslatot.

 

 

 

Az előterjesztett és szavazásra feltett rendeletalkotási javaslat:

„TERVEZET

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

16/2023. (V.30.) önkormányzati rendelete

a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése „Virágzó érdi porta” elnevezéssel elismerő címet alapít a település kulturált lakókörnyezetének kialakítása, az esztétikus zöldfelületek számának növelése és gondozása érdekében tett lakossági tevékenységek elismerésére.

 1. §

Az elismerésre a település közigazgatási területén fekvő lakóingatlan természetes személy tulajdonosa, valamint utcák, utcaszakaszok, egyéb közterület-részek vagy társasházak közössége (a továbbiakban: lakóközösség) pályázhat az alábbi kategóriákban:

 1. a) „Virágzó érdi porta”;
 2. b) „Bőtermő érdi konyhakert”;
 3. c) „Szép érdi utcafront”;
 4. d) „Szép érdi erkély, terasz”;
 5. e) „Ökokert”.
 6. §

(1) Az elismerés I. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett, és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak.

(2) Az elismerés II. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett, és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak és ahol kifejezetten konyhakert került kialakításra, gyümölcsös, vagy egyéb haszonnövények kerültek elültetésre.

(3) Az elismerés III. kategóriája adományozható azon lakóközösségeknek, illetve természetes személyeknek, akik az adott év során a lakókörnyezetük (kert, park, lakóépület körüli fák, utcafront) saját költségükön történő gyommentes, tiszta, karbantartott ápolásával, magas színvonalú gondozásával és példaértékű fenntartásával hozzájárulnak a városkép javításához.

(4) Az elismerés IV. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek társasházi, lakótelepi, sorházi erkélye vagy terasza együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe.

(5) Az elismerés V. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, illetve lakóközösségnek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar, továbbá az ingatlan előtti járda, árok, árokpart, zöldterület együttes élőhelyi környezete ökológiai szolgáltatásaival, biodiverzitásával a településrész ökológiai rendszerébe oly módon illeszkedik, hogy annak megoldásai példaértékűek a város zöld- és kékinfrastruktúrája számára.

(6) Az (1)–(5) bekezdés szerinti mindegyik kategóriában pályázati feltétel, hogy a pályamű dominánsan élő legyen, az épített és művi elemek csak a szükséges mértékben legyenek jelen.

 1. §

Az elismerés évente az első három helyen végzettnek ítélhető oda, az elismeréssel pénzjutalom nem jár.

 1. §

(1) Az elismerés formája a kategória nyertesének a kategória nevével azonos feliratú, 20x30 centiméter nagyságú, a település címerét ábrázoló, falra szerelhető tábla, valamint egy A4-es méretű, Érd Megyei Jogú Város címerével ellátott emléklap. A további helyezettek emléklapban részesülnek.

(2) Az elismeréshez kategóriánként növényvásárlási, kertészeti utalvány kerül átadásra, az I. helyezett részére 50.000 forint, a II. helyezett részére 30.000 forint, a III. helyezett részére 20.000 forint értékben, melyek hat hónapig érvényesek.

(3) Az (1) bekezdés szerinti táblát az elismeréssel érintett lakóingatlannak a közterület felé eső homlokzatára vagy a közterület felé eső kerítésére jól látható helyen kell rögzíteni. Lakóközösség esetén a tábla a lakóközösség által gondozott területen kerül elhelyezésre. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, illetve a lakóközösség gondoskodik.

(4) Amennyiben a tábla a lakóingatlan homlokzatára történő rögzítés után megsemmisül vagy megsérül, annak pótlásáról kérelemre az önkormányzat saját költségén gondoskodik.

 1. §

(1) Az elismerés odaítélésére irányuló pályázatot a környezet védelmével, a köztisztaság és a településtisztaság biztosításával összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) minden évben, legkésőbb május 31. napjáig írja ki.

(2) Pályázni a jelen rendelet 1. mellékletét képező adatlap kitöltésével és annak a pályázati kiírásban rögzített módon történő megküldésével lehet.

(3) A pályázat benyújtási határideje a pályázat kiírását követő 21. nap.

(4) A pályázati felhívást a város honlapján és az Érdi Újságban közzé kell tenni.

(5) A pályázatot lakóingatlan esetében az nyújthatja be, aki a településen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott tartózkodik. Lakóközösség esetében a pályázatot az a lakóközösség által meghatalmazott nagykorú természetes személy nyújthatja be, aki a pályázattal érintett ingatlanok valamelyikének a tulajdonosa.

 1. §

(1) Az elismerés adományozásáról legkésőbb a benyújtási határidőt követő 30. napig a Bizottság dönt.

(2) A pályázatok értékelése során a Bizottság elsősorban a lakóházak előtti és körüli térségek gondozottságát, tisztaságát, a saját kialakítású kert megjelenését, a virággal történő beültetést és az esztétikus összképet értékeli, melynek során az egyedi, ötletes kertészeti megoldásokat, valamint a környezettudatosság (különösen madár- és rovarbarát megoldások, madáretető, odú, méhhotel) megjelenítését is figyelembe veszi.

(3) A pályázatokat a Bizottság anonimizált formában kapja meg. Az anonimizált pályázatok sorsszámhoz rendelt fényképes bemutató keretében kerülnek bírálatra. A Bizottság tagjai a pályázatokra a fényképek alapján 1 és 5 közötti pontszámot adnak, ahol 1 a legkevésbé tetsző, 5 a leginkább tetsző pontszámnak felel meg. A pontok összesítését a Bizottság végzi, ahol az összesítés csökkenő számsorrendű listájának első három helye képezi a díjazottakat.

(4) A Bizottság holtverseny esetén dönt a végleges sorrendről és alacsony színvonalú vagy nem kellő számú pályázat esetén az elismerés tárgyévi ki nem osztásáról.

 1. §

(1) Az elismerések kihirdetésére és átadására ünnepélyes keretek között az „Érdi Napok” elnevezésű rendezvény keretében kerül sor.

(2) Az elismeréssel kitüntetettek nevét az adatvédelmi szabályok figyelembevételével az önkormányzat honlapján és az Érdi Újságban közzé kell tenni.

(3) Az elismerések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.

 1. §

(1) Az elismerés visszavonható, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen az, aki a pályázatával összefüggésben valótlan nyilatkozatot tesz, vagy akinek a nyertes pályázattal érintett ingatlana, vagy az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá, vagy gyommal, illetve parlagfűvel fertőzötté válik.

(2) Az érdemtelenné válásról, és ezzel egyidejűleg az elismerés visszavonásáról a Bizottság dönt.

(3) Érdemtelené válás esetén az elismeréssel együtt kapott táblát a visszavonást követő 15 napon belül az önkormányzat részére vissza kell szolgáltatni. Az érdemtelenné vált személy, illetve közösség a következő évben pályázatot nem nyújthat be.

 1. §

Hatályát veszti a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról szóló 11/2020. (V.22.) önkormányzati rendelet.

 1. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

 

dr. Feik Csaba

jegyző

dr. Csőzik László

polgármester”

 

 

 

 1. melléklet a ../2023. (…..) önkormányzati rendelethez

Pályázati adatlap

„Virágzó érdi porta ” elismerő cím elnyerésére az alábbi kategóriákban:

 1. „Virágzó érdi Porta”
 2. „Bőtermő érdi konyhakert”

III.       „Szép utcafront”

 1. „Szép érdi erkély, terasz”
 2. „Ökokert”

 

(Megfelelő szám bekarikázandó. Több is megjelölhető.)

Pályázó neve: ____________________________________________________________________

Pályázattal érintett lakóingatlan / lakóközösség címe: 2030 Érd, ______________________________

Pályázó telefonszáma: +36 _______________________

Pályázó e-mail címe: _______________________@_______________________

A pályázattal nevezett ingatlan / közösségi tér rövid leírása:

__________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

A pályázathoz mellékelni kell:

 • a pályázattal érintett ingatlan fényképeit digitális formában (benyújtandó legalább 4, legfeljebb 10 nem szerkesztett, vízjel nélküli fénykép);
 • egyéni pályázó esetén nyilatkozatot az életvitelszerű itt tartózkodás tényéről.

Nyilatkozat

Fent megjelölt pályázatot benyújtó jelen dokumentum aláírásával igazolom, hogy a pályázatban megadott személyes adataim helyesek és a valóságnak megfelelőek, kijelentem, hogy azokat a pályázaton való részvétel céljából adtam meg. Jelen dokumentum aláírásával egyúttal hozzájárulok ahhoz, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata mint adatkezelő, a személyes adataimat a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján kezelje. Hozzájárulok ahhoz is, hogy a pályázatom nyertessége esetén a nevem nyilvánosságra hozásra kerüljön a helyi média felületein. (Érdi Újság, erdmost.hu, erd.hu)

Tudomásul veszem, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos jogaim és kötelezettségeim Érd Megyei Jogú Város Adatkezelési Tájékoztatójában megismerhetőek, amely tájékoztató az erd.hu oldalon elektronikusan, Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ügyfélszolgálatán pedig nyomtatott formában elérhető.

Érd, 20... év ______________ hó ___ nap

                                                                                             _____________________________

                                                                                                                                  aláírás

 

Meghatalmazás

(közösségi pályázó esetén)

Alulírottak meghatalmazzuk __________________________ -t, Érd, __________________________ utca ____ szám alatti lakost, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat illetékes bizottsága által ____ évben meghirdetett „Virágzó érdi porta” elnevezésű pályázatra közösségünk nevében pályázatot nyújtson be.

Fent megjelölt pályázatot benyújtó jelen dokumentum aláírásával igazolom, hogy a pályázatban megadott személyes adataim helyesek és a valóságnak megfelelőek, kijelentem, hogy azokat a pályázaton való részvétel céljából adtam meg. Jelen dokumentum aláírásával egyúttal hozzájárulok ahhoz, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata mint adatkezelő, a személyes adataimat a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján kezelje. Hozzájárulok ahhoz is, hogy a pályázatom nyertessége esetén a nevem nyilvánosságra hozásra kerüljön a helyi média felületein. (Érdi Újság, www.erdmost.hu, www.erd.hu)

Tudomásul veszem, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos jogaim és kötelezettségeim Érd Megyei Jogú Város Adatkezelési Tájékoztatójában megismerhetőek, amely tájékoztató a www.erd.hu oldalon elektronikusan, Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ügyfélszolgálatán pedig nyomtatott formában elérhető.

Érd, 20... ______________ hó ___ nap

Közösség tagjainak aláírása:                                                                                          Lakcíme:

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ ____________________________________”

 

 

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének jelenlévő 18 tagja 10 igen szavazattal, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodással, minősített többséggel az alábbi rendeletet alkotta:

 

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

16/2023. (V.30.) önkormányzati rendelete

 

a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése „Virágzó érdi porta” elnevezéssel elismerő címet alapít a település kulturált lakókörnyezetének kialakítása, az esztétikus zöldfelületek számának növelése és gondozása érdekében tett lakossági tevékenységek elismerésére.

 

 1. §

 

Az elismerésre a település közigazgatási területén fekvő lakóingatlan természetes személy tulajdonosa, valamint utcák, utcaszakaszok, egyéb közterület-részek vagy társasházak közössége (a továbbiakban: lakóközösség) pályázhat az alábbi kategóriákban:

 1. a) „Virágzó érdi porta”;
 2. b) „Bőtermő érdi konyhakert”;
 3. c) „Szép érdi utcafront”;
 4. d) „Szép érdi erkély, terasz”;
 5. e) „Ökokert”.
 6. §

 

(1) Az elismerés I. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett, és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak.

(2) Az elismerés II. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett, és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak és ahol kifejezetten konyhakert került kialakításra, gyümölcsös, vagy egyéb haszonnövények kerültek elültetésre.

(3) Az elismerés III. kategóriája adományozható azon lakóközösségeknek, illetve természetes személyeknek, akik az adott év során a lakókörnyezetük (kert, park, lakóépület körüli fák, utcafront) saját költségükön történő gyommentes, tiszta, karbantartott ápolásával, magas színvonalú gondozásával és példaértékű fenntartásával hozzájárulnak a városkép javításához.

(4) Az elismerés IV. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, akinek társasházi, lakótelepi, sorházi erkélye vagy terasza együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe.

(5) Az elismerés V. kategóriája adományozható annak a természetes személynek, illetve lakóközösségnek, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar, továbbá az ingatlan előtti járda, árok, árokpart, zöldterület együttes élőhelyi környezete ökológiai szolgáltatásaival, biodiverzitásával a településrész ökológiai rendszerébe oly módon illeszkedik, hogy annak megoldásai példaértékűek a város zöld- és kékinfrastruktúrája számára.

(6) Az (1)–(5) bekezdés szerinti mindegyik kategóriában pályázati feltétel, hogy a pályamű dominánsan élő legyen, az épített és művi elemek csak a szükséges mértékben legyenek jelen.

 

 1. §

 

Az elismerés évente az első három helyen végzettnek ítélhető oda, az elismeréssel pénzjutalom nem jár.

 

 1. §

 

(1) Az elismerés formája a kategória nyertesének a kategória nevével azonos feliratú, 20x30 centiméter nagyságú, a település címerét ábrázoló, falra szerelhető tábla, valamint egy A4-es méretű, Érd Megyei Jogú Város címerével ellátott emléklap. A további helyezettek emléklapban részesülnek.

(2) Az elismeréshez kategóriánként növényvásárlási, kertészeti utalvány kerül átadásra, az I. helyezett részére 50.000 forint, a II. helyezett részére 30.000 forint, a III. helyezett részére 20.000 forint értékben, melyek hat hónapig érvényesek.

(3) Az (1) bekezdés szerinti táblát az elismeréssel érintett lakóingatlannak a közterület felé eső homlokzatára vagy a közterület felé eső kerítésére jól látható helyen kell rögzíteni. Lakóközösség esetén a tábla a lakóközösség által gondozott területen kerül elhelyezésre. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, illetve a lakóközösség gondoskodik.

(4) Amennyiben a tábla a lakóingatlan homlokzatára történő rögzítés után megsemmisül vagy megsérül, annak pótlásáról kérelemre az önkormányzat saját költségén gondoskodik.

 

 1. §

 

(1) Az elismerés odaítélésére irányuló pályázatot a környezet védelmével, a köztisztaság és a településtisztaság biztosításával összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) minden évben, legkésőbb május 31. napjáig írja ki.

(2) Pályázni a jelen rendelet 1. mellékletét képező adatlap kitöltésével és annak a pályázati kiírásban rögzített módon történő megküldésével lehet.

(3) A pályázat benyújtási határideje a pályázat kiírását követő 21. nap.

(4) A pályázati felhívást a város honlapján és az Érdi Újságban közzé kell tenni.

(5) A pályázatot lakóingatlan esetében az nyújthatja be, aki a településen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott tartózkodik. Lakóközösség esetében a pályázatot az a lakóközösség által meghatalmazott nagykorú természetes személy nyújthatja be, aki a pályázattal érintett ingatlanok valamelyikének a tulajdonosa.

 

 1. §

 

(1) Az elismerés adományozásáról legkésőbb a benyújtási határidőt követő 30. napig a Bizottság dönt.

(2) A pályázatok értékelése során a Bizottság elsősorban a lakóházak előtti és körüli térségek gondozottságát, tisztaságát, a saját kialakítású kert megjelenését, a virággal történő beültetést és az esztétikus összképet értékeli, melynek során az egyedi, ötletes kertészeti megoldásokat, valamint a környezettudatosság (különösen madár- és rovarbarát megoldások, madáretető, odú, méhhotel) megjelenítését is figyelembe veszi.

(3) A pályázatokat a Bizottság anonimizált formában kapja meg. Az anonimizált pályázatok sorsszámhoz rendelt fényképes bemutató keretében kerülnek bírálatra. A Bizottság tagjai a pályázatokra a fényképek alapján 1 és 5 közötti pontszámot adnak, ahol 1 a legkevésbé tetsző, 5 a leginkább tetsző pontszámnak felel meg. A pontok összesítését a Bizottság végzi, ahol az összesítés csökkenő számsorrendű listájának első három helye képezi a díjazottakat.

(4) A Bizottság holtverseny esetén dönt a végleges sorrendről és alacsony színvonalú vagy nem kellő számú pályázat esetén az elismerés tárgyévi ki nem osztásáról.

 

 1. §

 

(1) Az elismerések kihirdetésére és átadására ünnepélyes keretek között az „Érdi Napok” elnevezésű rendezvény keretében kerül sor.

(2) Az elismeréssel kitüntetettek nevét az adatvédelmi szabályok figyelembevételével az önkormányzat honlapján és az Érdi Újságban közzé kell tenni.

(3) Az elismerések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.

 

 1. §

 

(1) Az elismerés visszavonható, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen az, aki a pályázatával összefüggésben valótlan nyilatkozatot tesz, vagy akinek a nyertes pályázattal érintett ingatlana, vagy az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá, vagy gyommal, illetve parlagfűvel fertőzötté válik.

(2) Az érdemtelenné válásról, és ezzel egyidejűleg az elismerés visszavonásáról a Bizottság dönt.

(3) Érdemtelené válás esetén az elismeréssel együtt kapott táblát a visszavonást követő 15 napon belül az önkormányzat részére vissza kell szolgáltatni. Az érdemtelenné vált személy, illetve közösség a következő évben pályázatot nem nyújthat be.

 

 1. §

 

Hatályát veszti a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról szóló 11/2020. (V.22.) önkormányzati rendelet.

 1. §

 

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

 

 

dr. Feik Csaba

jegyző

dr. Csőzik László

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 1. melléklet a 16/2023. (V.30.) önkormányzati rendelethez
 2.  

Pályázati adatlap

„Virágzó érdi porta ” elismerő cím elnyerésére az alábbi kategóriákban:

 1. „Virágzó érdi Porta”
 2. „Bőtermő érdi konyhakert”

III.       „Szép utcafront”

 1. „Szép érdi erkély, terasz”
 2. „Ökokert”

 

(Megfelelő szám bekarikázandó. Több is megjelölhető.)

Pályázó neve: ____________________________________________________________________

Pályázattal érintett lakóingatlan / lakóközösség címe: 2030 Érd, ______________________________

Pályázó telefonszáma: +36 _______________________

Pályázó e-mail címe: _______________________@_______________________

A pályázattal nevezett ingatlan / közösségi tér rövid leírása:

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

A pályázathoz mellékelni kell:

 • a pályázattal érintett ingatlan fényképeit digitális formában (benyújtandó legalább 4, legfeljebb 10 nem szerkesztett, vízjel nélküli fénykép);
 • egyéni pályázó esetén nyilatkozatot az életvitelszerű itt tartózkodás tényéről.

 

Nyilatkozat

Fent megjelölt pályázatot benyújtó jelen dokumentum aláírásával igazolom, hogy a pályázatban megadott személyes adataim helyesek és a valóságnak megfelelőek, kijelentem, hogy azokat a pályázaton való részvétel céljából adtam meg. Jelen dokumentum aláírásával egyúttal hozzájárulok ahhoz, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata mint adatkezelő, a személyes adataimat a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján kezelje. Hozzájárulok ahhoz is, hogy a pályázatom nyertessége esetén a nevem nyilvánosságra hozásra kerüljön a helyi média felületein. (Érdi Újság, erdmost.hu, erd.hu)

Tudomásul veszem, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos jogaim és kötelezettségeim Érd Megyei Jogú Város Adatkezelési Tájékoztatójában megismerhetőek, amely tájékoztató az erd.hu oldalon elektronikusan, Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ügyfélszolgálatán pedig nyomtatott formában elérhető.

Érd, 20... év ______________ hó ___ nap

                                                                                             _____________________________

                                                                                                                                  aláírás

 

 

 

 

 

Meghatalmazás

(közösségi pályázó esetén)

Alulírottak meghatalmazzuk __________________________ -t, Érd, __________________________ utca ____ szám alatti lakost, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat illetékes bizottsága által ____ évben meghirdetett „Virágzó érdi porta” elnevezésű pályázatra közösségünk nevében pályázatot nyújtson be.

Fent megjelölt pályázatot benyújtó jelen dokumentum aláírásával igazolom, hogy a pályázatban megadott személyes adataim helyesek és a valóságnak megfelelőek, kijelentem, hogy azokat a pályázaton való részvétel céljából adtam meg. Jelen dokumentum aláírásával egyúttal hozzájárulok ahhoz, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata mint adatkezelő, a személyes adataimat a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján kezelje. Hozzájárulok ahhoz is, hogy a pályázatom nyertessége esetén a nevem nyilvánosságra hozásra kerüljön a helyi média felületein. (Érdi Újság, www.erdmost.hu, www.erd.hu)

Tudomásul veszem, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos jogaim és kötelezettségeim Érd Megyei Jogú Város Adatkezelési Tájékoztatójában megismerhetőek, amely tájékoztató a www.erd.hu oldalon elektronikusan, Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ügyfélszolgálatán pedig nyomtatott formában elérhető.

Érd, 20... ______________ hó ___ nap

Közösség tagjainak aláírása:                                                                                           Lakcíme:

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

______________________________________ _____________________________________

 

 

A rendeletalkotási javaslatról a Közgyűlés az alábbiak szerint szavazott:

 

Andrasek Mónika

Igen

Antunovits Antal

Nem

Dr. Asztalos Éva

Nem

Dr. Bács István

Nem

Balla Imre

Igen

Csépán István

Igen

Csornainé Romhányi Judit

Igen

Dr. Csőzik László

Igen

Demjén Attila

Nem

Fülöp Sándorné

Nem

Gál Alex

Igen

Gregus László

Igen

Lengyel Péter

Igen

Simó Károly

Nem

Szűcs Gábor

Igen

Tekauer Norbert

Tartózkodik

Tetlák Örs

Igen

T. Mészáros András

Nem