Dr. Csőzik László polgármester:  Ez alkalommal külön szóbeli kiegészítést nem teszünk. Az írásos anyagot küldtük ki, hogyha van hozzászólás, kérem tegyék meg képviselőtársaim.


Simó Károly képviselő: A kiküldött tájékoztatóhoz képest néhány kérdésem lenne. Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola környékén korábban is tervezve volt, hogy amikor a gimnáziumi részt befejezzük, akkor a közlekedés rendezése is megtörténik körbe a Pintyőke, illetve a Pacsirta utcákra, illetve a Fácán közben, hisz ott rengeteg új gyerek, új család jelenik meg és a közlekedés elég bonyolult. Kérdezném, hogy arra mikor kerül sor? Az Intéző utcánál örömmel láttam, hogy végre hosszú idő után megjelentek a gépek és elkezdték elhordani a földet. Mi a határideje annak, hogy elvigyék az Intéző utcai depóból a Kós Károly iskolából odadeponált földet?

 

Dr. Csőzik László polgármester: Félig-meddig jó hírem van, hogy benyújtottunk egy pályázatot, amelyben pont ezt a projektet kívánjuk támogattatni az állammal. Eddig nem nyertünk, de nem is utasítottak el minket, várólistán vagyunk, tehát él még a remény, hogy kaphatunk rá forrást. Ez volt az, aminek az összköltsége 150 millió Ft-ra rúgott, tehát tetemes volt, a támogatás mértéke meg csak 50.000.000 Ft, tehát valójában 100.000.000 Ft önrészt kell vállalnunk. Erre fölkészültünk, mert megtörtént ezeknek a pici fejlesztési hiteleknek a felvétele. Ezek közül az egyik, egy 100 milliós az útépítést irányozza elő. Azaz, hogy ha nyerünk - bár nyernénk - akkor meg tudjuk csinálni ezt a beruházást ebből a két forrásból. A támogatott 50 millióból meg olyan 95-96.000.000 forint szükséges még hozzá. Most a kiviteli terveknek a beszerzése zajlik, ez a projekthez szükséges, de nagyon kellene hozzá, hogy a Kormány nyújtson támogatást ezen a pályázaton keresztül. Ezért is mentem ma el a Belügyminisztériumba, hogy hátha sikerül egy kicsit megsiettetni a dolgot. Az Intéző utcával kapcsolatosan esetleg Horváth Andrea irodavezető esetleg tud kiegészítést tenni, hogy  hogy áll ez a dolog? A kivitelező Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-re vonatkozik a kérdés.

 

Horváth Andrea, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetője: A kivitelező Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-nek el kell vinnie ezeket a lerakott földeket. A kapacitásuk megvan rá és folyamatosan hordják el, tehát záros határidőn belül, október hónapban megteszik.


Antunovits Antal képviselő: Én is kérek egy rövid tájékoztatást Ófalu témájában, a Molnár utca, rendezvényház, pince, Hamzsabég tér és mecset környékéről.

 

Dr. Csőzik László polgármester: A következő beruházások zajlanak: Elindult az önkormányzati présház kivitelezése, feltehetően a jövő év derekára ez kész lehet. Feladat valamennyiünk számára, hogy gondolkodjunk azon, hogy fogjuk ezt üzemeltetni? Saját céggel vagy kiadjuk gebinbe vagy civilház lesz? Elég az idő arra, hogy a sorsát rendezzük. Szerintem eredményes lett a közbeszerzése két Duna-parti attrakció projektnek. Az egyik a vasbetongerenda épületből rendezvényházat csinálunk címűnek, a téglagyár területén. Ott egy akár esküvők, akár kiállítások tartására alkalmas rendezvényház épülne és ehhez kapcsolódik a mellette lévő őrház, bisztró. Régen őrház volt, most pedig bisztró néven fut a projekt. Kávézó, étterem épülne. Ez az a nagyon csúnya épület a fúrt kút mellett, amiből kihajtott a fa. Körülbelül ez a beruházás is jövő év nyarára, talán őszére lehet kész reményeink szerint. Itt is ugyanazt mondanám a képviselőtársaimnak, hogy gondolkodjunk együtt azon, hogy hogy lehetne ezekből a beruházásokból a legtöbbet kihozni, tehát hogy az üzemeltetése, a fenntartása, hogy történjen? Kísérő projekt még a Beliczay-ház, amit megvásároltunk körülbelül 32 millió Ft-ért. 17 millió Ft maradt azon a soron, abból Zsirkai László és csapata végzi azt a beruházást, ami nem olyan nagyon látványos, de kell a továbblépéshez: a szennyvízrákötés, közmű ellátottság javítása, először a szervizépületeket tesszük rendbe és ebből lehet egy kerékpáros vendégház, egy panziószerűség, illetve akár mellette is egy fröccsterasz, tehát egy olyan megállóhely, ahol nyilván kulturáltan, de gyorséttermi szolgáltatások lennének, be lehet ülni beszélgetni, hogyha nem eszi meg az embert a szúnyog, tehát a szúnyoggyérítésről is megfelelően gondoskodunk. A Molnár utcának az első közbeszerzése kezdetben nagyon jól nézett ki, 11 ajánlat jött be. Az első ajánlattevők egészen baráti árral álltak elő, majd a hiánypótlást rendre elmulasztották teljesíteni teljesen ismeretlen oknál fogva. Talán a 9. helyezett lett volna a befutó, azt forráshiány miatt eredménytelennek nyilvánítottuk. Kiírtuk újra a Molnár utcát közbeszerzésre, most eredményes lehet, viszont jóval magasabb áron kelne el, majdnem kétszeres áron. Úgyhogy el kell gondolkodni azon, hogy most mit kezdjünk ezzel a helyzettel. Ez most így nagyon nehéz, mert vagy azt csináljuk, hogy kérünk ráemelést és akkor a magasabb áron viszik el – most már csak 2 ajánlat jött, ezek nyílt közbeszerzések voltak – vagy azt csináljuk, hogy lefújjuk és akkor megpróbáljuk harmadszor, hátha sikerül, vagy átütemezzük a pénzt más ófalusi célra.

A Hamzsabég tér eléggé előrehaladott állapotban van, mert az engedélyes szintű tervek után a kiviteli terv is elkészült, ellenben a kormány előterjesztésben nem szerepel dedikáltan, tehát nincs odaírva, hogy a Hamzsabég térnek a fejlesztésre elkölthetjük a forrást, csak a Minaret tér van benne. Tehát nem tudjuk elkölteni abból a 100 millió Ft-ból, ami ott maradt, ezt a pénzt erre a térre. Ez most meg van tervezve és bement emelési igény, hogy szeretnénk megcsinálni, de önmagában ez nagyon nehéz, mert a Minaret térre tudunk effektíve ráemelést kérni. A Minaret vonatkozásában meg az a helyzet, hogy ott kétfajta műemlékvédelmi szakvéleményt kell beszerezni, hogy a magát a felépítményt, a minaretet tudjuk felújítani. Az nem volt benne az előzményekben, tehát arról nem állt rendelkezésre terv. A másik meg a Minaret térnek a rendezése, az egész térnek, ahol a korábbi főépítészi csapatnak volt az a nagy álma, amit én egyébként támogatok és jó gondolatnak tartok, hogy vigyük le a légkábeleket a föld alá és klassz kis térköves tér jöjjön létre. Amihez egyébként még hozzátartozik, hogy megvásároltunk két házat ebből a pénzből, a gát oldaláról egyet, a másikat a Hamzsabég tér oldaláról. Most ezek üresen állnak, a felújításukra elvileg nincs forrás már az MVP-ben, a ráemelés az arra is vonatkozik, hogy azokat föl tudjuk újítani. Itt is várom a jó gondolatokat, hogy látogatóközpont, török kávézó vagy milyen hasonló megoldás legyen. Nagyon keressük a magántőke, meg a török állam finanszírozásának a bevonását. Megkerestük a Török Nagykövetséget, a Török Fejlesztési Ügynökséget, volt több találkozó is, illetve magánbefektetők is jártak itt azzal a céllal, hogy ráépüljenek erre a török örökségre, hogy ehhez kapcsolódóan egy ilyen kis török-magyar emlékhely jöjjön létre. Nem könnyű. Ma kaptam egy friss tulajdoni lapot a volt Thermál Hotelről, ami egészen érdekes adatokat tartalmaz. Új fejezet nyílik, megpróbálunk lépni. Egyébként volt személyes találkozó, telefonos egyeztetés, újra levélváltás. A tulajdonos képviselőjével egy dolog eredményre vezetett eddig, hogy a székely kaput még az utolsó pillanatban, mielőtt elkorhadt volna, ki tudtuk emelni, benn van az ÉKFI raktárépületében és jövőre felújítjuk. Aki itt járt, mind azt mondta, hogy szuper ötlet és érdekli, csak éppen covid járvány van, gazdasági válság van, és akkor postafordultával visszajön. Ebben is azt tudom mondani a képviselőtársaimnak, mindenféle pártállástól függetlenül, hogy aki tud olyan befektetőt hozni, aki érdeklődik ez iránt, akkor természetesen tárt karokkal várjuk. Szerintem ez a projekt előbb-utóbb sikerre fog vezetni, az adottságok  - mondanom se kell - elég jók ehhez.


T. Mészáros András képviselő: Ehhez röviden annyit, hogy aki a tanulmányt készítette az ott elhelyezett szállodával kapcsolatosan a téglagyár területén, a Kern Befektetésszervezői Iroda, talán fel kellene velük venni a kapcsolatot. Az anyag ott van valahol a házban, ők vállalták azt, hogy szállodát szerveznek arra is, illetve a ún. Aréna mögötti területre.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Jó, minden ilyen felvetésnek örülök, meg hasznosnak tartom. Szerintem beszéltünk velük még a ciklus elején, felmelegítjük a kapcsolatot. Voltaképpen annyian fordultak meg, csak hát tudjátok, hogy minden húszból egy jön be. Nem szabad feladni, előbb-utóbb lesz valami előrelépés. Még egy dolog, ami ide kívánkozik, hogy én azért írogatok szorgalmasan, nem is hozom ezeket mindig így nyilvánosságra, de több levelet írtam már a Kormánynak, miniszterelnök úrnak is, kérve egyszer például a Thermál Szállónak a megvásárlásához az anyagi segítséget, többször pedig a Szapáry-kastély újjáépítéséhez a hozzájárulást, hiszen közeleg a mohácsi csatának az 500. évfordulója és a Szapáry-kastély meg a helytörténetünk erősen kötődik ehhez a szomorú évfordulóhoz. Kellő idő áll még rendelkezésre ahhoz, ha a kormányzat is úgy gondolja, hogy legyen felújítás. Nyilván több variáció van, van a teljes, hogy újjáépíteni a kastélyt. Megvannak az 50-es évekből a műszaki rajzok hiánytalanul, de legalább annyit, hogy a pincerendszert meg tudjuk óvni, vagy föl tudjuk újítani. Mindig jeleztem fölfelé, hogy ha valami, akkor ez lehetne egy win-win játék a Kormány meg az Önkormányzat között, aminek úgy gondolom, hogy nemcsak Érd város lakossága, de az egész ország nyertese lehet, hiszen idegenforgalmi, turisztikai attrakcióvá is válhat. Ne menjünk bele abba, hogy milyen funkciók, meg abba, hogy irtó drága, hanem van egy nemzeti kastélyprogram, ami úgy ahogy, de azért megy, tehát abba miért is ne férne bele Érd? Elküldtem még a mohácsi évforduló kormánybiztosának, a Hargitai úrnak is ezt a megkeresést, csak még nem válaszolt.