Dr. Csőzik László polgármester: Simó Károly képviselőnek volt a napirendhez módosító indítványa.


Simó Károly képviselő: Valóban. Módosító indítványom indoklását szeretném szóban is elmondani és kérni a Közgyűlés támogatását. Nagy öröm, hogy egy újabb, a köznevelési centrumhoz kapcsolódó létesítmény jön létre, ami azon túl, hogy az iskolában tanuló gyerekek sportolását teszi lehetővé, ezen kívül lehetőséget biztosít arra is, hogy a sportegyesületekben szervezetten sportoló gyerekeknek is legyen erre lehetőségük. Javaslatom az lenne, hogy mondjuk ki teljesen egyértelműen azt, amiről korábbi bizottsági ülésen szóban mindenki azt mondta, hogy egyetért vele, hogy ezeket a szabad kapacitásokat az érdi sportegyesületek részére szeretnénk biztosítani. Adjunk egy ilyen felkérést az Érdi Városfejlesztési Kft.-nek, hogy ezt már a próbaidő alatt is biztosítsa. Javaslatom másik részében pedig a Delta Röplabda Sportegyesület emeltem ki. Sportegyesületként azon túl, hogy nagyon szép eredményeket értek el az érdi gyerekek sportra való nevelésében, anyagilag is hoztak pénzeket a városba. A városi sportinfrastruktúra fejlődött, tehát ők igazából nemcsak kapnak, hanem adnak is a városnak, és megérdemelnék azt, hogy ugyanúgy, ahogy a kézilabdának is van egy otthona, a röplabdának is legyen otthona egy ilyen létesítményben. Mondjuk ki azt, hogy az új parkvárosi sportlétesítmény a röplabdának az otthona. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólagosan ők használják, hanem azt, hogy elsősorban ők azok a több korosztállyal, jelenleg több helyen edzést tartó csapat, akik így egy helyen tudnának edzeni, ami rengeteg szervezési és kapacitás megtakarítást jelentene. Ugyanakkor például az érligeti iskolában vagy máshol felszabaduló kapacitások más egyesületek számára is jók lennének, mert akkor ők meg oda be tudnak menni edzést tartani.

 

Dr. Csőzik László polgármester: A röplabdásokkal, így Demeter Lászlóval intenzív a kapcsolat, sokszor egyeztettünk és valóban szerették volna ezt a pályát használni. Azért szeretném kiemelni, hogy a pálya korábban nem volt alkalmas erre a tevékenységre, tehát nem úgy volt tervezve, hogy röplabdasportra alkalmas legyen. Már az új városvezetés érte el, hogy átterveztette és jelen pillanatban ez egyszerre alkalmas kézilabdára, röplabdára és kosárlabdára, tehát mind a három sportág igényeit kielégíti, ami nagy előrelépés. Más változtatást is eszközöltünk, így akár a világításban, akár más módon alkalmassá tettük arra, hogy versenyeket lehessen ott rendezni. Noha nemzetközi versenyek rendezésére mondjuk nem alkalmas, de belföldiekére igen, tehát ez egy univerzális, komplex sportlétesítmény és nagyon várjuk a pillanatot, amikor birtokba adhatjuk az érdi sportolóknak. Természetesen ott a lehetőség a röplabdásoknak, hogy használják, mindazonáltal nem támogatom, hogy ilyen módon oldjuk meg. Egyelőre óvatosan járnék el, maradjon csak a Városfejlesztő Kft-nél a feladat, kristályosodjon ki, hogy mely sportegyesületek mikor használják, tehát mikor a kézilabdások, mikor a röplabdások, mikor a kosarasok, hiszen ez is felmerült, és nyilvánvalóan Zsirkai László úr fogja elsősorban ezt a rendet koordinálni. Ez jelenleg egy üzleti terv módosítás, nem egy szerződéskötésre vonatkozó előterjesztés, úgyhogy  - bár egyetértek azzal, hogy minél többet tartózkodjanak ott, és használják a röplabdások - ezt a módosítást most nem javaslom elfogadni, mint ahogy a bizottságok is elutasították. Túl azon, hogy rendkívüli módon értékelem, hogy képviselő úr is próbálja helyzetbe hozni a röplabdásokat, hiszen sikert sikerre halmoznak, de úgy gondolom, hogy ez a cél enélkül is elérhető, és nekik azért együtt kell működniük a terem használatára ugyanúgy váró kosarasokkal vagy a kézilabdásokkal is.


Szűcs Gábor alpolgármester: Annyival egészíteném ki, hogy szerintem méltányolandó, amit frakcióvezető úr javasolt, ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy ne fogadjuk el a módosító javaslatot, ugyanis eddig, az elmúlt 10 évben nem volt erre példa. Azt gondolom, hogy alapelv a város bármely ingatlanánál az, hogy akár helyi civil szervezetek, akár a helyi sportegyesületek élvezzenek előnyt, ez nem egy kimondott, hanem egy kimondatlan, de mindenki által követett út. Az pedig, amit polgármester úr is elmondott, hogy ebben a sportcsarnokban valójában az eredeti tervek, elképzelések szerint nagyjából tornaórákat és talán edzéseket lehetett volna tartani. Hosszú, áldozatos munkával és a kivitelező pozitív hozzáállásával sikerült azt elérni, hogy egy három sportág céljára, plusz testnevelésórák megtartására használható termet kapjunk és hazai bajnoki mérkőzések is tarthatóak legyenek benne. A  későbbiekben, ha van plusz forrás, akkor bővíthető akár nemzetközire is majd. Ez utóbbi viszont azzal járna, hogy kevesebb sportág tudná használni. Úgyhogy ez természetes szerintem mindenki számára frakcióvezető úr, hogy a helyi sportegyesületek a csarnokokban is és az önkormányzat minden más területén is, a helyi civil szervezetekkel együtt, előnyt élveznek. Szerintem ezt nem kell módosító javaslatba belefoglalni, ez alap.


Simó Károly képviselő: Ahogy korábbi hozzászólásomban is jeleztem, én csak azt nem értem, hogy ha mindenki egyetért vele, akkor miért félünk leírni? Számomra ez azt jelzi, hogy igenis van egy rejtett szándék, ha ezt nem merjük leírni, akkor arra ébredünk hamarosan, hogy esetleg más városból, más sportág, valamilyen szinten esetleg több felültetet, több kapacitást fog kapni. Ezt szeretném megelőzni, ezért gondoltam, hogy ha mind egyetértünk, írjuk le.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Máris helyben vagyunk, megvan egy klasszikus Simó féle konteó, hogy a budaörsiek majd idejönnek ingyen játszani Érdre, mert szerintem a rejtett célzás arra vonatkozik, hogy van egy kosárlabda egyesület, amelyik most Budaörsön működik, de egyébként tudomásom szerint döntően érdi srácok játszanak benne, és ők is jelezték, hogy szívesen jönnének ide edzeni. Miért ne biztosítanánk ezt a lehetőséget? Azonban még nagyon gyerekcipőben járnak ezek az egyeztetések. Jó lenne, ha az lenne a vége, hogy mind a kézilabdások, mind a röplabdások, mind a kosarasok megtalálnák a számításukat, de egyébként még azt is hajlandó vagyok kimondani, hogy döntően a fókuszban most a röplabdások állnak. Azt se felejtsük azonban el, hogy annak idején ezt egy sima kis kézilabda csarnoknak terveztétek meg, mi teremtettük meg annak a lehetőségét, hogy akár három sportág profi művelésére is alkalmassá váljon és versenyek lebonyolítására is lehetőséget kapjunk benne. A másik meg szerintem, hogy el kell kerülni az olyan jellegű történeteket, ami a Batthyány Sportiskola esetében zajlott, ahol a Tankerület kiadta egy magáncégnek és ez a magáncég - egyébként nyilván hasznot is realizál belőle - dönti el azt, hogy éppen ki használja azt az adott csarnokot és milyen véletlen, mintha köze lenne a korábbi városvezetéshez, de nem tudom pontosan a részleteket. Mi ilyen jellegű viszonyokat nem kívánunk létrehozni, tiszta viszonyokat szeretnénk. Mérhetetlen nagy feladat hárul majd az ügyvezető úrra, hogy valahogy ezeket a koordinációkat lefolytassa az adott egyesületek között, hogy kinek, mikor, milyen feltételek mellett kell a terem. Most egyet tudtunk tenni, hogy mind a hárman használhatják, mert alkalmas a pálya, tehát lehet rajta kosár meccseket rendezni, lehet kézilabda meccseket és röplabdamérkőzéseket is. Úgy gondolom, ezt egyébként ráérünk később pontosan rendezni, mert más a helyzet, mint a birkózóknál, ahol teljesen egyértelmű volt, hogy a birkózócsarnok a Spartacus SC-nek a vagyonkezelésébe kerülhet, az arra vonatkozó konstrukció adta magát. Itt azért más a helyzet, tehát nem kevés munkánkba került a nyár folyamán, hogy megpróbáljuk koordinálni, hogy ne vesszenek össze ezek az egyesületek.

 

Zsirkai László, a Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetője: Ha már üzleti tervről beszélgetünk, a Városfejlesztési Kft. saját bevételei között ez az üzleti terv is tartalmaz 76,697 millió forint saját bevételt, amely nagyrészt ezeknek a létesítményeknek a bérbeadásával és üzemeltetésével, de főleg a bérbeadásával foglalkozik. Ezeket a létesítményeket mi megfelelő módon, megfelelő gazdasági körülmények között bérbe adjuk. Példaként elmondom, hogy ebben a hónapban például a Magyar Kézilabda válogatott játszik az Arénában, hogy a Ferencváros a nemzetközi mérkőzéseit az Arénába játssza. A Városfejlesztési Kft. kollégái, akik ezzel foglalkoznak, véleményem szerint jól végzik a munkájukat, megpróbálunk saját bevételhez is jutni. A 8 és fél év alatt, amióta az Aréna fönnáll, igaziból nem érkezett a képviselő-testülethez vagy hozzá, mint ügyvezetőhöz olyan kritika, hogy valamiféle probléma adódott volna, kizárólagos jogot adtunk volna, vagy megkülönböztettünk volna valakit. Az volna a kérésem, hogy bízzák ezt továbbra is ránk és az eddigi jól bevált módszereink alapján hagyjanak bennünket dolgozni és én vállalom a társaságom nevében, hogy - remélem kritika nélkül- meg tudjuk majd oldani.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Ez nem lenne egy rossz végszó.


Lengyel Péter képviselő: Valóban jó volt Zsirkai László úr végszava, ez lett volna az én mondandóm is, hogy hagyjuk dolgozni a cégvezetőinket. Azzal bíztuk meg a cég vezetését, hogy megfelelő gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva, működtessék a céget. Azt gondolom, hogy tényleg nem érte őket eddig kritika. Nekem volt egy szövegszerű javaslatom a bizottságon, melyet azonban Simó Károly úr elutasított. Köszönöm szépen Zsirkai László úrék munkáját eddig és a jövőben is.


Simó Károly képviselő: Természetesen az Érdi Városfejlesztési Kft. eddigi tevékenységét meg tudom erősíteni, azt nagyon jól és kiegyensúlyozottan és úgy végezte, ahogy azt végezni kell. Értük tettem ezt a javaslatot, mert azt szeretném, hogy továbbra se érje kritika. Azt hiszem, hogy a tapasztalat az elmúlt 10 évből, mióta létezik a cég az, hogy mindig pártállástól függetlenül támogatta mindenki a cég tevékenységét. Én pont azt szeretném elérni, hogy nehogy olyan helyzetbe kerüljön, amikor olyan visszautasíthatatlan kérések érkeznek felé, aminek nyilván nem tud majd megtenni. Semmi probléma egyébként, elhangzottak nyilvánosan rögzített vállalások, bízok benne, hogy attól függetlenül, hogy indítványom láthatóan el lesz utasítva, ezt be is fogja mindenki tartani. Továbbra is fenntartom azt, hogyha mindenki egyetért vele, akkor írjuk le, várjunk, és majd meglátjuk, hogy egy év múlva hol tartunk.


Szűcs Gábor alpolgármester: Frakcióvezető úr, ha ennyire bele szerettél volna írni bármit bármibe, akkor javasoltam volna, hogy amikor a Tankerülettel vagyonkezelési szerződést kötöttek 2012 környékén, akkor például a helyi egyesületeknek az elsőbbségét beleírhattátok volna. Így talán nem fordult volna az elő, hogy nagyon sok érdi sportegyesület van, aki a Tankerület miatt az Önkormányzat által tulajdonolt tornacsarnokokból kiszorult, sőt volt olyan érdi egyesület, akiket pedig elüldözött a Tankerület például a Kőrösi Általános Iskolából azért, mert az általatok megkötött vagyonkezelési szerződésben nem volt benne az, hogy előnyben részesítse a Tankerület a hasznosításnál az érdi sportegyesületeket. Én azt gondolom, hogy azóta erre nincs példa az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által hasznosított ingatlanokban, akár  a Városfejlesztési Kft. által hasznosított ingatlanokban, hogy érdi sportegyesületet elüldöznének vagy kiszorítanának.

 

 Dr. Csőzik László polgármester: Hát ezért megérte hozzászólni, köszönöm, hogy erre is fény derült.


Simó Károly képviselő: Most arról beszélünk, hogy a jövőre nézve teremtsünk tiszta helyzetet, fejezzük ki a szándékukat közösen és írjuk is le. Az, hogy megint a visszamutogatás jön elő, ez azt jelenti, hogy valami nem jól megy. Szerintem a jövőről kellene beszélni, arról, hogy ezután mi lesz. Van egy gyönyörű szép új sportlétesítmény, azt gondolom, hogy arról kellene beszéljünk, hogy hogyan lehet ezt hasznosítani.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Így van, „mélységes mély a múltnak kútja”. Nézzünk előre és szavazzunk. Először Simó Károly javaslatáról, tehát javasolom utasítsuk el az elmondottak alapján, de aztán ne az legyen belőle, hogy a nem tudom milyen szivárványkoalíció, meg gyurcsányista pribékek a röplabdát ki akarják nyírni Érden, ilyenről nincs szó. Akkor a képviselő úrnak a módosító javaslatát, hogy a sportegyesületek részére a támogatandó célt külön szerepeltessük benne, ezt javaslom, hogy utasítsuk el, a bizottságokhoz hasonlóan. Erről kérek először szavazást. Tehát Simó Károly képviselő úr módosító javaslatát teszem fel szavazásra, aki támogatja, az igennel szavazzon, aki nem támogatja az nemmel.

 

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 4 igen szavazattal, 11 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elutasította a Simó Károly képviselő által benyújtott módosító indítványt.

 

A módosító indítványról a Közgyűlés az alábbiak szerint szavazott:

 

Andrasek Mónika

Távol

Antunovits Antal

Igen

Dr. Asztalos Éva

Nem

Dr. Bács István

Igen

 

Balla Imre

Nem

Csépán István

Nem

Dr. Csőzik László

Nem

Csornainé Romhányi Judit

Nem

Demjén Attila

Igen

Fülöp Sándorné

Távol

Gál Alex

Nem

Gregus László

Nem

Lengyel Péter

Nem

Simó Károly

Igen

Szűcs Gábor

Nem

Tekauer Norbert

Nem

Tetlák Örs

Nem

T. Mészáros András

Távol

 

 

Dr. Csőzik László polgármester: A Fenyves-Parkvárosi Közoktatási Centrum sportlétesítményeinek és az épülethez tartozó park üzemeltetési feladatainak ellátásával megbízza a Közgyűlés az önkormányzat kizárólagos cégét, az Érdi Városfejlesztési Kft.-t, tehát egy uszoda és egy sportcsarnok található ebben az új létesítményben. Mivel több kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett, felteszi szavazásra az I. határozati javaslatot.

 

Az előterjesztett és szavazásra feltett határozati javaslat:

„Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2021. október 1. napjától megbízza az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot a Fenyves-Parkvárosi Közoktatási Centrum sportlétesítményeinek és az épülethez tartozó park üzemeltetési feladataival.

Határidő:        a határozat továbbítására – 2021. szeptember 30.

Felelős:           dr. Csőzik László polgármester „

 

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 11 igen szavazattal, 4 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta:

 

188/2021. (IX. 30.)

h a t á r o z a t a

 

a Fenyves-Parkvárosi Közoktatási Centrum sportlétesítményeinek és az épülethez tartozó park üzemeltetési feladatainak ellátásáról

 

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2021. október 1. napjától megbízza az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot a Fenyves-Parkvárosi Közoktatási Centrum sportlétesítményeinek és az épülethez tartozó park üzemeltetési feladataival.

 

Határidő:        a határozat továbbítására – 2021. szeptember 30.

Felelős:           dr. Csőzik László polgármester

 

Az I. határozati javaslatról a Közgyűlés az alábbiak szerint szavazott:

 

Andrasek Mónika

Távol

Antunovits Antal

Nem

Dr. Asztalos Éva

Igen

Dr. Bács István

Nem

 

Balla Imre

Igen

Csépán István

Igen

Dr. Csőzik László

Igen

Csornainé Romhányi Judit

Igen

Demjén Attila

Nem

Fülöp Sándorné

Távol

Gál Alex

Igen

Gregus László

Igen

Lengyel Péter

Igen

Simó Károly

Nem

Szűcs Gábor

Igen

Tekauer Norbert

Igen

Tetlák Örs

Igen

T. Mészáros András

Távol

 

 

Dr. Csőzik László polgármester: A II. határozati javaslat következik, az MVP terhére megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokra vonatkozóan 178.546.000 forint, az üzemeltetési feladatokra vonatkozóan pedig 760.369.000 forint forrásösszeggel módosítjuk a üzleti tervet. Felteszi szavazásra a II. határozati javaslatot.

 

Az előterjesztett és szavazásra feltett határozati javaslat:

„Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2021. évi módosított üzleti tervét elfogadja, amelyben az önkormányzat által biztosított forrás összege: a Modern Városok Program terhére megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokra vonatkozóan 178.546.000, az üzemeltetési feladatokra vonatkozóan pedig 760.369.000 forint.

Határidő:        a határozat továbbítására – 2021. szeptember 30.

Felelős:           dr. Csőzik László polgármester „

 

 

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 11 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta:

 

189/2021. (IX. 30.)

h a t á r o z a t a

 

az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2021. évi üzleti tervének módosításáról

 

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2021. évi módosított üzleti tervét elfogadja, amelyben az önkormányzat által biztosított forrás összege: a Modern Városok Program terhére megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokra vonatkozóan 178.546.000, az üzemeltetési feladatokra vonatkozóan pedig 760.369.000 forint.

 

Határidő:        a határozat továbbítására – 2021. szeptember 30.

Felelős:           dr. Csőzik László polgármester

 

A II. határozati javaslatról a Közgyűlés az alábbiak szerint szavazott:

 

Andrasek Mónika

Távol

Antunovits Antal

Nem

Dr. Asztalos Éva

Igen

Dr. Bács István

Nem

 

Balla Imre

Igen

Csépán István

Igen

Dr. Csőzik László

Igen

Csornainé Romhányi Judit

Igen

Demjén Attila

Nem

Fülöp Sándorné

Távol

Gál Alex

Igen

Gregus László

Igen

Lengyel Péter

Igen

Simó Károly

Nem

Szűcs Gábor

Igen

Tekauer Norbert

Igen

Tetlák Örs

Igen

T. Mészáros András

Távol