Dr. Csőzik László polgármester: Felhívom a figyelmet, hogy egyebek napirend után következik majd a zárt ülés, melyre külön meghívót küldtünk.


Dr. Bács István képviselő: Megjegyzem, hogy az EDTR-ben viszont nem külön van feltöltve.


Dr. Asztalos Éva képviselő: A februári ülésen több kérdést is felvetettem, sajnos nem kaptam választ, ezért szeretnék ismételten írásbeli választ kérni. A Drégelyi utcától az M7-es autópályáig terjed a Szigetvári utca, azonban az a kis rész valamilyen oknál fogva kimaradt a Szigetvári utca aszfaltozásából. Ennek mi lehetett az oka, vagy eleve így volt kiírva a közbeszerzés? A Szőlőhegyi úton lévő kutyateleppel kapcsolatban hétfőn lesz egy találkozó, megpróbáljuk egyeztetni az álláspontokat a tulajdonossal. Említettem még a februári Közgyűlésen, hogy a Tátra és a Kalotaszegi út kereszteződésében lévő kamera nem működik, nincs is benne állítólag semmi, ami alkalmas lenne a felvételre, úgyhogy ebben szeretném kérni majd a tájékoztatását. Kérdésem, hogy a Fraknói utca rendezésével kapcsolatban hol tartanak a tulajdonosokkal a tárgyalások? A Fundoklia-térrel kapcsolatban milyen elképzelések vannak, hogy haladnak a tervezések?

 

Dr. Csőzik László polgármester: A Szigetvári út vége valójában nem volt benne a közbeszerzésben, most sajnos nem fogjuk tudni megcsinálni, azonban sok utca épült képviselő asszony körzetében. A Fraknói utcát betettük a harmadik közbeszerzési blokkba, ami most előkészítés alatt van, reméljük, hogy nyár végére lezárul ez a nyílt közbeszerzési eljárás. A jogi helyzet rendezésére ideiglenes megoldás lehet, ha bekérjük a hozzájárulást a burkoláshoz. A kereszteződésben lévő kamerát megnézzük. A Fundoklia-tér esetében tettem egy viszonylag részletes megjegyzést, hogy a Top Plusz programból meg tudjuk csinálni. Sajnos, amikor a lakossági fórumot tartottuk, félretájékoztattak, mert azt a tájékoztatást kaptam, ami végül nem felelt meg a valóságnak, hogy meg lettek rendelve a tervek a Társulás által, azonban kiderült, hogy ez csak egy hevenyészett szóbeli megállapodás volt, semmilyen eljárás, vagy fedezet nem volt mögötte. A megterveztetéshez szükséges összeget, mivel komplett rendezést igényel, a 4,5 milliárdos alapból próbáljuk meg majd finanszírozni, ami jövőre nyílik meg a városnak. Viszont a Fundoklia-tér terveztetése hosszú folyamat lesz, több mint egy év, amíg elkészül a terv a beszerzéssel együtt, és utána még fél év a közbeszerzés, tehát ez 2024 tavaszán valósulhat meg. Szeretnénk a zöldterületet fejleszteni, hogy egy új körforgalom legyen, de ne egy szokványos csomópontépítéssel, hanem a város arculatát meghatározó új agóra vagy tér legyen. Ebben kelleni fog az együttműködés a lakossággal, hiszen a lakossági fórumon is merültek fel hasznos észrevételek. Amikor a tervezés megindul, újra lehet majd társadalmasítani a kérdést.


Tekauer Norbert képviselő: Tegnap kaptam egy levelet Sajó és Sebes utcai lakosoktól, továbbítom majd a Hivatal részére, melyben nagyon sürgősen forgalom-rendezést kérnek a Mária, Sebes és Sajó utcai területrészére, melyet több pontban megindokolnak. Kérem, hogy a Hivatal kezdjen el foglalkozni az üggyel, melyben felajánlom a segítségem.

Dr. Csőzik László polgármester: Kérem a jegyző urat, hogy a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Iroda szerezzen erről tudomást és vizsgálják meg a felvetést.


Balla Imre képviselő: A György utca elejéről megkerestek, hogy nagyon nagy a forgalom és fekvőrendőrt vagy a körforgalom rendezését szeretnék kérni, hogy a Töhötöm utca oda legyen kivezetve. Gyanítom, ez egy olyan összeg, ami inkább a fekvőrendőr felé tereli majd a megoldást.  A Bethlen Gábor utcában Érd-Felső felől folyamatosan parkolnak a gépjárművek, a Városrendészet is jár arra naponta, és láttam már, hogy megbüntetik a kocsikat, beszéltem velük, hogy ki fogják tenni ismét a megállni tilos táblát annak ellenére, hogy ott egyébként nem lehet megállni. A Diósdi úti felüljárónál, a Mária és Alispán utca találkozásánál ki vannak téve a behajtani és a megállni tilos táblák, ennek ellenére parkoló alakult ki ott. Ezt valamilyen módon meg kell oldani, vagy vegyük komolyan a kitett táblákat és kezdjük el figyelmeztetni vagy büntetni az embereket és ürítsük ki a teret, vagy pedig vizsgáljuk felül, és találjuk ki, hogy ez tényleg parkoló legyen-e, viszont ez esetben legyen felfestve és annyi kocsi mehessen be, amennyi elfér. Többen felkerestek a Papi földekkel kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mi a helyzet, mert folyamatosan azt hallják, hogy meg lehetne nyitni, de be van zárva. Utánakérdeztem és az derült ki, hogy nagyon sok probléma merült fel, nincsenek meg engedélyek, illetve a jelenlegi helyzetben nem is tudnának kiadni engedélyeket, mert hiányosságok vannak az elektromos hálózattal, illetve a víz forgatása sem jó. Vannak horgász kiállások, de valószínűleg ott sosem lesz horgászat. Sok lakossal együtt, közös munkával lettek kisfák ültetve, de azok vagy kipusztultak, vagy pedig úgy lettek elültetve, hogy nem lehet tőlük füvet nyírni. Szerintem a Papi földekkel kapcsolatban elmondható, hogy szeretnénk rendbe hozni és valószínűleg rendbe is fogjuk hozni, de egyszer ki kell mondani, hogy ez egy befulladt, tönkrement projekt, és próbáljuk kihozni belőle, amit még ki lehet, hogyha már ennyit költöttünk rá, hogy ha már ennyi munka van benne.

 

Dr. Csőzik László polgármester: Valóban, a Papi földekkel kapcsolatosan rengeteg a probléma és a tennivaló, megfeszített tempóban zajlik a munka az ÉKFI, a Hivatal részéről és külsősök részéről. Eddig nem kívántam róla kommunikálni, hogy ne hozzon mást a felszínre, de képviselő úr helyettem is elmondta nagyjából, hogy mik a legnagyobb gondok. Zajlik a rendbetétel, egyrészt el kell számolni egy olyan projekttel, aminek az adminisztrációja borzasztó állapotban van, egy külön projekt keretében kell feldolgozni azt a hihetetlen mennyiségű iratot, ami ott található. Közben külsős ügyvédi iroda foglalkozik azzal, hogy az elszámolás rendben legyen, már egy forintot sem akarunk visszafizetni, rengeteg a probléma, a fenntartás pedig viszi a pénzt. Nem véletlen az sem, hogy a mostani platánsorra már eleve 4-5 méter magas előnevelt fákat ültetünk, amelyeknek a gondozása nem okoz problémát. A futópálya is rossz állapotban van már, azt is fel kell újítani, azonban most a legnagyobb kihívást az elektromos hálózat okozza, szinte oszlopról oszlopra kellett megújítani az egész park világítását. Továbbra is fennáll a játszótér problémája, aminek a vizes részét nem lehet még mindig megnyitni. A szakértő olyan beruházásokat írt elő, ami rettentő pénzigényes lenne. Egy belső ellenőri jelentés 80 oldalon keresztül taglalta ezeket a problémákat, a nyilvánosság elé csak akkor akarom tárni, amikor elkészült a teljes átvilágítás és rendbe tettük a Papi földek jogi ügyeit és az elszámolását is megcsináltuk. Ez egy nagyon hosszú munka lesz, és azon leszünk, hogy minél hamarabb megvalósuljon. Ugyancsak fontos, hogy a park további fejlesztésre szorul, tehát kellene egy Papi földek II. projektet csinálni és a felépítmények megépítéséről gondoskodni. A Horgász Egyesület kérte, hogy hadd kaphassa meg a tavakat halastónak, az is egy beruházás, közel két éves folyamat, amíg el tudunk érni olyan állapotot, hogy átadható legyen. Nagyon sokáig lehetne sorolni, annyit szeretnék érzékeltetni, hogy az önkormányzat külsősei, belsősei, az intézményünk rajta van azon, hogy a Papi földeket megmentse és a további fejlesztéseknek megágyazzon és lezárja úgy a projektet, hogy ne legyen belőle probléma később az irányító hatóság felé. A Bethlen Gábor utca valóban óriási probléma, szakértők bevonásával valami átmeneti megoldás szükséges, mert hozzám is folyamatosan érkeznek a panaszok az életveszélyes állapotok miatt.


Lengyel Péter képviselő: A III. választókerületben számos egyéb probléma mellett nagyon örvendetes az, hogy a Fehérvári-Zámori úton elkezdődik most már hamarosan az építkezés a teljes Zámori út felújításával. Hol tartunk ezzel kapcsolatban, illetve ha már reggel felszólalt országgyűlési képviselő úr, akkor tud-e ezzel kapcsolatosan tevőlegesen, a folyamatot gyorsítva segíteni?

 

Dr. Csőzik László polgármester: A Modern Városok Program keretein belül van négy olyan csomópont, ahol az önkormányzat készítette el a terveket, de nem mi intézzük a kivitelezési, közbeszerzési eljárásokat, hanem a NIF. A Zámori úton található két csomópont, benne a Fehérvári és a Vadlúd utcai csomópont, illetve a Törökbálinti út, rajta a Szövő-Folyondár, illetve a Felsővölgyi-Tetőfedő csomóponttal. A négy projektre volt egy nagy pénzügyi keret, melyek közül két csomópont belefért a saját keretébe, tehát azzal nem volt olyan probléma, hogy pénzügyileg túllépte volna keretet. Két projekt esetében viszont pénzügyi túllépés történt, de a négy keret együtt tudja kezelni ezeket a kilengéseket, a pénz rendelkezésre áll a négy csomópont költségkeretein belül. Az átcsoportosításra vonatkozó kérelem be lett küldve, és országgyűlési képviselő úrnak is kértük a segítségét Lukács László polgármester úrral, hogy próbáljon meg intézkedni. A Fehérvári és Zámori útnak a munkaterület átadása 2022. július 7-e lenne, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pont aznap elkezdődnek a munkálatok. Az első ütem a forgalomirányító, fényjelző készülékek leszerelése, tehát a jelzőlámpák és a körforgalom kialakításával kezd a vállalkozó. Amennyiben engedélyezik az átcsoportosítást a Pénzügyminisztériumban, utána következnek a szerződéskötések a munkaterület-átadás kapcsán, tehát ez augusztus második felénél előbb nem tud indulni. A két körforgalom és az aközötti szakasz fel lesz újítva, új buszmegállókkal, gyalogátkelőhelyekkel és felszíni vízelvezetéssel, de az első feladat a közműkiváltás, mert van benne vezetékcsere. Tehát mintegy háromnegyed évig fognak tartani a munkálatok, amik alaposan próbára fogják tenni az emberek türelmét. Ha elindulnak a beruházások, mindenkit arra kérek, amennyire csak lehet, messze kerülje el a Kossuth Lajos, Vadlúd utcát és a Fehérvári utat, mert a körforgalom építések miatt torlódások várhatóak.


Antunovits Antal képviselő: A piac környékén iszonyatos forgalom van, már évek óta kérem, hogy gyalogátkelőhely legyen kiépítve, mert piaci napokon balesetveszélyes. A Budai úton az Avl beruházás miatt a járda meg lett csinálva, azonban az Elvira utcától a Piroska utcáig kimaradt egy rövid rész. Kérem, hogy amennyiben magántulajdon, próbáljanak megegyezni a MOL-lal, hogy egységes legyen a járda. Kérdésem polgármester úrhoz, hogy melyik utcák kapnak szilárd útburkolatot és melyik, amire még várni kell. A Járom utca, Dózsa György utca és Júlia utcáról többször egyeztetettem polgármester úrral, de nem történik semmi, ahogy a Vető utcának a folytatásával sem, amire rá lett téve a mart aszfalt, de nem lett befejezve. A zöldterület használatával kapcsolatban az Enikő, Emőke és az Edit utcánál vannak most olyan problémák, hogy az óvodánál vagy parkolót csináljunk, vagy próbáljuk azt a területet befüvesíteni, fákat ültetni és megtiltani a parkolást, mert már tarthatatlan állapotok vannak. Folyamatosan panaszkodnak a lakók, hogy fenn állnak a kocsik, ha sáros idő van, felhordják a sarat az útra. Az Elnök utcánál is elharapódzott a helyzet. Mivel nincs megfelelő parkoló, most beállnak a füves területre. Kérném az intézkedést ez ügyben is. Az Erzsébet utcában van két gesztenyefa, valamint a Jenei Fogászat előtt a Felső utcában is. Ezeknek a karbantartását kérem megrendelni, mert több száz éves fák, óvják meg az állagukat.

 

Dr. Csőzik László polgármester: A piaccal kapcsolatban a gyalogátkelőhelyek kialakítása hosszú folyamat, ha most ezt elhatározzuk, akkor talán jövőre lehet belőle valami. Jelenleg nyolc gyalogos átkelőhely kiépítésére koncentrálunk, amit még talán idén meg tudunk csinálni, de nem egyszerű folyamat, mivel a tervező közbeszereztetésétől kezdve, a közvilágításra, járdakapcsolat kialakítására, árokra, csapadékcsatornára, valamint a forgalom technikára is tekintettel kell lenni. A MOL kútnál lévő járdakapcsolat összekötését legutóbb is érintettük, kimentem a helyszínre megnézni, utána fognak nézni, hogy az a rész a benzinkút tulajdona-e. Úgy gondolom, mindenki érdeke, hogy folyamatos legyen a járda. Az Edit utcával kapcsolatban egyeztessünk, hogy melyik megoldás legyen. A parkolási helyzet megoldása már hónapok óta felmerült, hogy vagy zárjuk le teljesen, vagy építsük ki parkolónak. A gesztenyefákat megnézzük természetesen. Az aszfaltozással kapcsolatban körülbelül 75-80 utca nyílt közbeszerzése lesz kiírva útburkolat karbantartás címén. Ahogy lesz pénzünk, annyit valósítunk meg belőle. Úgy emlékszem, a Júlia és a Dózsa György utca benne van a tervekben, a Gereblye utcát pedig térköveztetni szeretném. Reméljük, hogy a Molnár utcával kapcsolatos ráemelés is megérkezik, és akkor az az utca is megoldódik. Nagyjából 300 millió forint van betervezve idén aszfaltozásra, azonban fölmentek az árak mintegy 30 százalékkal, ennek következtében valószínűleg kevesebb utca aszfaltozása tud megvalósulni ebből a keretből. A Sebes és a Sajó utca kereszteződése forgalmi rendjének utánanézünk. Mivel további kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett, megköszönöm a részvételt, bezárom az ülést.

 

 

A Közgyűlés ülése 14:26 órakor ért véget.

 

K.m.f.

 

 

 

 

dr. Feik Csaba

jegyző

dr. Csőzik László

polgármester