Tisztelt Érdi Lakosok!

 

 

Önkormányzatunk kiemelt célja, hogy minél kevesebb állat kóboroljon szabadon városunkban, és az állatok megfelelő körülmények között élhessenek. Ez mindannyiunk felelőssége, erre tekintettel az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket.

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (továbbiakban: Állatvédelmi törvény) 48/A. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28) FM rendelet értelmében a gyepmester kizárólag közterületről jogosult kóbor állatot begyűjteni.

 

Fentiek értelmében felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy Érd Megyei Jogú Város gyepmestere magáningatlanon történő intézkedésre nem rendelkezik hatáskörrel, onnan ebet elszállítani nem áll módjában.

 

Amennyiben kóbornak tűnő ebet lát Érden, kérjük hívja az alábbi elérhetőségek egyikét gyepmesteri intézkedés céljából:

 

  • Zöld Szám: 06-80/204-571
  • Helyi gyepmester elérhetősége: 06-30/900-18-37
  • Szombati, vasárnapi és ünnepnapi ügyeletes telefonszám (8 órától 17 óráig): 06-30/449-32-20

 

Felhívjuk továbbá a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a gyepmester kizárólag Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül rendelkezik hatáskörrel.

 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg kizárólag a Sirius Alapítvánnyal mint hivatalos, bejegyzett szervezettel áll szerződéses jogviszonyban. A Sirius Alapítvány üzemelteti Érd Megyei Jogú Város ebrendészeti telepét is. A gyepmester a befogott ebet – amennyiben az chippel nem rendelkezik, vagy a chipben található telefonszámon a tulajdonos nem elérhető – az ebrendészeti telepre szállítja. Ezt követően a Sirius Alapítvány minden erővel igyekszik fellelni az eb tulajdonosát.

 

Az Állatvédelmi törvény alapján amennyiben 15 napon belül az eb tulajdonosát nem sikerül felderíteni, az eb tulajdonjoga az államra száll át. Ezt követően a Sirius Alapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy az eb minél előbb oltva, chipelve és ivartalanítási kötelezettséggel örökbeadható legyen. Örökbefogadás tényét a szervezet vezetője írásban igazolja.

 

Az ide vonatkozó, fent is hivatkozott jogszabály alapján örökbeadásra kizárólag állatmenhely, ebrendészeti telep, és bejegyzett, hivatalos szervezet jogosult.

 

Tájékoztatjuk továbbá a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben nem megfelelő állattartást tapasztal, az alábbi elérhetőség egyikén tegyen bejelentést, a tárgybeli ingatlan minél pontosabb megjelölésével:

 

  • e-mail: jegyzo@erd.hu; barabas.emoke@erd.hu
  • postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,
  • telefonon: 06-23/522-300.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy helyszíni intézkedésre, magáningatlanra történő belépésre, az eb oltási könyvének, és a tulajdonos személyes adatainak bekérésére kizárólag a polgármesteri hivatal munkatársainak van hatásköre.

 

Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben kóbor állatot, vagy nem megfelelő állattartást tapasztalnak Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Jegyzője, vagy Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal munkatársai felé tegyék meg bejelentésüket a fenti elérhetőségek egyikén.

 

 

 

 

 

 

 

dr. Konkoly Zita

jegyző