Balla Imre 2022-es képviselői beszámoló

Január

A frakcióval ételt hordtunk ki a rászorulóknak. Ezt most teljesen mi finanszírozzuk, míg az előzőekben csak segítettünk a szállításban.

 

Kitettem a következő bejegyzést a weblapra: Az én liberalizmusom.

 

Leadtam a vagyonbevallásomat. Tudjátok mi a véleményem erről a papírról: ebben a formájában, ezzel a részletességgel, ezzel a tartalommal és ezzel a jogszabályi környezettel semmit nem ér. Próbáltunk valamit lépni az ügyben, hogy az előzőek nem “tűnnek el” az új leadásakor, de még így sem használható semmire.

 

Elhurcoltak napja megemlékezés Aradszky Andrással, aztán Csőzik Lászlóval, végül a 6-os út melletti emlékkeresztnél csak magunkban.

 

Megkérdeztem a lakókat, hogy ki hogyan kapja, ha kapja az Érdi Újságot. Elég nagy lista jött össze a terjesztés hiányosságairól. Ez egy soha véget nem érő harc, de elküldtem a listát a Médiacentrumnak, hátha tudnak valamit tenni, tudják valamire használni.

 

Jelezték nekem, hogy a szelektív üveggyűjtés után törött üveg marad a kocsi után. Megkértem az ÉTH-t, hogy ha lehet, akkor a jobb állapotú kocsikat használják erre a célra, hogy ne szemeteljen az utcára, ami egyébként veszélyes is.

 

Részt vettem a MÖSZ Budapesti Agglomerációs Tagozata ülésén.

 

Összeállítottam a szokásos listát az SZJA 1%-os felajánlást fogadó városi szervezetekről.

 

A hivatalban szűrtek rajtam egyet Covid-témában, negatív lettem.

 

QR kódot szeretnék tetetni az edzőparkok eszközeire, amivel hasznos infókat lehet megtudni. Nem nagyon akar senki rámozdulni, ezért elkezdtem én összeszedni, hogy melyik edzőparkban milyen eszközből mennyi van.

 

Még tavaly gyanús lett nekem a jégcsarnok, hogy elég kevésszer van közönségkorcsolyázás. Ezért elkértem a jégcsarnok szerződése, és első ránézésre valóban elég rossz feltételek vannak benne a város számára. Még jobban át kell néznem.

 

Összeállítottam az orvos kereső specifikációját, ami alapján a városi weblapot fejlesztő cég ajánlatot ad. Az orvos kereső egy kis alkalmazás lenne, amibe megadva a címét kiírja, hogy melyik háziorvoshoz, gyermekorvoshoz vagy fogorvoshoz tartozol és az adott doki elérhetőségeit és rendelési idejét.

 

Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági ülés, Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülés, majd az év első Közgyűlése. Szokás szerint jegyzeteltem és a videót időbélyegeztem. Andrasek Mónika február végéig lesz szülési szabadságon, én viszem addig a Fenntarthatósági Bizottságot.

 

Folytattam a tavaly indított videó-sorozatot a város térinformatikai rendszeréről, annak lehetőségeiről és használatáról.

 

Kövesdi Péterrel összeállítottunk egy Érdi Újság felmérést, ami a végére kicsit általánosabb érdi média-felmérés lett.

Február

Egyeztettünk a hivatallal a tanulmányi ösztöndíj rendelet esetleges módosításairól. Mi bedobtuk az ötleteket, javaslatokat, a hivatal pedig megmondta, hogy törvényileg, rendeletileg beilleszthető-e, beillesztendő-e.

 

Összegyűjtöttünk pár illegális autóbontót, vagy csak gyanús autó lerakatot Parkvárosban az egyik lakóval. A listát elküldtem a kabinetnek, hogy mit tudunk erre lépni, van-e hatáskörünk.

 

Kijegyzeteltem a jégpálya szerződést.

 

Kaptam egy anyagot: Vodafone okosváros-bemutató. Szép és jó cucc, sajnos egyelőre nem találunk hozzá passzoló pályázatot, pénz pedig nincs rá.

 

Tetlák Örssel a városban lévő ivóvíz kutakat, csapokat próbáljuk felmérni, mert nyáron valószínűleg megint elég meleg lesz.

 

A Szent László térre ATM-et kérnek a lakók. Beszéltem Csőzik Lászlóval, talán a Gárdonyi uszoda bejáratához tudunk egyet tenni, rákérdez az OTP-nél.

 

Egy lakos két gyerekágyat és egy gyerekasztalt ajánlana fel, Tetlák Örssel beszéltem, fényképek és méretekkel együtt megkeresi a családsegítő irodát.

 

Már nem az első megkeresést kapom, hogy mi a helyzet a Városligettel, vagy más néven a Papi földekkel. Az ezzel kapcsolatos felelősségre vonást nagyon is támogatom és folytatom a pressziót a polgármester úron, hogy ennek eredménye is legyen. Egyszerűen agyrém, ami ott történt és felelős szokás szerint nincs.

 

Az Érdi Újság terjesztési pontokról készítettem egy blogbejegyzést, amiben kitettem a listát és egy térképet is készítettem hozzá.

 

A Járókelő Egyesületnek és a Szikra Egyesületnek utaltam egy kis támogatást. A Járókelő munkájában folyamatosan részt veszek, mint önkéntes ügykezelő. Nem csak a szám jár, munkát is teszek bele, hogy pénteken-szombaton én vagyok az ügykezelő és folyamatosan próbálom reklámozni a felületet.

 

Frissítettem a Gárdonyi és a Riminyáki-Gellért kereszteződések aktáját a weblapomon.

 

Egy még nem lakos keresett meg egy érdekes ügyben: a Hírnök utca további sorsa érdekelte, konkrétan a kisajátított telkek majdani felhasználása. Ugyanis itt venne házat az egyik sarkon és érdekelné, hogy lesz-e ott valami beépítés vagy parkosítás, vagy mi az általános terv. A NIF-fel kötött szerződés szerint füvesíteni kellene a területet, aztán átadni a városnak kezelésbe, de nem sietik el a rendezést.

 

Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági ülés.Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülés, Fenntarthatósági Bizottság ülés, és két Közgyűlés is volt, mindkettőről blogbejegyzés, videó időbélyegzés.

 

Egy lakos arra volt kíváncsi, hogy az építményadó-kedvezmény rá vonatkozik-e. Nem tudtam hirtelen válaszolni, de aztán kikerestem a rendeletet és ketten kibogarásztuk, hogy sajnos rá nem vonatkozik.

 

Lengyel Péter egy érdekes feladattal keresett meg: PDF állomány levédése. Megbeszéltük, végül nem tudtam olyat ajánlani, ami neki megfelelt.

 

Két szomszéd keresett meg, hogy kerítés-vitájuk van a mögöttük lévő üzlettel. A kerítés csak ilyen nagy hálós és az udvaron tárolt anyagok csomagolása és a szemét átjön az ő kertjükbe. Elkezdtem szervezni egy találkozót a szomszédok és az üzlet között, de közben az üzlet magától elkezdett egy új kerítést építeni. A probléma köztetszéssel megoldódott.

Március

A Tolmács utcai parkolóról és környékéről kérte a terveket egy ott lakó. Ebben sajnos nem tudtam segíteni.

 

Készítettem egy Érdi Újság online megjelenés hírlevelet. Ha feliratkozol és megjelenik egy új lapszám az Érdi Újságból, majd az felkerül a város weblapjára, akkor kapsz egy email értesítést.

 

Megnéztük a Gábor utca csapadékvíz-elvezetését és az Eszperantó téri közlekedést az ÉKFI-vel.

 

Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági ülés, majd később Közgyűlés, blogbejegyzés, videó időbélyeg, a szokásos.

 

Részt vettem a Pí futáson a Szikra Egyesület szervezésében. Na nem kell nagy dologra gondolni, csak a nevezési díjat fizettem be, aztán a gyerekkört fejeztem csak be.

 

A Jókai Mór amolyan puha-aszfalttal készült, mint a környéken pár út, amik mostanra mind ramaty állapotban vannak. Egyelőre nem tudjuk felújítani, de rákértem az ÉKFI kátyúzási listájára, amit áprilisban kezdenek el (ha az időjárás engedi).

 

Utaltam egy kis pénzt az Ég-Ígérő Érdligeti Református Óvoda támogatására, és az Emberi Hang Alapítvány támogatására.

 

Egy lakos emelőkosaras kocsit szeretne, nem tudom kihez irányítani. Nem ismerek minden szolgáltatót és szerintem a Google-ba beírni neki ugyanannyi energia, mint nekem.

 

Andrasek Mónikával megbeszéltem a bizottsági jegyzeteimet, amíg ő távol volt és megkértem, hogy szervezze meg az ÉTH-s nyílt napot.

 

A város koronavírus-tájékoztató oldaláról leszedtem egy csomó már nem érvényes információt és kicsit kipucoltam a tartalmakat.

 

Befejeztem a videósorozatot a város térinformatikai rendszeréről. Még magamnak is hasznos volt mindent elmondani, mert össze kellett szednem a gondolataimat és végig kellett minden nézni, hogy képben legyek.

 

Az ÉTH-nél nyílt nap volt, iskolások látogatták a hulladékudvart. Mi is bejelentkeztünk és benéztünk páran, mint a Fenntarthatósági Bizottság tagjai. Nekem sok újat nem mondtak (de azért mondtak párat), mert pár éve voltam ott egy másik csoporttal, és akkor mindent megtudtam, amit szerettem volna.

 

Beszélgettünk és egy lakossal meg szeretnénk szervezni, hogy Érd Felsőnél önkéntesekkel takarítsuk ki a töltések oldalait. Kimentünk körülnézni, legalább 30 zsák vegyes szemetet mértünk fel, már a szervezésen gondolkodtunk, mire meglepetésszerűen a MÁV kitakarította. Nem bánjuk a dolgot, csak jöhetnének gyakrabban.

Április

Részt vettem a Ragyogj kéken napon a Szikra Egyesülettel.

 

Természetesen az urnák elé járultam az országos választáson és népszavazáson.

 

ÉTH-s zsákokat ajánlottam fel azoknak, akik még nem tudták elhozni, miközben a cég kifogyott. Ezek a saját zsákjaim voltak, mert én nagyon keveset használok fel.

 

Megbeszélés az ófalusi repülős emlékműről.

 

A Kálvin téren, a régi buszmegállónál és a Centrál borház előtt el vannak tömődve a vízelvezetők, továbbítottam a kérést az ÉKFI felé.

 

A Csóka közből is megkerestek, hogy azt a MÁV majd helyreállítja-e, vagy valamit tudunk-e kezdeni vele. Ezzel most nem vagyok képben, átirányítottam a kérdést Lengyel Péterhez.

 

Egy lakosnak a háza helyi védelem alatt áll, viszont a tetőt fel kellene újítani. Ez a védelem miatt sokkal többe kerül, mint amennyit rá tud szánni, ezért beszéltem Szűcs Gáborral, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba.

 

A Kutyavári Óvodában plakátokat kértek, ha még van. Nekem van még egy maréknyi, azokat elvittem nekik, kreatívkodni szeretnének belőle. Nem klasszikus újrafelhasználás, de egy tárgyat már két célra is használunk, nem egyből kidobjuk.

 

Részt vettem a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági, a Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülésen, majd Aradszki András megbízólevél átadó ünnepségén. A Köznevelési Bizottság ülésén civil hozzászólók is voltak, ami meglepő, nem nagyon szokott más részt venni. Most voltak, részt vettek, hozzá is szóltak.

 

Digitalizáltam a 4-es választókerület aszfaltozottsági térképét.

 

A temetőben az egyik sírnak nekiment talán egy kocsi, vagy valami hasonló történhetett vele, mert a sírkő eldőlt. A temető is az ÉKFI-hez tartozik, jeleztem nekik.

 

Volt Érd Körbe, most nem tekertem végig. Leszakadtam a csapattól és hazafelé vettem az irányt, amikor úgy éreztem, hogy légvonalban a legközelebb vagyok.

 

A Hunyadi utcában fennforgás van: a lakók szeretnének valamit, a városüzemeltetés megcsinálta, de a lakók nem így szerették volna. A vége az, hogy mindenki megsértődik és a lakók majd maguk megcsinálják, ahogy szeretnék. Ez sem jó megoldás, de az adott témában elfogadható megoldás.

 

Mindig vicces Facebookon vitázni olyan emberekkel, akik egyik mondatukkal ütik a másikat. Ja, nem.

 

Közgyűlés után csemetefa osztás volt a Főtéren. Hihetetlen, mennyien jöttek el, nagyon hosszú volt a sor. Hiába változtattuk meg az eredeti szabályt, hogy mennyit vihet, aki a sor végére maradt, az már nem kapott semmit

 

Elkértem, megkaptam és feldolgoztam a bizottságok jelenléti íveit. Két tanulság jött le nekem. Az egyik, hogy felesleges ezeket nézni vagy számolni. A másik hogy ezek még mindig papír alapúak és még véletlenül sincs egy elektronikus lista.

Május

A Hervis mögötti Érdi Újság osztópontot megrongálták, jeleztem a Médiacentrumnak.

 

Fülöp napján sétáltunk egyet pár lokálpatriótával és érdeklődővel.

 

Kimentem szurkolni a Giro d'Italia-n, ott voltam én is az autópálya feletti hídon.

 

A Deák-Vörösmarty kereszteződésben egy jelzőtábla kidőlt. Mert ilyenek ezek a táblák, elfáradnak, aztán maguktól kidőlnek… az ÉKFI másnapra visszaállította.

 

A Kossuth Lajos úton van egy építkezés és a bontott anyag egy részét a szikkasztóban tárolják. Jeleztem a hivatalnak, mielőtt esetleg “eltűnne”, kimentek, szóban megegyeztek, hogy két napon belül kitakarítják, amit be is tartottak. Ha valaki esetleg ilyet lát, akkor egyből szóljon, mert utána már nehezebb visszaállítani az eredeti állapotot.

 

Közösségi Gyűlés tájékoztatás: hogyan fog menni ez az egész kiválasztás, a folyamat, milyen szereplői lesznek, stb. Érdekes ez a kezdeményezés, szerintem jó lehet a vége.

 

Néhány lokálpatriótával ófalusi dolgokról, tervekről beszéltünk. Biztosítottam őket, hogy amivel tudom, támogatom őket.

 

Fenntarthatósági Bizottsági, Szociális Bizottsági és Köznevelési Bizottsági ülés.

 

Megkértem a Városüzemeltetést, hogy a Lóránd - Gergely utca kereszteződésében a 30-as táblát szabadítsák ki a fa lombjából, hogy látható legyen.

 

A György utcában forgalomlassítást szeretnének, ehhez össze is szedték az ott lakók aláírásait támogatásként. Átvettem és továbbítottam, de jó hírrel nem szolgálhatok, egyszerűen annyira bonyolult és/vagy drága minden úttal kapcsolatos berendezés, hogy évekig is tarthat, vagy pénzhiány miatt évekig tolódhat a kivitelezése.

 

Megjött az K-Monitor “Ez a minimum” következő felmérése, 5 pontot javítottunk, feljöttünk 52%-ról 59%-ra. A további javuláshoz több iroda aktív közreműködése és változások kellenének, de a jelenlegi gárdával ez nem biztos, hogy megléphető.

 

Közgyűlés után virágosztás volt a lakosságnak. Hihetetlen sor alakult ki, de mintha kisebb lett volna, mint a faosztásnál. Azért fogyott itt is rendesen.

 

Szóltam az Esküdt utcában lévő csatornafedélről az ÉKFI-nek, mert már kezdett rossz állapotba kerülni, meg is javították.

 

Elindítottam a “zöld játékot”, ahogy én nevezem. Ez egy nyereményjáték, ami 6 héten át tart. Minden héten egy kérdést teszek ki, és a helyesen válaszolók között egy 200 literes esővízgyűjtőt sorsolok ki. A nyereményjátékot teljesen én magam szervezem, intézem: kiírom, megveszem a nyereményt, sorsolok, kiviszem a nyertesnek.

 

Lakossági kérésre Érd Felsőnél kikerült megint a megállni tilos tábla. Kicsit feleslegesnek érzem, mert egyrészt ott amúgy is tilos parkolni, másrészt így sem fogja mindenki figyelembe venni. Valami jobb megoldást kellene találni, amivel az egész környéket rendbe lehet tenni: a járdán parkolást, a járdát magát, egy gyalogátkelőhelyet, korlátot… tudom, bilibe lóg a kezem.

 

Elindult a Péter utca aszfaltozása, készítettünk egy bejelentkező videót Csőzik Lászlóval.

 

Hősök Napi megemlékezés először a Mi Hazánk, aztán a városi, ennyi elég is volt, a Fideszesre már nem maradtam.

Június

Részt vettem a Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezésen.

 

Regisztráltam az EU Futurium Platformra.

 

Valami jókedvű ember Érd Felsőnél kiszedte a megállni tilos táblát. Nem értem, miért jó ez nekik, jeleztem az ÉKFI-nek, vissza is állították.

 

Átnéztem és véleményeztem egy digitális átállás anyagot. Alapvető gondjaim vannak az ilyen anyagokkal: a kitűzött célok általában elég gumicélok, vagy nagyon magas szintűek és a folyamatos visszaellenőrzés, alakítás, adatfelhasználás nagyon lassú körökben, akár évek múlva történik. Ennek ellenére természetesen végignéztem, kijegyzeteltem, kérdéseimet feltettem, javaslataimat megtettem.

 

Több helyről is jeleztek gyorshajtókat, akár olyan mellékutcákból is, amikre nem is gondolna az ember. Szintén előkerültek a reggeli és délutáni bölcsőde/óvoda/iskola “járatok”, ahol mindenki ügyes szeretne lenni, egy másodpercet sem várni, ezért parkol, ahol akar és arra megy, amerre akar.

 

A Sólyom utcából egy kidőlt (vagy majdnem kidőlt) fa miatt kerestek meg, átirányítottam őket a Katasztrófavédelemhez.

 

Elkezdtem egy közösségi költségvetés kidolgozását. Ingyen. Mert először szerintem legyen meg, mit szeretnénk, hogyan szeretnénk, utána lehet rá pénzt kérni, hogy megvalósítsuk, nem fordítva.

 

Köznevelési Bizottsági, valamint Szociális Bizottsági ülés. Segítettem frakció társamnak aktiváltatni magát MikroDatban.

 

Folytattam, illetve befejeztem a “zöld játékot”, amivel esővízgyűjtőt lehetett nyerni. Az utolsó kör előtt a Bundáskenyérben is beszéltem a nyereményjátékról. Az összes sorsolást feltettem Youtube-ra, a csatornámra. Jók voltak a visszajelzések, talán még indítok ilyet.

 

Az állam “azbeszt-pályázatot” hirdetett, a háznál lévő azbesztet tartalmazó hulladékot olcsón elviszik. Ezt közzétettem Facebook oldalamon, páran kértek is segítséget, például mert nem tudták feltölteni a kért dokumentumokat az űrlapon.

 

Megírtam az ÉKFI-nek, hogy a Petőfi Sándor utca két részén már nagyok a kátyúk.

 

Benéztem a Közösségi Gyűlés kezdésére, aztán pedig Érd Körbén fényképeztem. Tovább dolgozom a közösségi költségvetésen.

 

Voltam a kápolnánál és lerakott szemetet találtam, jeleztem az ÉKFI-nek. Az 1956-os emlékmű tetejére pedig valaki feldobott egy flakont, ezt is jeleztem.

 

Állítólag a Bem térre is ígért az önkormányzat kupakgyűjtő szívet. Terv valóban volt, és előbb-utóbb lesz, de ez egy cég adakozó kedvén múlik, mert a Főtéren lévő szívet is ajándékba kaptuk.

 

A repülős emlékmű is lassan halad, megvan a megállapodás, most a területhasználati engedélyre várnak.

 

Egy volt alpolgármester “jelezte”, hogy a legtöbb érdi intézmény bejáratánál nincs kitéve az érdi zászló és ez az én dolgom lenne. A hangneme érdekes volt, konkrétumokkal nem szolgált, és alapvetően rossz a címzés is, mert biztosan nem az én dolgom lenne.

 

A Szent László térre kikerült egy Foxpost automata, kitettem Facebookra.

Július

Bíbic utcai lakos panaszkodik a focipálya miatt, hogy még esténként is kiabálás megy, átirányítottam Lengyel Péterhez.

 

Megkaptuk az FVS-t átolvasásra.

 

Valami szemét van a Gábor-Péter sarkán, jeleztem az ÉKFI-nek, két nap alatt el is intézték. Bárcsak ne kellene ilyenekkel foglalkozni.

 

A Mária-Alispán találkozásánál kicserélték a táblákat. Az újakat sem veszi senki figyelembe, ha parkolni kell, hát még egy sírra is ráállnának páran. A megoldás az lenne, ha végig büntetnek mindenkit?

 

Megvolt a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági, a Szociális és Egészségügyi Bizottsági és a Fenntarthatósági Bizottsági ülés.

 

A Kelemen utcában gondok vannak, egy ott lakó azt kérdezte, mivel lehetne a környéket visszaterelni a normál, kulturált kerékvágásba. Van itt illegális autóbontó, motorszerviz, építkezés éjjel-nappal, szemét a lakótelkeken és közterületen is. Sétáltunk egyet a lakossal, aki kérte a segítségemet. Megint csak nehéz az ilyeneket bizonyítani, ha egyáltalán van hozzá az önkormányzatnak jogköre.

 

Közgyűlés, blogbejegyzés, videó feldolgozás, ahogy szoktam.

 

A Hírnök utca végén, a vasút melletti területen nagy a gaz, van benne allergiát okozó növény is, kaszálását kérte egy ottani lakó. Megkértem a Lakosságszolgálati Irodát, hogy küldjék meg a kérést a MÁV-nak.

 

Ukrajnai menekült család gyermekeinek óvodai elhelyezését kérte egy lakos. Átirányítottam őket a Szociális Gondozóhoz, ők talán tudnak valamit a témáról.

 

Beszélgettem egy lakossal a Gárdonyi uszodáról, mert ott dolgozik a rokona és közel van a nyugdíjhoz, nagyon rosszul járna, ha most bezárnak és elküldik. Egyelőre nincs a bezárás napirenden.

 

Átbeszéltük a jégpálya szerződését, kifejezetten az önkormányzat részére felajánlott ellentételezés részét.

 

Az egyik Facebook csoportba jelezték, hogy a Kalotnál lévő kút csövét valaki elvágta, ezt megírtam az ÉTV-nek.

 

Következő megbeszélés a repülős emlékműről a Pro-MSE-vel.

 

Részt vettem a Törökbálinti-Felsővölgyi és Zámori-Fehérvári körforgalmak projekt nyitórendezvényen.

 

A Szent István híd környéki fákért aggódott egy lakos, azt a választ tudtam neki adva a városüzemeltetéssel egyeztetve, hogy tervben van a fák gondozása, nem fognak elvadulni.

 

Saját magunk fogjuk megoldani az orvoskeresőt a közzétételi referenssel, mert a weblapot is szolgáltató cég ajánlatát nem találtuk elég jónak. Ezután majd nem kell mindenféle Word formában feltett táblázatokat böngészni, hogy kiderüljön, melyik háziorvosi, gyermekorvosi vagy fogorvosi körzethez tartozik az ember. Egyszerűen megadod a címed elejét, kiválasztod a listából a pontosítást és megkapod az orvos nevét, elérhetőségeit, rendelési idejét.

 

A weblappal kapcsolatban beszéltünk az egészségügyi részről, kicsit a táblázatokról, formázásról és az oldalak egységesítéséről.

 

Az e havi blogbejegyzésem: Legyél te is hős!, ami a közérdekű adatigénylésekről szól. Termékeny voltam, mert még egyet sikerült összehozni, ezúttal a kerékpározásról: Vasorrú bába vagyok a mágneses viharban.

 

A lakosok úgy érzik, hogy az önkormányzatnak tennivalója van, segítenie kell a többgenerációs vagy többlakásos házak tulajdonosainak társasház-alapításban, a kialakult rezsicsökkentés-csökkentés miatt. Nem sok mindent tehetünk, de utánanézek, egyáltalán mi a társasház és hogyan lehet egy ilyen alapítani.

Augusztus

Tetlák Örssel kutakat, vízvételi helyeket tervezünk, ezt egyeztetjük az ÉTV-vel és az ÉKFI-vel. Ha kidolgozzuk, akkor egy javaslat lesz belőle és meglátjuk, hogy mennyi pénzt tudunk ezekre szánni.

 

Folytattam a közösségi költségvetés ötletének kidolgozását, a keret lassan összeáll.

 

Jelezték nekem, hogy Natura2000 területen motorosok, quadosok vannak. Sajnos szinte lehetetlen őket megcsípni, csak akkor tudunk valamit tenni, ha éppen a városrendészet elkapja őket.

 

Egy lakos külföldön élő rokona hazajött és nem szeretnék befogadni. A hölgy az utcán töltötte az éjszakát, telefonáltam a Szociális Gondozónak, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ki is jöttek, de a hölgy nem akart hajléktalan szállásra menni. Végül pár telefonálás után egy panzióba került, aztán megszervezték a hazautazását. Az egésznek az a tanulsága, hogy Érden gyakorlatilag nincs egy olyan hely, ahol egy-két napra baj esetén (vagy csak úgy) el tud helyezkedni az ember, pár napig meghúzhatja magát, természetesen ellenszolgáltatás fejében.

 

Egy Pál utcai lakos hívott, hogy az új útnak nem készült szegély és mivel mozgássérültek, ezért így nehezen közlekednek. Megígértem, hogy megnézzük és kitalálunk valamit.

 

A Hírnök utca végén még annak idején a NIF ígért pár alakítást, például egy parkot, de minimum füvesítést. Erről még nem mondtunk le, ezt a Közgyűlés is megszavazta, bár a NIF meg fog szűnni és az egész átkerül a Építési és Beruházási Minisztérium alá, akikkel valószínűleg újra kell kezdeni a keménykedést

 

A Kerékgyártó utcánál évek óta áll egy IFA, ami mögött az emberek el szokták végezni a dolgukat. Ez az ÁAK területéhez tartozik, a hivatal felvette velük a kapcsolatot és a segítséget kérő lakosnak is azt javasoltam, hogy zargassa őket.

 

Az orvoskereső kezd alakot ölteni, megbeszéltük az utolsó részleteket is, adatokkal már jól állunk, a működés is rendben, még a kinézet nem az igazi.

 

Végre sikerült lekaszáltatni a Hírnök utcánál a vasút melletti területen a gazt, eltartott egy hónapig. Már ott tartottunk, hogy kényszerkaszálást rendel el a hivatal, szerencsére még előtte lépett az illetékes (aki egyébként nem a MÁV, hanem az Állami Vagyonkezelő).

 

A hónap sztárja kétségkívül az rezsimizéria miatti társasház-alapítás volt. Több lakó is kérte a segítségemet, ezért jobban beleástam magam a témába, mint szoktam. Van egy társasházakkal foglalkozó ismerősöm, az ő segítségével, az ő ügyvédjük segítségével, illetve egy külön felkeresett ügyvédnek köszönhetően képbe kerültem. Telefonáltam a kormányablaknak, hogyan kezelik ezeket a kéréseket. Minderről készítettem egy videót és egy blogbejegyzést. A lakóknak segítettem, mikor kihez kell fordulni, hogy el tudják indítani a folyamatot. A blogbejegyzést megfuttattam Facebookon is, 5400 ember látta, ebből 420 kattintott.

 

Volt egy rendkívüli közgyűlés. Elgondolkoztam azon, hogy kérem az áthelyezésemet az ülésteremben, mert egyre kevésbé bírom egyesek állandó beleszólogatásait.

 

Egy lakó felajánlotta, hogy készít egy új Tusculanumi Facebook csoportot. Megbeszéltem vele, hogy nem kell tőlem engedély, vagy bármi, indítsa el a csoportot, és kész.

Szeptember

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület megemlékezést szervezett a mohácsi csatára. A frakció nevében Csornainé Romhányi Judittal koszorúztunk.

 

Voltam az Érdi Pikniken.

 

A Grep Zrt-vel levelezésben vagyok, hogy az Érd alsói P+R parkolónál nem megy a világítás. Szerintük már hamarosan megoldódik.

 

A Tusculánumi Facebook csoporttal kapcsolatban megbeszéltem a felvetőjével, hogy én biztosan nem fogok vezetni vagy moderálni Facebook csoportot, de az életében mindenképpen részt veszek, ha elkészül.

 

Nem új probléma a Bethlen Gábor - Tompa Mihály kereszteződés és a vele szemben lévő Érd Alsóhoz vezető lépcső sem. Kimentünk polgármester úrral és az ÉKFI munkatársával, megnéztük a helyzetet és elmondtam nekik az ötleteimet. Ezek nem saját kútfőből származnak, hanem már előzetesen nem egy lakossal beszéltem, hogy mi lenne egy nem tökéletes, de megfelelő megoldás. Erről készítettem egy vázlatot is és kértem polgármester úr és a Városüzemeltetési Iroda támogatását a szabályos megtervezéséhez.

 

A Mária-Alispán kereszteződésben éppen szórólapoztam, amikor két üzlet tulaja odajött és elbeszélgettünk egy alternatív megoldásról. A terv egészen jó, csak azt nem tudom, hogy ér-e valamit, mint azt a jelenlegi helyzet is mutatja. De nem adjuk fel, ötletelünk, tervezgetünk.

 

Több helyre meghívtak szomszédünnepezni, mindenhova el is ígérkeztem. A Zoltán utcában egy nappal előbb tartották, oda el tudtam menni. Egyébként voltak akik csak információt szerettek volna kapni, mint például hogy kihez kell fordulni a szervezéssel, vagy hogy az önkormányzat ad ilyenkor ugrálóvárat. Általában a szervezőhöz irányítottam őket, ami nem az önkormányzat.

 

Másnap délelőtt elmentem az Érdi Kertbarát Kör őszi termény-kiállítására és a "Virágzó érdi porta" elismerő cím átadására. Itt már nem éreztem teljesen jól magam, ezért bármennyire is bántam, lemondtam a László utcai, Eszperantó téri, Imre utcai és Thököly utcai szomszédünnepet.

 

Rákerültem egy sok mindenkinek küldött emailre, ami a Vihorlát utcából jött és a zajvédő falat reklamálta. Ez ugyan nem az önkormányzathoz tartozik, de lobbizunk érte, hogy végig legyen zajvédő fal az M7 mentén. Egy megbeszélés alkalmával szóba került még a forgalomlassítás, hogy 130 helyett csak 100 legyen a megengedett sebesség, de ismerjük, ebből mennyit tartanának be az M7-esen utazók.

 

Olyan is ritkán van, hogy egy lakó azzal keres meg, hogy az ő fáját nem nyírta meg az ELMŰ. Általában pont az ellenkezőjével szoktak keresni: hogy megnyírta, de miért így, miért ennyire, és különben is. Szóval ez meglepő volt, hirtelen nem is tudtam mit mondani. Később kiderült, hogy nem közterületen áll a fa, ezért elbizonytalanodtak, hogy hozzányúljanak-e.

 

A társasház-alapítási őrület miatt a kormány belátta, hogy ez így mégsem jó, ezért a kezdeti tanácstalanság és sok káromkodás után kijött egy új rendelet a rezsitámogatott gázról és villanyról, ami segít a többlakásos, de egy mérős házak esetén. Ez sem ment egyszerűen, mert a rendelet kicsit pongyola volt, aztán jött hozzá értelmezés is, amiben sokkal több volt, és nagyjából lehetetlen, mint ami a rendeletben magában. A végére azért összeállt a kép és több lakóval is beszéltem ebben az ügyben, általában mindenkinek pozitívan jött le az új intézkedés. Ezzel az előző hónapban felvett videót és blogbejegyzést gyakorlatilag lenullázták, de akkor is megérte a befektetett időt és pénzt.

 

Egyik szombatot azzal töltöttem, hogy a frakció egy részével a volt érdi repülőtérhez sétáltunk, megnéztük, beszélgettünk. Ugyanez nap délutánján pedig az Érdi Szüretet látogattam meg.

 

A havi Köznevelési Bizottsági ülésre nem értem oda, csak az utána következő Szociális Bizottsági ülésre. Szintén volt Fenntarthatósági Bizottsági ülés.

 

Megnéztük az érdi sportrepülőtér területét (illetve ahol volt), mert egy repülős emlékművet szeretnének állítani a mostani repülők és lokálpatrióták. A Facebook oldalamra kitettem egy kis szöveget és belinkeltem az oldalukat, majd ezzel a lendülettel egyből utaltam is egy kis pénzt a számlájukra.

 

Nyílt napon voltam az ÉTCS-nél, nagyon érdekes és hasznos volt. Így utólag már bánom, hogy csak fényképeztem és nem jegyzeteltem, jó kis blogbejegyzés lehetett volna belőle.

 

Összefutottam egy lakossal a Dokiban, az Érd alsói közlekedésről beszéltünk leginkább. Mondott egy ötletet, ami egyébként is rossz, felvetem majd a következő aszfaltozási ötletelésnél.

 

Az Alispán utca sokszorosan meg van áldva: nyakra főre épülnek a társasházak és az út is olyan anyagból van, hogy ugyan nem porzik, de hangos. Hiába van kitéve a 30-es tábla, mindannyian tudjuk, hogy ez nem visszatartó erő. Egész Érdre kellene egy forgalmi terv, hogy a közlekedésből ki tudjuk hozni, amit lehet, mert a mostani állapot nem tartható fenn már sokáig.

 

Egy lakos víz főmérő és almérő problémával keresett meg, ehhez aztán nagyon nem értek. Logikailag rendben van, amit mond, ezért átirányítottam az ÉTV-hez, ők indokolják meg, hogyan történt a felvázolt eset.

 

Beszélgettem egy lakossal a Gárdonyi esetleges bezárásáról, de az embereket mindenképpen valahogy megtartjuk.

 

Segítséget kérték a Bolyai és a Marianum körüli női neves utcák reggeli és esti forgalma miatt, de sok jóval nem szolgálhattam. Minden bölcsöde, óvoda, iskola körül tumultus van reggel és délután, erre senki nem tud okosat mondani.

 

A városi weblapra kaptunk kritikát az akadálymentesítés miatt. A szolgáltatónak lejárt a garanciája ezen a téren, csak újabb szerződéssel, vagy esetleg az általános fejlesztési keretet felhasználva lehet megoldani.

 

Megint dolgoztunk az orvoskeresőn, most az adat-összeállító szkript van soron, szerintem jól haladunk.

 

Közgyűlés, beszámoló, videó időbélyeg. Szokás szerint megnézhető a weblapomon.

Október

Részt vettem az Aradi vértanúkra rendezett városi megemlékezésen.

 

Pál utcában sikerült valami értelmeset művelni az utca szegéllyel, járhatóvá tették.

 

Egyik lakóval elbeszélgettem zajártalomról, fekvőrendőrről, társasház-építésről, sajnos azt kell mondanom, hogy a szokásos témákról. A beszélgetés végén ajánlottam neki a város ingyenes jogi tanácsadását, hátha ők tudnak valamit mondani, hogyan lehet fogást találni némelyik problémán.

 

Az okoszebra nem teljesen működik: az egyik oldalról nem érzékeli a gyalogost és az egyik jelző nem is világít. A Városüzemeltetési Iroda felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, várunk a javításra..

 

A Tompa Mihály utcában is gondot okoz a parkolás. Ki hinné, hogy egy ilyen kis utcában egyáltalán van parkolás? Az elején vagy kis óvoda/bölcsőde, aminek elvileg van néhány parkolóhelye ott előtte. A parkolók nincsenek igazán kialakítva, a kitáblázás félrevezető, szerintem ezen az úton nem is lehetne ilyet tenni. De ha ezt a látogatók azzal tetézik, hogy nem párhuzamosan parkolnak az útra, hanem halszálkában, akkor például a kukásautó tényleg centizve tud csak közlekedni.

 

A Meseház óvoda mögött általános probléma, hogy amikor levágják a füvet, vagy amikor hullik a levél, akkor az bekerül az árokba és az út lentebbi részén okoz gondot, ahol összegyűlik. Jeleztem az ÉKFI felé, mivel ez az ő feladatuk.

 

A Zoltán utcai lakókkal történő találkozás után kértem a kabinetet, ők meg a Városüzemeltetési Irodát, hogy az alsó végén legyen egy tükör, mert nem lehet belátni, ha ott parkolnak a kocsik a társasház előtt.

 

Megpróbáltam egy mozgássérült lakosnak segíteni, hogy leadom a papírját az okmányirodában. Sajnos nem lehetett, mert ez nem csak egy leadás lett volna, hanem teljes ügyintézés. Átbeszéltük, kocsiba tettem, elvittem a kormányablakhoz, mire kiderült, hogy a személyije is lejárt, de már olyan régen, hogy csak anyakönyvi kivonattal tudnának újat készíteni. Végül az ügyintézők találtak valami kiskaput, elintéztük az ügyes-bajos beadványt, és majd következő körben teszi rendbe a személyijét.

 

A Felvigyázó utca dolgai tovább gyűrűznek, lassan már annyi félét szeretnének az emberek, hogy nincs is annyi lakos az utcában. Meghallgatok mindenkit, de ha érzem, hogy valami nagyon extrémet szeretne, ami csak az ő érdekét szolgálná, akkor ellenállok.

 

Ezzel kapcsolatban megkérdeztem a kabinetet, hogy rendben van, hogy az utca egy része MÁV terület, ezért nehéz rendezni. De próbált már valaki alkudozni a MÁV-val, leülni velük, hogy találjuk valami megoldást?

 

Tetlák Örs szervezi a Firtelmeister-sír szokásos évi rendbetételét, sajnos most nem tudok részt venni. Ettől függetlenül nem maradt el természetesen, mindig van 2-3 segítő kéz.

 

Fenntarthatósági Bizottsági ülés

 

Közgyűlés, és annak anyagainak feldolgozása, felvétel időbélyegzése a weblapomra.

 

Egyeztettem a lakókkal, egy tervezővel és az ÉKFI-vel az Arany János utcai esővíz-elvezetésről. Nem egyszerű a történet, kicsit túl is van tolva, de valamit azért tudunk vele kezdeni.

 

Tovább dolgozunk a közzétételi referenssel orvoskeresőn. Ő az adatokat próbálja gatyába rázni, én a technikai oldalt csiszolgatom.

November

Részt vettem az 1956-os városi megemlékezésen.

 

A virágzó érdi porta rendelethez van pár ötlet, kiegészítés, hogy könnyebben menjenek a dolgok, mind a beküldők, mind a bírálók számára.

 

Az orvoskereső most érett be. Többszöri megbeszélés és alakítgatás után elérhető a város weblapján.

 

Felkeresett egy óvónő, hogy hogyan juthatna szolgálati lakáshoz, mert nagyon messze lakik és a mostani lakhatása Érden nagyon messze van az optimálistól. A városnak nincs sok lakása, mondhatni kihalásos alapon működik. Ráadásul az állaguk is ha nem is romlik folyamatosan, de az biztos, hogy a város nem tud annyit fordítani rájuk, hogy mindegyik tökéletes állapotban várja a következő kérelmezőt. Mindenesetre beszéltem mind a köznevelési bizottság, mind a szociális bizottság elnökével, a Humán Iroda vezetőjével és Szőcs Gábor alpolgármesterrel is, mik a lehetőségek, tudunk-e segíteni.

 

Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülés. Ezen felül Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági valamint Pénzügyi Bizottsági rendkívüli ülés is volt a hónapban. Nem mindenkinek tetszett, hogy átkerültem a Fenntarthatósági Bizottságból a Pénzügyi Bizottságba, egyből előkerült egy összeesküvés-elmélet, de nekem meg ez az elmélet nem tetszett, meg úgy általában az egész ülés hangulata. Ki merem jelenteni, hogy ebben a bizottságban megy a legnagyobb politikai harc, miközben pont ennek kellene a legjobban szakmai munkát végeznie. De ez sem egyszerű, mert egyszer az a mondás ellenzéki részről, hogy a bizottságoknak szakmai munkát kell végezniük, egyszer meg azt, hogy politikait.

 

Már hónap közepén elkezdtem átnézni a különféle anyagokat, jegyzeteket, hogy a képviselői beszámolót meg tudjam írni. Kicsit ehhez kapcsolódik, hogy nyilvánosra tettem a Trello táblámat, amit használok és belinkeltem a weblapomon is.

 

Zoltán utca alsó feléhez kikerült egy tükör, hogy könnyebb legyen kihajtani, köszönhetően a Városüzemeltetési Irodának.

 

Kíváncsi voltam az ÉrdKöVe weblapján lévő levegő-szennyezettség mérők adataira. Sajnos nem mindegyik mérő megy és éppen dolgoznak rajta, hogy mindenhova bejussanak és megoldják.

 

Kis beszélgetés az Érdi Újság kínáló dobozokról, mert az Európa sétányon széttörték, megpróbál a médiacentrum valami tartósabbat rendelni, de az persze több pénzbe is kerül.

 

Megvolt a havi Közgyűlés, fel is dolgoztam az anyagokat és kitettem a weblapomra. A videó még nem került feltöltésre a szokásos Youtube csatornára, ezért ez később kerül majd fel. Ugyanaznap este közmeghallgatás volt.

 

Bejelentettem két szemeteszsákot a Járókelőn, ami a Bethlen Gábor utcai parkolóba került valami jótét léleknek köszönhetően. Az ÉKFI napokon belül el is vitte.

 

Meghirdettem Facebookon a Települési Környezetvédelmi Programot, hogy többen töltsék ki. 5000+ elérés, 480 kattintás, remélem a legtöbben ki is töltötték utána a kérdőívet.

 

Egy kisebb megbeszélést tartottunk a város weblapjával kapcsolatban, illetve az ÉTH készít egy térkép-alapú keresőt, erről ejtettünk pár szót.

 

Vettem 50 kiló lisztet és elvittem az Emberi Hang Alapítványnak, ők tudják, hol, kinél lenne jó helye így karácsony előtt.

 

Lementünk Ófaluba a Pro-MSE csapattal, az ÉKFI-vel és a Főépítészi Iroda munkatársával és kitűztük a reptéri emlékmű helyét. Az ÉKFI elkezdte feltölteni a helyszínt, mert nagyon nem volt egyenletes.

 

Egy lakos a szocgondozó “fizetős” részlegéről kérdezett, egyelőre még nincs meg a berendezés. Azt javasoltam neki, hogy a listára mindenképpen iratkozzon fel, mert biztos vagyok benne, hogy el fogják kapkodni a helyeket.

December

Az év utolsó hónapja mindig kicsit hajszásabb, mindig kicsit zsúfoltabb, nem volt ez másképpen 2022-ben sem.

 

Kezdődött egyből a Kocogó Mikulással, ami gyerekeknek szól, de kimentem fényképezgetni. Később az Érd Körbe egyesület Mikulás Tekerésén mentünk egy kis kört..

 

Az első adventi gyertyagyújtáson nem voltam, de a másodikat meglátogattam a Múzeumkertben. Jó volt a hangulat, találkoztam pár ismerőssel. A Főtéren sem volt rossz helyen az adventi gyertyagyújtás, de az új helyszín még egy kis pluszt ad hozzá.

 

Megkaptuk az Esélyegyenlőségi Programot véleményezésre, ezt elkezdtem feldolgozni. Majd’ 200 oldal, lesz mit olvasni, értelmezni és véleményezni a következő pár napban. Kicsit később kaptunk egy frissített változatot. Mivel 180 oldalt nehéz manuálisan összevetni, ezért utánanéztem, hogyan lehet PDF állományokat összehasonlítani. Találtam is több megoldást, szóval nem kellett az egészet átnéznem, hol változott, mi változott. Később megbeszéltem a Humán Irodával is a megjegyzéseimet, a legtöbb csak helyesírásra, formázásra, némi pontosításra vonatkozott.

 

Üzenetet kaptam, hogy a zöldhulladék egy-két utcában kint maradt. Ezeket egyeztettem a bejelentővel és jeleztem az ÉTH felé.

 

Jeleztem a Mikrodatnak, hogy nézzenek utána az utolsó belépés után megváltozott doksik funkciónak, mert mintha nem működne. Ebben a rendszerben kapjuk meg a bizottságok és közgyűlések anyagait.

 

Az Arany János - Petőfi Sándor sarkán a vízelvezetést tovább finomítjuk. Ez már valószínűleg jövőre marad, de megnézzük mit lehet még tenni. A Felügyelő elején is befolyik az esővíz, megkértem az ÉKFI-t, hogy nézzenek rá, milyen megoldást tudunk ajánlani.

 

Az okoszebra javítása megtörtént, gyorsan le is ellenőriztem.

 

A Bethlen Gábor utcai parkolóba kidobott valaki két autógumit. Az ilyet csapnám nyakon, hogy nem tud várni egy hónapot, miután ismét elviheti és leadhatja ingyen a hulladékudvarba. Ha lesz még kamera-telepítés, akkor ide a parkolóhoz mindenképpen kérek majd egyet. Néhány nappal később kifóliáztam a csomagtartót, hogy elviszem és majd én leadom, de eddigre valaki elvitte. Remélem felhasználja valahova, vagy ő is azt tervezi, hogy később adja le.

 

Decemberi Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottsági, Szociális és Egészségügyi Bizottsági valamint Pénzügyi Bizottsági ülés. Volt még egy rendkívüli Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülés a Közgyűlés előtt.

 

Megvolt a Közgyűlés, ahol felszólaltam a vadnyugat miatt, a következmények nélküli város miatt. Hiszem, hogy a város nagy része rendes ember, éppen ezért nagyon bosszantóak azok a megmozdulások, mikor egy-egy embert nem érdeklik a közösségi normák, sőt, még az általános emberi normák sem, és ezért sok embernek okoz kisebb-nagyobb kellemetlenséget. A Közgyűlésről elkészítettem a beszámolómat, a weboldalamon olvasható.

 

Megfuttattam a reptéri emlékmű adakozásra vonatkozó Facebook bejegyzést. Egy hetesre állítottam be és a végén 2800-an látták, 350 kattintással, remélem összejött egy kis pénz.

 

Elmentem a Járókelő karácsonyi bulijára. Elég sok minden történt idén az egyesülettel. 10 éves lett, önkéntesekkel együtt már több, mint 100 ember van a csapatban, túl vagyunk a 100.000 bejelentésen, ismét nyertek pályázatokon, és megkapták a Pro Urbe Budapest díjat.

 

Elküldtem a közzétételi referensnek az orvoskereső utolsó állapotát, a friss adatállományokat és a szkriptet, amivel az adatállományokat saját maga is újra tudja generálni, az én segítségem nélkül.

 

Kitettem az Érdi Újság hírlevelet a weboldalamra, ami azt jelzi a feliratkozóknak, amikor felkerül az új Érdi Újság a város weblapjára. Kitettem Facebook hirdetésbe is, egy hetes futás, 3100 elérés, 350 kattintás, 20 feliratkozó, nem egy nagy eredmény sajnos. Viszont ennek mintájára elkészítettem egy csőtörés-jelző hírlevelet is, ami egyelőre tesztüzemben megy.

 

A Bethlen Gábor - Tompa Mihály kereszteződésben valami erős ember kidöntötte a stop táblát. Jeleztem az ÉKFI-nek, akik arra jártak és még aznap visszaigazították.

 

Úgy néz ki, hogy lesz szolgálati lakás a körzetemben dolgozó óvónőnek. Elvileg nincs rossz állapotban, de nem is tip-top, januárban megnézzük a helyszínt.

 

Részt vettem a Településképi Környezetvédelmi Program első bemutatóján, workshopján, nem is tudom, minek nevezzem. Elég kevesen voltunk, ezért a hangulat oldott volt, kisebb részeket egyből meg tudunk beszélni, információt tudtunk hozzáadni.

 

Ófaluban felavatták és megáldották az új betlehemet a fogadalmi kápolnánál. Ez egy nagyszerű példája a civil kezdeményezéseknek: valaki kitalálja, valaki megszervezi, valaki munkát ad bele, valaki pénzt és a végén létrejön valami a közösségnek.

 

Végeztem a Közgyűlés felvételének feldolgozásával, kiegészítettem az eredeti bejegyzést, ahogy egész évben tettem.

 

Ófaluban Kalandos Küldetés sétán vettem részt, ahol néhány keresztet látogattunk meg, hallgattuk meg a hozzá tartozó történeteket.

 

Három térképet vezettem vagy készítettem az évben: a körzetemben lévő utak aszfaltozottsága, az Érdi Újság terjesztési pontjai illetve a városban történt csőtörések. Ezeket most közzétettem egy külön bejegyzésben a weblapomon.

 

Az ígért Érdi családok múltja című könyveket átvettem és át is adtam azoknak, akik kérték.

 

Befejeztem az anonimizált képviselői “beszámolómat”, ami vagy megjelenik, vagy nem. Mivel nincs tartalmi vagy formai megkötés ehhez a beszámolóhoz, ezért gyakorlatilag bármit beadhatok, emiatt nem sok értelmét látom az egésznek ilyen formában.

 

Megszűnik a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal. Leszedtem a számlálós panelt a város koronavírus-tájékoztató oldaláról, mert az onnan szedte az adatokat. Javasoltam a kabinetnek, hogy a koronavírus jelenleg annyira az életünk részévé vált, hogy az egész városi tájékoztató oldalt szüntessük meg.

 

Egy Facebook bejegyzésre “reagálva” elkezdtem utánanézni, hogyan tiltják Tata egy részén a tüzijátékozást. Az önkormányzat kezében nincs igazán eszköz ezt megakadályozni, kivéve egy speciális esetet, de ez Érden nem áll fenn.

 

Nem éreztem magam túl acélosan, ezért a X. Érdi Szilveszteri Jótékonysági Futáson nem mozogtam. “Támogatói” induló voltam, nem futottam és most nem is kísértem őket kerékpárral, ahogy szoktam, befizettem a nevezési díjat (illetve jóval többet, mert mégiscsak jótékonyságról van szó) és csak fényképeztem.

 

Délután volt egy kisebb összejövetel a SzepesMK parkolójában: Szilveszteri Oldtimer- és Youngtimer járművek találkozója. Ezt is meglátogattam, némelyik kocsit és tulajdonost már ismerem, és további ismerősökkel futottam össze. Megint fényképeztem, kicsit beszélgettem, bandáztam, aztán befejeztem az évet.

 

 

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/erd.balla.imre/

Weboldalam: https://ballaimre.hu/

Email címem: balla.imre.erd@gmail.com vagy balla.imre@erd.hu

Telefonszámom: 06-70-479-38-65