Csornainé Romhányi Judit – 2022 évi képviselői munka

 

Harmadik éve vagyok az érdi X. egyéni választókörzet megválasztott egyéni képviselője a Szövetség Érdért színeiben.

Körzetemet is érinti az önkormányzatunk aszfaltozási programja, ami rendkívül időszerű volt, a lakosság igényeire figyelve, panaszaikat, kéréseiket meghallgatva évek óta lobbizok azért, hogy kerületemben is minél több utcát burkoljunk le.

Idén leaszfaltoztuk a Badacsonyi utcát. A munkálatok közben is figyeltünk az utcában élők igényeire: az érdi önkormányzati közterület-fenntartó, az ÉKFI  vezetőségének jelenlétében meghallgattuk a lakosok észrevételeit és a felmerülő problémákat kezeltük.

A másik aszfaltozás a Citromfa utcában történt: régi ígéretet váltottunk valóra. Itt is közvetítettem az ÉKFI és Citromfa utcaiak között: számos kocsibehajtó igazítását rendeztük el az aszfaltozási munkálatok idején.

Lakossági fórumot tartottunk a Bazsarózsa utca lakóival, amin részt vett városunk polgármestere, a városunkat irányító szövetségünk első embere, Csőzik László. A polgármesteri szintű közvetítésre szükség volt, ugyanis a Bazsarózsa utcaiak szeretnének beleszólni abba, hogy mi és hogyan épül az utca túloldalán, de korlátozott a mozgásterük, hiszen a páros oldal egy másik önkormányzathoz, Dióshoz tartozik. Ám a diósdi oldalra egy vállalkozó többlakásos lakóparkot tervezett, ami kiváltotta az érdi oldalon élők nemtetszését.  Az érdi városvezetés és jómagam is azon vagyunk, hogy az itt élők érdekei is képviselve legyenek és pontos információkkal tudjunk szolgálni a beruházással kapcsolatban.

A Felsővölgyi úton korábban forgalomterelő virágládák lettek kihelyezve és ez el is érte a célját: az autós forgalom lelassult és ritkább lett. Ám a felelőtlen gyorshajtók jelentős károkat okoztak idén is a ládákban, törték, tolták, borogatták, sőt az árokba repítették azokat. Amikor csak tetten tudták érni a rongálókat, a hatóságok kifizettették velük a kárt. Ugyanakkor a lakosok magukénak érzik a ládákat, azontúl hogy figyelnek rájuk, gondozzák is,  és a nyári szárazságban öntözik azokat. A kipusztult növényeket pótolják, gyomlálják.

Második alkalommal rendeztük meg a Felsővölgyi utca szomszéd-ünnepét, ami idén is nagyon jól sikerült. Sok az új beköltöző, akik szívesen nyitnak az utcaközösség felé. Szerveztünk közös szemétszedési akciókat is, köszönettel tartozunk az érdi hulladékszállítási cégnek, az ÉTH-nak a segítségért: a zsákokért, az elszállításért. A „Vincellér városrész” Fb. csoportja is nagyon aktív, a Pezsgő utcai szomszédünnepre is kaptam meghívást.

Sokszor kapok jelzéseket a választókerületem különböző részeiből: a lakók a segítségem, illetve az önkormányzat segítségét kérik kisebb-nagyobb ügyeik megoldásában. Ilyenkor mindig közvetítek, magam is a Polgármesteri Hivatal szakembereinek segítségét kérem. Ilyen volt, amikor kommunális szemetet raktak le illegálisan az egyik virágneves utcában, de volt példa építési törmelék kiszórása is ugyanebben a városrészben. Vagy a hétvégi csendrendelet megsértése az egyik faneves utcában. Tűrhetetlen kutyaugatás egy borneves utcában. Felelőtlen macskatartás a Folyondár utcában. Vagy: fakivágási engedélyek meglétének ellenőrzése.

Rendőrségi tanácsot kértem egy zaklatási ügyben, ahol egy egyedül élő hölgyet zaklatott és megfélemlített az agresszív szomszédja. Mára nyugvó pontra került  ez a szomorú történet.

A körzetem hegyes-völgyes kertes családiházas övezet. A legtöbb megkeresést az úthálózattal kapcsolatos problémák miatt kapom. Az ÉKFI munkatársaival próbáljuk helyrehozni az időjárás okozta károkat. Az özönvízszerű esőzések viszik a murvát, kavicsot, sarat, mind ezek útakadályokat képeznek, befolynak a pincékbe, kertekbe. Ilyen bejelentéseket kaptam idén többek között a Rizling utcából, a Bor utcából, Mandulafa utcából, Folyondár utcából.

Gyakran kell ároktakarítást kérjek, hogy az esővíz elvezetése akadálytalan legyen. Több alkalommal takaríttattam ki a Sulák patak medrét, és a Bógyó utcai vizesárkot.

Száraz időjárás esetén pormentesítő utcalocsolást kértünk a Must utcába. A kátyúk megszüntetését és útegyengetéseket is rendszeresen kérik a lakosok. Például a Fügefa utcában, Folyondár utcában, Alsóvölgyi úton, Beléndek utcában, Alsóerdősor utcában, Tüske utcában.

Körzetemben nagyon sok az építkezés. Sajnos a behajtási engedéllyel rendelkező, építő anyagokat szállító nehéz teherautók is tönkreteszik az aszfaltutakat. Megértem a lakosok panaszát! Javasoltam, valamilyen formában az utcákban okozott károkat meg kéne téríttetni a rongálókkal. A felsorolt panaszokra, problémák megszüntetésére a széleskörű aszfaltozás a megoldás, amelyet a pénzügyi lehetőségekhez mérten igyekszünk megvalósítani a ciklus végéig.

Körzetemben gyakoriak a csőtörések. Sok esetben jelzik a lakosok az indokolatlan tócsákat, vízfolyást, amit továbbítok az ÉKFI, ÉTV felé.

Az önkormányzat munkáját a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökeként és több másik bizottság tagjaként segítem.

Kertészmérnökként szívesen veszek részt  a zöldség- és virágpalánták kiosztásában, illetve a facsemete osztásban, amelyeket az önkormányzat szervez.

Rendszeresen és örömmel veszek részt városi ünnepségeken, rendezvényeken, koszorúzásokon. Ahová meghívást kapok, mint képviselő, igyekszem elmenni.

Huszonhárom éve vagyok állandó lakosa a körzetemnek, napi szinten figyelemmel kísérem a terület problémáit, eseményeit. Telefonon és emailben mindig elérhető vagyok, senkit nem hagyok válasz nélkül. Nálam ez a személyes kapcsolattartási forma vált be a leginkább.