Lengyel Péter, Érd MJV 3.sz. választókerület

 

 

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (2) bekezdésének k) pontja szerint a települési képviselő a törvényben foglaltaknak megfelelően köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

 

 

A fenti rendelkezés végrehajtása érdekében az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 46. § (2) bekezdése előírja, hogy a képviselői munkáról szóló tájékoztatót a képviselőnek írásban be kell nyújtani a Közgyűlésnek.

 

 

 

Tisztelt Választók, Tisztelt Közgyűlés!

 

 

 1. október 13-án nyertem el a 3. sz. választóinak bizalmát. Azóta aktívan veszek részt a Közgyűlés és bizottságai munkájában, mely tevékenységemet Facebook oldalamon, a különböző csoportokban a korábbiakhoz hasonlóan nyomon követhetik az érdi polgárok.

 

2022-ben is folytatódott Érd és az ország történetének egyik legnagyobb kihívásokkal teli időszaka, mely alapvetően meghatározza a 2019-ben megválasztott közgyűlés és városvezetés mozgásterét. Alighogy kezdtünk fellélegezni a Covid világjárvány okozta sokkból, máris éreztették hatásukat a kormány hibás gazdasági döntéseinek, a választás előtti osztogatás és a kádári típusú gazdaságpolitika (hatósági árak, mesterséges forintgyengítés, felpörgetett infláció, stb.) rendkívül káros következményei, majd Oroszország Ukrajna elleni agressziójának hatásai. Ennek következtében immár harmadik éve folyamatos válságmenedzselést kellett folytatnia a város vezetésének, ami meghatározta a képviselői munkát is.

 

 

Az éve elején, a vagyonnyilatkozatok leadását követően egy méltatlan eljárássorozat kezdődött, melyben egyrészt kiderült, hogy számos képviselő vagyonnyilatkozata hibás, vagy épp vagyonelemek hiányoznak azokból. Továbbá egyes képviselők kísérletet tettek a polgármester elmozdítására, azonban ezt frakciónknak sikerült meghiúsítani. Később kiderült, hogy a puccskísérletnek eleve hibás volt a jogi kiindulópontja, mivel az eljárás kezdetére minden esetleges összeférhetetlenség már megszűnt. Az egész lejáratókampány fő motorját, a Jogi és Közbiztonsági Bizottság elnökét ezért eltávolítottuk tisztségéből, kizártuk a Szövetség Érdért frakcióból, hiszen elnökként nem megakadályozta, de inkább katalizálta a jogalap nélküli eljárást, személyes ambíciói érdekében. Az ügy lezárásaként végül a hibás vagyonnyilatkozatok korrekciója is megtörtént, bár egyes képviselők furcsa vagyongyarapodása még mindig nem tisztázódott teljeskörűen.

 

 

 

Az ÉKFI-hez és a Városüzemeltetéshez ebben a 12 hónapban is majd két tucat alkalommal fordultam különböző ügyekben. Az esetszámok kisméretű csökkenése a tavalyi évhez képest annak jele, hogy az ÉKFI folyamatosan végzi a karbantartásokat, a választópolgárok is kevesebb alkalommal fordultak hozzám közvetlenül. Természetesen minden esetben hozzátartozik az bejelentésekhez azok utánkövetése, esetenként további intézkedés kérése.

 

 

 

 • elején került végleg átadásra a Vöcsök utca, mely a ciklus eleje óta a második szilárd burkolatot kapó útszakasz a választókerületben, ezzel eddig összesen már 1,5-kilométer újult meg. Természetesen tovább folytatódnak az aszfaltozások a következő években is, hiszen sok még a lemaradás.

 

 • Végre elkezdődött a Zámori út teljes felújítása a Fehérvári úttól egészen a Vadlúd utcáig. Ennek első szakasza (Fehérvári úti körforgalom kialakítása, majd a teljes útszakasz javítása, járda építése) a Túzok utcáiig hamarosan elkészül, tavasszal pedig végre megjelennek a munkagépek a Vadlúd utcánál is, így 2023-ban biztonságos lesz az egész Zámori út és a kapcsolódó kereszteződések is.

 

 • A Bíbic utca elején tálható volt gyakorlókert környékén az MLSZ focipálya rendeltetésszerű használatával még adódtak problémák, ezért a közvetlenül érintett lakók panaszát meghallgatva, polgármester úrral konzultálva kértem a Városfejlesztési és Beruházási Főosztályt a terület használatának ideiglenes felfüggesztésére.

 

 • Továbbra is szinte mindegyik murvás utca kapcsán szükség volt karbantartásra, gréderezésre, egyes kritikus szakaszokon többször is.

 

 • A hirtelen lezúduló csapadék még mindig gondot okoz, a vízelvezetők eltömődése miatt kellet kérnem az ÉKFI gyors közbeavatkozását.

 

 • Sikerült végre kijavítani a Szent István út – Deák Ferenc utca kereszteződésében a csatornafedelet, mely áthajtáskor még több utcával távolabb is zavaróan hangos volt, szinte lehetetlenné téve ezzel a pihenést a környék lakói számára

 

 

Mivel megszokhatták már tőlem, hogy őszintén beszélek arról is, amit (még) nem sikerült megoldani, de mindegyiken rajta tartom a figyelmemet, nem hagyom elúszni az ügyeket. Ez az idei beszámolómban sincs másképp:

 

 • Tavaly az alábbiakt írtam:
  • „A Vadlúd utca tárnoki oldalán lévő szeméthegy továbbra is csúfítja a képet, rágcsálóknak is otthont adva. Ha visszaolvassák a tavalyi beszámolómat, akkor is írtam, hogy rendkívül összetett ügyről van szó, amelyre ráadásul nem is Érd tud megoldást találni. Azonban annyi előrelépés történt az ügyben, hogy a NAV Pest megyei Igazgatósága Végrehajtási Osztály „….. meghatározott végrehajtási cselekmény elvégzésére irányuló eljárást folytat a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya, mint behajtást kérő hatóság által 2021. április 30-án küldött …… megkeresése alapján.”
  • Nos, a helyzet még mindig nem oldódott meg, de a NAV a szokásos összes jogi eljárást és határidőt betartva kezeli az ügyet, legutóbb 2023. január elején (a közigazgatási szünet után) kértem tájékoztatást az ügyben, a válaszra még várok.

 

 • Sajnos évközben kiderült, hogy műszaki okokból (ELMŰ nem tudta a szabványnak megfelelő telepítést) a Sasvárosi rendelőnél nem lehetséges bankjegykiadó automatát telepíteni.

 

 • A városunkat is érintő Giro d’Italia kerékpáros körverseny érdi szakaszának előkészítésében is részt vettem egészen addig, amíg a tervek szerint a Tesco körforgalomig is elért volna a boly. Azonban később a szervezők megváltoztatták az útvonalat, így Érd szerepe minimálisra korlátozódott.

 

 • A Madárneves utcákban szervezett Szomszédünnepen segítettem a szervezésben, és a decemberi időszakban igyekeztem minél több „adventi naptárat” is személyesen felkeresni.

 

 • Áprilisba országgyűlési választások voltak, ebben (és az azt megelőző kampányban valamint az utólagos plakátleszedésben is) aktívan kivettem részemet.

 

 • A Momentum Mozgalom Érdi Szervezetének elnökeként az országgyűlési választások helyi kampányán kívül begyűjtöttük a kormány nemzeti konzultációs íveit (melyekből hamarosan gyújtós készül), osztottunk szaloncukrot az Adventi időszakban, valamint 5 japán cseresznyefát adományoztunk Érd városának, melyek a Szent István hídnál lettek elültetve.

 

 

Összesen négy bizottság munkájában veszek részt, a Sportbizottság elnökeként, a Pénzügyi Bizottság alelnökeként valamint a Köznevelési és Jogi Bizottságok tagjaként igyekszem legjobb tudásom szerint segíteni a Közgyűlés munkáját Érd választópolgárainak érdekében. Tagja vagyok az Érdi Vízisport Kft. felügyelő bizottságának, a Spartacus elnökségének, valamint bizottsági elnökként részt veszek az Érdi Sport Kft. felügyelő bizottsági ülésein.

 

Természetesen, ahogy korábban is, most is részt vettem a városi rendezvényeken, megemlékezéseken, díjátadókon, jótékonysági és kulturális eseményeken, közterületeinken szemétszedési akcióban, a Sportbizottság elnökeként pedig a városi civil szervezetek és sportegyesületek egyes rendezvényein, sporteseményein.

 

 

A telefonos, e-mailes vagy épp Facebook Messengeres megkeresésekre legfeljebb néhány órás késéssel, de minden esetben válaszoltam, elérhetőségem folyamatos, semmilyen kérést nem hagytam reakció nélkül.

 

Ha a fenti felsorolásból esetleg valamit kifelejtettem volna, akkor minden visszanézhető és ellenőrizhető a https://www.facebook.com/erd.lengyel.peter oldalamon is.

 

Továbbra is az eddigiekhez hasonló intenzitással kívánom képviselői munkámat végezni, ehhez kérem választóim további bizalmát, a Közgyűléstől pedig beszámolóm elfogadását!

 

 

Érd, 2023. január.

 

 

 

 

Lengyel Péter

Önkormányzati képviselő

Érd MJV, 3. sz. választókerület